Mit gondoltok az informatikus hiányról?
Az ,,informatikus" hiány tükrözi legjobban, hogy ez az egész oktatási rendszer már nem most, hanem évtizedek óta el van cseszve.
Kezdjük a legején: az informatikus tág fogalom. Van programozó, rendszergazda, stb. Attól, mert valaki feltud telepíteni egy Windowst a gépére még nem lesz informatikus, az pusztán felhasználó szintű tudás.
Az informatikus ott kezdődik, hogy átlát és értelmezni is tud egy kódót vagy informatikai hálozatot (szakmájától függően). Ehhez viszont megfelelő alapok kellenek, amit nem nyújt általánosan az oktatási rendeszerünk.
Amíg informatika órán Word meg Powerpoint szerkesztést tanulnak a diákok ne csodálkozunk, ha hiány van jó informatikusból. Word meg Powerpoint is pusztán felhanszálói szintű tudás. Inkább Excelt meg Adatbázis kezelésre kellene jobban tanítani, mert az még tudna jó alapgondolkozást is adni a tanulóknak a programozáshoz. Egyetemre meg sokan úgy mennek, hogy nincs megfelelő alapjuk, megfelelő alap nélkül meg baromi nehéz megtanulni programozni. Nem járok és nem is jártam egyetemre, de ahogy hallottam ott nem csak egy programozói nyelvet tanítanak, hanem többet is. Egy nyelv megtanulásához is kell idő, így az alapokat megtanítani már nincs ideje az egyetemnek. Emiatt sokan lemaradnak az anyaggal, nem tudnak úgy koncentrálni a tanulásra, mert még az alapokat is meg kell tanulnia, aztán így keletkezik a hiány a jó informatikusokból.
# 12/
Igen ez így van, és oylan szinten, hogy lényegében halmazszerűen oktatnak, kategórinként, de konkrét munkakörre nem.
Így aztán tökmindegy ki jön ki az elvégzett iskolából, az betanított munkás lesz!
1. ki van akadva a végzett hallgató, hogy ő hogy hogy betanított munkás, 10 évet seggelt a papírért.
2 Ki van akadva a munkáltató, hogy mindenki analfabéta azt hülyére tanulták magukat.
3 Ki van akadva a nép, hogy Szakmunkáshiány van.
4. Ki van akadva a kormány, hogy az agyonoktatott népnek közmunkahelyeket kell fenttartani, és segélyt kell adni.
5. Ki vannak akadva a tanárok, hogy nincsenek megfizetve.
Ki cseszi el?
Az O.M. !!!
Miért?
Mert egyértelmű, hogy egy jól pörgő bizniszbe egy vállalkozó sem enged be képzetlen hülyéket csak azért, hogy "tanuljanak" ingyen.
Az O.M. ezért egy vasat sem fizet senkinek (magyarul nincs valódi utánpótlás képzés).
És azért nem tesznek pénzt ebbe, mert bizonytalan az, hogy visszajön nekik, mert úgyis külföldre mész dolgozni.
Inenntőla magyar oktatásügyet vedd nyugodtan "reklámnak" vagy egy szórólapnak amita kezedbenyomnak.
Ha épp nincs szükséged arra amit nyújtana, nem ér semmit..
Például hegesztő tanfolyam is rengeteg van, így hegesztői papírral rendelkező munkavállaló is. Mégis hiány van hegesztőkből, mert a munkahelyeknek olyan hegesztőkre lenne szükségük akik hegeszteni is tudnak.
Na ez a helyzet az informatikusok terén is. Az oktatás színvonala nem követi a munkahelyi követelményeket. A munkahelyek nem arra vágynak hogy felvesz valakit akinek papírja ugyan van, de hosszú ideig képezni kellene, pénzt költeni rá és még így is bizonytalan hogy a végén megkapja az elvárt munkaerőt. Tudok olyan esetről hogy egy cégnél kb. 30-an is megjelentek egy informatikus állásinterjún, aminek eredménye az lett hogy újra mehirdették az állást mert a sok informatikus közt egy sem volt megfelelő.
De ez a helyzet más szakmákkal is, a jó munkaerő külföldön dolgozik.
Az a véleményem, hogy az informatikus:
- mérnökinformatikus
- programtervező informatikus
- gazdaságinformatikus
bachelor diplomával és minimum erős középfokú angol nyelvtudással rendelkezik. Mesterszintű diploma ebben a szektorban nem ad akkora pluszt, így kevesen végzik el az Msc-t.
