Az a fiatal aki diplomás kezdő fizetésnek 150-200 ezer forintot vár el, az "nagyon el van szállva magától"?
Felsőoktatásban tanuló nem sokára végző informatikus hallgató vagyok. Sok helyen olvastam már, de nemrég az egyik idős előadónk is említette, hogy úgy hallotta, hogy a mai fiatalok nagyon el vannak szállva maguktól és nem vállalnak szállva maguktól. És megkérdezte a közönséget, hogy ki az aki 150 000 forint nettó alatt nem vállalna munkát? A többség jelentkezett. Erre megkérdezte, hogy ki az aki még 200 000 forintért sem vállalna munkát? Itt már kevesen jelentkeztek, de ennek szerintem azaz oka így utólag belegondolva, hogy nem lehetett tudni mire megy ki ez a kérdés és senki nem akarta, hogy "megjegyezzék az arcát".
Szerintetek ez túlzó elvárás, úgy, hogy egy albérletet rezsivel már nem tudsz fizetni 150 000 forint alatt?
Mivel már az árak kiegyenlítődtek Nyugat-Európával, ezért én is erősen gondolkozok azon, hogy kimegyek külföldre, első körben Ausztriában lennének ismerőseim/haverjaim akik már évek óta kint élnek. Mivel kint a minimálbér is jóval több mint a magyar informatikus bérek, ezért írtam is az egyik haveromnak, hogy ugye fogok tudni találni informatikai állást kint? Nem vagyok kapzsi, jó lesz nekem az osztrák minimálbér is. Erre mondta, hogy nyugi van, 2000 Euro alatt az ég világon senki nem dolgozik ott infós állásban. Fejlesztő meg aztán főleg nem. Azt mondta, még olyan informatikust is ismer, aki nem is tud programozni csak egy ilyen lóti-futi informatikus, telepítget programokat de igazából nem ért hozzá és még az is akaszt 2 ezret + a 13. 14. havi fizetés.
Ha ez tényleg így van, akkor itthon miért vannak elszállva maguktól, akik a minimális megélhetéshez szükséges 150-200 ezer forintot elkérnék kezdő fizetésnek diplomásként?
Bp.-n proginfóval inkább 250-300 a reális nettó kezdőfizu, más infós lehet kevesebb.
Vidék meg...hát Szabolcsba ne menj informatikusnak.
Informatikusnak inkább nettó 250 a reális alapbére.
Egy közgazdásznál, már reálisabb a 180-200 ezer kezdőfizu.
200K HUF = 678.46 US $ a mai reggeli atvaltassal
Ha ezt egy hetre kapod mint kezdo fizetest az realisnak veheto. Az 36K/annum
A kérdés eleve elméleti felvetésre épül, majd tévesen a végére már tényközlő hangra terel át.
Egy diplomás is simán többet keres ennél, kezdő fizetéssel is.
Hogy lehet, hogy egy felsőoktatásban tanuló, nem sokára végezni akaró ennyire ne ismerje a perspektíváit?
Egyébként van különbség a mérnök infó, meg a informatikus könyvtáros között.
Az előzőnél van valamilyen perspektíva, az utóbbi egy címeres büfészak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!