Ha győz az MSZP a bevezetendő luxusadóból tényleg mindenre lesz pénz?
Az imént ismételte az ATV Botka László március 14-i beszédét.
A miniszterelnök-jelölt szerint, ha a havi 1 millió forint feletti béreket második adókulccsal adóztatják majd, a 10 millió forint feletti értékű autókat, és a 100 millió forint feletti ingatlanokat luxusadóval sújtják, az lehetőséget fog nyújtani rá, hogy a minimálbér adómentessé váljon, megszűnjön a hajléktalanság, mindenki be tudja fizetni a lakásfenntartás számláit, mindenki ki tudja fűteni az otthonát, csökkenteni lehet a havi 1 millió forint alatt keresők terheit.
Ez tényleg ennyire egyszerűen fog működni? Tulajdonképpen néhány százezer milliomos-milliárdos adójából fog tudni élni az egész ország alacsonyabb adóteherrel?
elszomorító, hogy míg másutt arról szól a dolog, hogy birka vagy marha, addig mi ugrunk a csontra, és ezek meg röhögve kérdezik meg tőlünk, hogy "na nép: a bőre vagy a hája?!..."
de nem baj, még egy-két ilyen életképtelen tiborcz szerzet, aztán kivesznek ezek is.
Ha győz az MSZP: akkor kérlek szépen lecserélnek egy rakat embert, másokkal paktumot kötnek, és folytatódik tovább a dolog onnan, ahol tartott.
S kizárt, hogy egy törvény így átmenjen, kivéve, ha épp elég kiskapu van benne.
59%-os válaszoló, ha néhány kiegészítést megengedsz:
"őket tejelik tele, az állammal együtt miközben nincs megfelelő étkeztetés az iskolákban"
- Mióta van napi háromszori ingyenes meleg étkeztetés minden bölcsődés és óvodás korú gyermeknek? Igen, ez az iskolás korúakra nem terjed ki. De volt eddig ez?
"nincs megfelelő egészségügyi ellátás"
- Melyik kormány is vett ki 60 milliárd forintot a kórházak adósságállományából. Melyik is emelte tíz év óta először az egészségügyben dolgozók bérét, 171 milliárd forintból? Ez a két összeg önmagában több, mint ami stadionokra elment 7(!) év alatt, összesen.
"nincs kellő bérezés"
- Az egészségügyben dolgozók tíz éve, 2007(!) óta nem nőtt bérének két lépcsőben történő megemelése.
- A pedagógusok bérének emelése 2013 óta folyamatos emelése.
- A honvédelemben, rendvédelemben, katasztrófavédelemben, vám -és pénzügyőrségben, tűzoltóságban, büntetés végrehajtásban szolgálóknak legutoljára még 2002-ben (szintúgy az akkori Orbán kormány alatt) megemelt, és azóta nem nőtt bérének másfélszeresére növelése, 2019-ig minden évben újabb 5%-kal történő emelése.
- A közszférában dolgozók bérének 5 év alatt lépcsősen, 40%-kal való megemelése.
- Ezen belül a kulturális közalkalmazottak utoljára 2008-ban változott bérének 15%-kal történő megemelése.
- A közlekedési alkalmazottaknak bérének 2019-ig összesen 30%-kal való növelése.
- A szakmunkás bér 25%-kal való megemelése.
- A minimálbér 100.000 Ft-ra emelése.
Fejből idézve soroltam és kerestem rá a pontos százalékokra, remélem, nem hagytam ki semmit.
És ezzel gyakorlatilag le is fedtünk mindent, ami nem a versenyszférát jelenti, azaz ahol csak a kormány belenyúlhat a bérezések mértékébe. Mindenhol máshol csak a bérminimumot szabhatja meg - ahogyan a két utolsó pontban történt is -, emeléseket nem írhat elő.
Egyébként ehhez a gondolathoz még:
"Botka ezeket a számokat mondta. 1 millió forint feletti havi munkabér, 10 millió forint feletti gépkocsi, 100 millió forint feletti ingatlanok. Ebből csökkenteni lehet mindenki terheit, akinek ennél kevesebb van, meg lehet szüntetni a hajléktalanságot, mindenki ki tudja majd fűteni a lakást"
Idézek egy másik politikustól, mert a gondolat nem új:
'[...] És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak. Vessünk ki ingatlanadót mindenkire. Tudjátok, hogy mennyi jön be ingatlanadóból, ha minden ingatlant megadóztatunk, ami 5 millió forintnál drágább? Alacsony értékhatárt mondtam, nem 100 milliót, ötöt. És egyébként még odaadjuk még az önkormányzatoknak azt az 52 milliárdot, ami a kommunális adóból bejön, mert akkor azt oda kell nekik adni, már most az ő bevételük. Az egésznek az egyenlege kevesebb, mint 20 milliárd forint. [...]'
pfff, uhh! Vállalom ezeket nem tudtam, ezen információk hiányában írtam. De mindegy jól hangzott amit elgondoltam. Kösz a kiegészítést!
Végülis akkor minden rendben van, ugye? Kár is itt problémákról beszélni, mert nem léteznek.
"Végülis akkor minden rendben van, ugye? Kár is itt problémákról beszélni, mert nem léteznek."
- Kiforgatás helyett az érvelés maga nem megy?
"neoliberális módon, és újbaloldali módon az kettő."
- Tökmindegy, hogy "neoliberálisan" vagy "újbaloldalian" veted ki az adót a 100 milliós értékhatár feletti ingatlanokra, akkor sem lesz nagyobb pénz belőle, b+!
Mégha most szexuális izgalmat gerjeszt is benned az újbaloldali szó minél több helyen és nagyobb számban való használata.
A dolog ennél egyszerűbb. Valami csoda okból kifolyólag ezek az adatok csak tavirózsák a vizen. De mi van a víz alatt?
Valami varázslatos okból mégis nagyobb a passzivitás önmagában is mint a kormánytámogatása, és valami okból több az elégedetlen is együtt véve.
Mintha nem oldották volna meg ezek akkor a problémákat, neeem?
Ez nem érv tudom. Amikor a létminimum alatt levőkről beszélnek az nem az. Amikor a nem versenyképes bérekről beszélnek, a kivándorlásról ennek a háromnak semmi köze egymáshoz. Egyesek szerint nincs is szegénység, vagy nem nőtt...
Nincs munkaerő hiány, amit esetleg a versenyképes bérezés,(ami kiderült hogy mégis van csak én nem tudtam) megoldana esetleg.
Ja és a nem létező szegénység helyzetén se segítene ilyen módon. Amit a Gyurcsány kormány programjával ellentétben Botka koncepcióként határoz meg és nem hasznavehetetlen mondatokkal mint a Sokak Magyarországa pogrom.
De én csak élvezek az újbaloldal szóra. :-D Ez tetszik, ez érv látod?
Beszélgethetünk itt ide oda a számokról ami jobb mint X-kor. Csakhogy ez már annyira unalmas. Ki a túrót izgat mi nőtt mi nem? Botka talán felfogta hogy nem erről kell hablatyolni hanem a problémákat valós problémának tekinteni és a megoldásán fáradozni. Nem Sorosistázni aki beszél róluk.
Miylen érvre vársz? Nem forgattam ki semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!