Na, az informatikusokból valóban nincs elég.
9# "Lányokból jöhetne több"
En ugyan mar nem lagy vagyok, de 10 evig tanultam programozni (96-ban kezdem!!) koepsuli + fosuli, majd kesobb levelezon elvegeztem egy mernokinfot.
Jonehany eve a szakmaban dolgozom, de meg kell mondjam, hogy nokent ku..va nehez ervenyesulni, mert folyamatosan az eloiteletekkel talakozunk. Mernokinfon pl kioktattak rendszeresen az oktatok is hogy hat a lanyok nem annyirra ugyesek, meg nehezebben megy nekik. Kollegaim kozul nehany ufokent nezett ram hogy mit keresek ott. En nem noi szakma. A vezetoseg tesz sokszor a velemenyemrere, sot, ha valamit kerdezni kell akkor is inkabb mashoz mennek tanacsert (ertsd a ffiakhoz) ahelyett hogy engem kerdeznenek, pedig en mar nem kezdo mernok vagyok, en epitettem es uzemeltetem a rendszert evek ota. Egy multinal, nem egy kis szaros cegnel...es az egesz cegnel 1 ember van rajtam kivul (masik kontinensen) aki meg ert ahhoz a terulthez, de o nem az uzemeltessel foglakozik. Nem 2x, hanem 5-6x annyit kell letennunk az asztalra hogy elismerjenek.
Arrol nem is beszelve, hogy a HR nem hajlando annyit fizetni mint a ferfiaknak. -tol -ig hatar van, engem mindig az aljan tartanak, es az en kompetenciamat rendre megkerdojelezik.
Hat eljen!!! Addig amig magyaroszagon ilyen a helyzet, egy nonek nem kivanom ezt!!
"Jonehany eve a szakmaban dolgozom, de meg kell mondjam, hogy nokent ku..va nehez ervenyesulni, mert folyamatosan az eloiteletekkel talakozunk."
Ne nyafogj! Kelet-Európában az IT szektor egy mekka a nők számára, rengeteg helyen létező belső kvótákkal, mivel a nemzetközi piacon szempont ez is, kommunikálni kell az amcsi részvényesek felé a nők arányát is. Nem egy olyan nőt ismerek évek óta sikeres multis karrierrel, akikről tudom, hogy bevallottan nem tudnak programozni (az egyetemen a fiúkkal íratták a házikat). Ma már kamaszlányoknak külön bejáratú programozóiskolákat tartanak fent a multicégek busás támogatásával. Úgyhogy ha neked nem jött össze, akkor elsősorban magadba nézz és ne világot, meg férfiakat okold a sikertelenségedért!
19-es, mit nem ertesz azon, hogy a szakmaban dolgozom, ha vegig olvastad volna amit irtam, rajottel volna, hogy van karrierem, csak pont az ilyen gyokerek miatt - akik ugy gondolkodnak mint te - nehez nokent ervenyesulni, es keserves volt az odaig tarto ut. De a velemenyedbol is latszik, hogy nem alaptalan "nyafogas" amit irtam.
Rohadtul nem nyafogok, ha nyafognek akor nem alltam volna fel az elso pofon utan es toltam volna tovabb a melot, hanem elrohantam, volna sirva.
Nem hiszem hogy egy amerikai multit erdekelne az europai kvota hanyad, nem IT cegnel dolgozom, nem is magyar csapatban. Nem a ket szep szememert vagyok ott ahol, elhiheted...vagy neked is az faj, hogy egy no kiturt a szakmabol? Mert inkabb ez tunik nyafogasnak, hogy eurapoi kvota szamokkal dobalozol, de neked meg biztos nem mondta senki, hogy azert nem veszunk fel, vagy azert nem te kapod az eloleptetest mert te ffi , bocs max kisfiu vagy. Ha mar bent vagy a cegnel, es az elolpetetesre, jobb poziciora palyazol, belso palyazattal, akkor rohadtul nem szamit hogy hany no vagy ffi vagy a kvota szerint, mert a darab mar megvan. Csakhogy nekem nem a bejutas volt a cel!!!
Az hogy te nem kapsz munkat nem az en hibam...csak hogy ertsuk egymast.
Kicsit tobb tiszeteletet a masiknak!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!