Ha elvennék a pénzt az informatikusoktól, azért hogy a közmunkásoknak adhassák, akkor nem az lenne, hogy még több GDP-től esne el az ország?
Már így is óriási GDP kiesése van az országnak a külföldön dolgozó magyar IT szakemberek miatt. Több száz milliárdot bukik ezen az ország. Ha egy közmunkás kimegy külföldre azzal meg még csak nyerünk is, mert ugye a mínusz-mínusz az plusz.
Ez a Botka László féle többkulcsos adórendszer nem azt eredményezné hosszú távon, hogy még több hasznos és produktív, termelő munkaerő hagyja el az országot és a társadalom összetétele még inkább a haszontalan munkaerő irányába tolódna el, aminek következtében még jobban elszegényedne az ország?
Egyeseknek jól hangzik, hogy vegyük el a pénzt a csúnya jól keresőktől, akik nehéz szakmát tanultak és sokat dolgoznak és adjuk oda a pénzt a szegény közmunkásnak mert azok jó emberek, a szegénység az erény.
"Azért ez nem ilyen egyszerű. Egy komolyabb IT cégnél ahol sokat lehet keresni 50-100 fejlesztő dolgozik összehangolva és közösen oldják meg az adódó nehézségeket és problémákat. Nagyon profinak kell lenned ahhoz, hogy saját magad meg tudj írni egy teljes alkalmazást, akik pedig ilyen tudással rendelkeznek azok már most sem ide adóznak, hanem Svájcnak, vagy be vannak jelentve munkanélkülinek vagy egyéni vállalkozók, akik szintén bejelentik, hogy szegények mint a templom egere..."
Programozó vagyok, Magyarországon én még olyan nagy projektről nem hallottam, ahol egyszerre százas nagyságrendű fejlesztő dolgozna. A legnagyobbak inkább ilyen egy tucat körüli fejlesztőt, meg még szintén ennyi "támogató" személyzetnek adnak munkát.
Rengeteg projekt (ezek vannak túlsúlyban) van, ahová elég 1-2 programozó. Egy teljes alkalmazás megírásához pedig nem kell felettébb profinak lenni, egyetemről sem engedik ki azt, aki diplomamunkának nem tud összerakni valami használható projektet egyedül.
"Sarkítva: felveszik egy külföldi céghez, elküldik neki e-mailben a specifikációt, megbeszélik a részleteket Skype-n vagy akármin, lefejleszti és küldi a kész kódot. Még csak mozognia sem kell, hogy külföldön dolgozzon és ne ide adózzon."
Ha itthon lakik, akkor itthon is kell adóznia, akkor is, ha külföldi a megbízója. Én pont így dolgozom, csak más munkakörben.
"Ha itthon lakik, akkor itthon is kell adóznia, akkor is, ha külföldi a megbízója. Én pont így dolgozom, csak más munkakörben."
Na ne, ha külföldön dolgozok, de van itthon egy lakásom akkor én majd ide adózok? :D Nem freelancerről beszéltem, hanem úgy hogy ténylegesen felvesz a külföldi cég, csak te nem jársz ki minden nap, hanem csak pl. havonta fontosabb megbeszélésekre.
Lol. Lehet, hogy igazad van, engem eddig sosem foglalkoztatott a külföldi munkavállalás semmilyen szinten.
De most kajak megcsinálják azt, hogy ilyenkor nem az adott országban vonják le az SZJA-t, hanem itt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!