Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az a fiatal aki diplomás...

Az a fiatal aki diplomás kezdő fizetésnek 150-200 ezer forintot vár el, az "nagyon el van szállva magától"?

Figyelt kérdés

Felsőoktatásban tanuló nem sokára végző informatikus hallgató vagyok. Sok helyen olvastam már, de nemrég az egyik idős előadónk is említette, hogy úgy hallotta, hogy a mai fiatalok nagyon el vannak szállva maguktól és nem vállalnak szállva maguktól. És megkérdezte a közönséget, hogy ki az aki 150 000 forint nettó alatt nem vállalna munkát? A többség jelentkezett. Erre megkérdezte, hogy ki az aki még 200 000 forintért sem vállalna munkát? Itt már kevesen jelentkeztek, de ennek szerintem azaz oka így utólag belegondolva, hogy nem lehetett tudni mire megy ki ez a kérdés és senki nem akarta, hogy "megjegyezzék az arcát".

Szerintetek ez túlzó elvárás, úgy, hogy egy albérletet rezsivel már nem tudsz fizetni 150 000 forint alatt?

Mivel már az árak kiegyenlítődtek Nyugat-Európával, ezért én is erősen gondolkozok azon, hogy kimegyek külföldre, első körben Ausztriában lennének ismerőseim/haverjaim akik már évek óta kint élnek. Mivel kint a minimálbér is jóval több mint a magyar informatikus bérek, ezért írtam is az egyik haveromnak, hogy ugye fogok tudni találni informatikai állást kint? Nem vagyok kapzsi, jó lesz nekem az osztrák minimálbér is. Erre mondta, hogy nyugi van, 2000 Euro alatt az ég világon senki nem dolgozik ott infós állásban. Fejlesztő meg aztán főleg nem. Azt mondta, még olyan informatikust is ismer, aki nem is tud programozni csak egy ilyen lóti-futi informatikus, telepítget programokat de igazából nem ért hozzá és még az is akaszt 2 ezret + a 13. 14. havi fizetés.

Ha ez tényleg így van, akkor itthon miért vannak elszállva maguktól, akik a minimális megélhetéshez szükséges 150-200 ezer forintot elkérnék kezdő fizetésnek diplomásként?

2017. márc. 8. 18:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

"Annyiban igaza van az öregnek, hogy ha Magyarország versenyképességét fenn akarjuk tartani, akkor valamivel kevesebbért kell megcsinálnunk, mint amiért a nyugat-európaiak vállalják."

Miért ne csináljam meg máshol, jelentősen többért?

2017. márc. 8. 21:55
 12/16 anonim ***** válasza:
Én ugyan nem mondom, hogy ne csináld meg máshol többért, ez az individuumból következik, hogy az ember mindig a többre és a jobbra törekszik. Én is dolgoztam kint Ausztriában. Azért ha sokan sokféleképenn gondolkodunk is mégse felejthetjük el, hogy honnan indultunk és honnan, kiktől kaptuk anyanyelvünk és szerintem annyi elvárható akkor is, hogy segítsd hazádat ha éppen külföldön dolgozolis éppen. Nem mindenki magyar olyan szerencsés, hogy ki tudjon menni, meg hát lehetne itt jól élni, de vannak egyéb gondok is az országban, ezt most inkább nem fejtem ki, mert holnapra se érnék a végére.
2017. márc. 8. 22:22
 13/16 anonim ***** válasza:

Kezdőként kb olyan életszínvonalad lesz Ausztriában is, mint itthon.

Ha meg anyanyelvi szinten beszéled a németet, akkor itthon is mások a perspektívák.

Ez a 2000 euró... nem fogsz Borsodból bejárni, hogy érezhető legyen a bérkülönbség. (ha az lenne, akkor borsodi szolgáltatások is drágábbak lennének.)

2017. márc. 8. 23:08
 14/16 anonim ***** válasza:

Viszont ott kapom az előléptetéseim is, és ott kapok betegellátást, a gyerekeimnek oktatást, és az utakat is.

Szóval ugyan így élek, csak az infrastruktúra néhányszor jobb, és a mentalitás nem azt mondja hogy ne merjek többet kérni a szaktudásomért, mint mások, hanem hogy annyit érek amennyire a piac beáraz.

2017. márc. 8. 23:43
 15/16 anonim ***** válasza:

Gépész, Villamos Infós mérnök esetében ez kevés.

-Ezen szakokkal MSC-s papírral, egy jól beszélt nyelv esetében Budapesten 300 nettó fele mozgolódnék, nyugat MO-n pedig olyan 250 ezer nettó körül. Esetleg még gép/villamos iparban állást találó minőségbiztosítási/logisztikai mérnök esetében is. (nah jó itt talán kicsit kevesebb a reális).

-Többi mérnök szak esetében azonban marad az általad felvázolt kategória. Nettó 150 kezdésnek. (van olyan ahol ennyi sincs)

2017. márc. 9. 01:47
 16/16 anonim ***** válasza:

Aki itt összehasonlítgat, az nincs tisztában a gazdasággal, aki önmagában nézi, mennyi fizetés "megfelelő", az nincs tisztában a fizetés jelentésével.

A fizetéseket egyfelől egy gazdaság állapota, másfelől a kereslet kínálat határozza meg. Befolyásolja még a politikai szándék. Ha pedig objektív, akkor az előállított érték határozza meg.

Lefordítva, Magyarországon a 150-200 ezres fizetés már soknak számít, mert mondjuk egy USA gazdasághoz képest primitív, elfogult és kis hatékonyságú. Ugyanakkor Magyarországon egyes nagyon kvalifikált munkákat, néhány nagyon jó képességű kezdő szakember 5-600 ezerért kap meg. Na persze ebből kevés van és aki megkapja, az könnyedén tudja igazolni, hogy teljesítőképes. Egyfelől ugyanis van előélete (néhány cikk formájában), másfelől képes kapásból válaszolni jól elhelyezett tesztkérdésekre.

Ezért van az, hogy ha valahol nyelvtudás szükséges, akkor egy rossz hivatalban papírt kérnek róla, egy jó cégnél az adott nyelven kérdeznek.

2017. márc. 9. 07:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!