Ti mit szólnátok hozzá, ha létrejönne egy Visegrádi Köztársaság?
Kinek mi a véleménye arról, ha a V4 országaiból egy egyesült állam jönne létre? (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia)
Ki, hogy képzelné el ennek a kereteit?
Támogatnátok egy ilyen koncepciót, vagy ellenszenves?
(Én objektíven kérdezem, nem foglalok itt állást még)
Nem támogatnám.
A magyarok a magyarul beszélő kisebbségekkel való különbséget sem tudja feldolgozni, nem tud a különbséggel mit kezdeni. Mi történne ha három másik, magyarul nem beszélő, más kultúrával rendelkező népekkel kerülnénk egy országba?
Ki lenne a vezető? Miért pont magyar? Miért nem magyar?
Külön népek vagyunk és jól van ez így.
# 2
Kérdés, hogy ezek az országok szeretnének-e a V4-hez csatlakozni, miközben már van egy nagyobb és erősebb együttműködés, az EU. Azért lássuk be, hogy a V4 ma inkább csak egy történelmi szál, nem egy nagy jelentőséggel bíró együttműködés. A maga idejében egy nagyon jó kezdeményezés volt, de azóta már szerencsére Európa-szerte sikerül nagyjából együttműködni az országoknak.
# 3
Ott van az Egyesült Királyság, ahol több nemzet él egy államban, és szerintem elég jól működik a modell. Ha egyesülne a 4 ország, akkor egyik nemzet sem lenne kifejezetten kisebbség. Az államigazgatás nyilván kérdéses, szerintem működhet az a modell, hogy lenne egy közös parlament/kormány is a közös ügyek miatt, és lenne területi igazgatás is a helyi ügyek miatt.
4es, végülis igen, külön parlamentekkel és egy közös parlamenttel végülis megoldható..
De ha megnézed, azért azt nem mondanám, hogy az UKban is húdejól megy.. kérdezd meg Skóciát vagy Észak-Írországot:D
#3: Kisebbségi probléma társadalmilag inkább Szlovákiában erősebb. Most a főbb nemzeti kisebbségekre gondolok, nem a mondjuk a romákra. Amíg Szlovákiában és esetenként Csehországban nem tisztelik jobban a törvényhozás szintjén az anyanyelvet, addig ez is egy ellentét marad a V4 országai között.
A vezető szerep más. Ez, szerintem a lélekszám függvénye mindenképpen. Így Lengyelországé lehetne a vezető szerep. Ez nekünk jó kompromisszum érzelmileg, míg a cseheknek nem lenne megfelelő.
#4: Az Egyesült Királyság esetében számba kell venni, hogy egy erővel átütött angol dominancia tette le az alapjait. Az angol a domináns nyelve, azt a modellt szerintem nem lehetne a V4-re alkalmazni.
Persze volt egy Csehszlovákia, vagy egy Jugoszlávia a szomszédunkban, vagy akár a Szovjetunió. De mindenhol volt egy domináns nemzet. Egy európai egyesített államban eléggé súlytalan ország lennénk.
A V4 egy motorelrendezés.
Amire te gondolsz az V3, csak közben utána 650 évvel csináltak egy államot, aminek az a neve, hogy Szlovákia. De ha elmondod, hogy hivták a szlovák királyt, aki ott volt 1335-ben, akkor fejet hajtok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!