A mai fiatalok általában miért nem szeretnek autót és villanyt szerelni, és egyéb gépeket bütykölni?
A 90-es évek fiataljai még elmennek, de megfigyeltem, hogy akik az ezredforduló körül születtek azoknak már nagyon nincs ínyére az ilyesmi!
Az autóról remélhetőleg annyit tudnak, hogy benzinnel megy, de inkább a kutassal tankoltatnak. Nem tudják mi az a gyertya meg mi az a karburátor. Villany szerelésnél egy izzót talán ki tudnak cserélni de egy kapcsolót már nem tudnak bekötni, nem tudják mi az a fázis meg nulla.
Véleményem szerint egy szabad bölcsésznek meg egy alteros hipsternek is ismernie kéne ilyen alap dolgokat, nem csak annak aki mérnök vagy szakmunkás lesz. Miért nem fektetnek az oktatásban nagyobb hangsúlyt ilyen dolgokra is?
Jó, Hakapeszi, de te ha jól tudom kamionos vagy! Úgy azért valamelyest több közöd van a járművekhez, mint egy.. tolmácsnak, vagy történésznek:D
Egyébként... apám, az ezermester generáció tagja... Mindent megcsinál. A házunk egy részét, pl a csatornázását is ő csinálta.
Hallotta egy szakmabeli ismerősétől, hogy az elvezető csőnek méterenként asszem 3 centit kell süllyednie. Nagyapám, az ács, mondta neki, hogy magának épít, jó az 5-8nak is. Apám mondta, hogy nem, az ismerőse szakmabeli, ő tudja, hogy hogy kell.... Nos... minden szarás után pumpálni kell a vizet, ugyanis nem akar lemenni, elakad, mert nincs elég lendülete a cuccnak...
Kell ez? Bevallom, nem értek hozzá. Nem akarok olyat csinálni, amihez nem értek szakszerűen. Nem vagyok ezermester. Ahhoz értek, amit szakemberektől, iskolában tanultam, tanulok. A többit arra bízom, aki iskolában, szakembertől tanulta. Persze, pénzbe kerül, de még mindig olcsóbb, mintha belebarmolnék, használnám nehézségekel fél évig, és aztán fizetnék a szakebmerért...
Amúgy kicsit fordítsuk vissza a kérdést. (Bár továbbra is tartom, hogy jó része hülyeség a feltételezésnek.)
Az említett generáció cserébe nagyságrendekkel jobban ért mondjuk a számítástechnikához.
Egy 5 éves is jobban elboldogul például egy táblagéppel, mint az idősebb generáció tagjai.
"Miért nem fektetnek az oktatásban nagyobb hangsúlyt ilyen dolgokra is?"
Mert nincs rá szükség? Nálunk 12 éve felújították a ház teljes villamos hálózatát, azóta nem kellett se kapcsolót, se konnektort cserélni. Éppen hobbiból ha érdekel utánanézhetek annak, hogy hogy kell ezt vagy azt csinálni, de nem vagyok villanyszerelő, használni meg úgysem fogom a tudást, akkor ennyi erővel az amatőrcsillagászattal is foglalkozhatok, ha már hobbiról van szó.
A másik meg a kocsik, igen az én generációm még úgy nőtt föl, hogy apával bütyköltük a Wartburgot, Skodát, Daciát mikor mi volt, de mikor apának lett elég pénze, és vettünk egy rendes kocsit, onnantól kezdve a suli utáni kocsiszerelések is elmaradtak, konkrétan egy új Fordban hat év alatt egyszer kellett segítenem neki akkumulátort cserélni.
Nem azért nem tudnak a fiatalok autót szerelni, mert ilyen kétbalkezesek, hanem mert már nincs rá szükség, még egy tizenéves kocsi is sokkal megbízhatóbb mint régen egy 4-5 éves Wartburg volt. Az egyéb nyilvánvaló okokat meg mint a kocsik totális számítógép függése már említették.
Falun élek, 4-5 éves koromban már könyékig olajos voltam, volt itthon faros Skoda, meg Wartburg motorja, addig ügyeskedtem míg szétszedtem őket, meg úgy igazából minden mást is amit csak lehetett szerelgettem mindig, először csak szét, aztán szép lassan eljutottam oda, hogy össze is tudtam rakni dolgokat, nem csak darabokra szedni. :D
Azóta sem változott a dolog, igazából mai napig bárminek nekiállok, maximum ha olyasmi ami új akkor kicsit utánajárok a dolgoknak.
Az, hogy a mai fiatalok ezt nem teszik? Egyrészt szerintem köszönhető annak, hogy már más világban nőnek fel, internet, TV stb, van minden ami lekösse az idejüket, és még csak össze sem koszolják magukat. Ha nekik ez megfelel, hát saját dolguk teljesen.
Pfhú, én egyszerűen imádom csinálni, csak hát segítséget én se kapok, ahogy az egyik válaszoló leírta, ha valamit rosszul csinálok leordítanak, ezért inkább nem próbálkozok semmivel.
Mondjuk a telefonomat már jó párszor szétkaptam, megnéztem mi hol van, számítógépemet is szettem szét, kisebb "műtéteket" végeztem rajta. Iskolában ha lenne ilyen felvehető tantárgy, én felvenném, mert nem akarok tökkelütött lenni, de nincs rá semmilyen lehetőségem.
Ennek a válaszolónak:
"Mert fontosabb, hogy megtanulják a harmad fokú egyenleteket"
Egyrészt iskolában nem tanítják a harmadfokú egyenlet megoldó képletét, de 1 óra alatt meglehet tanulni és begyakorolni az egészet. Valahogy a szüleinknek még több matekot is tanítottak még is jutott idő rengeteg szakképzésre (Magyarországon nem tudom hogy volt, nem ott élek, Erdélyben iskolában tanultak rengeteg szakdolgot). Arról van inkább szó hogy a felnőttnek könnyebb a gyereket a számítógép elé letenni, a gyereknek is kényelmesebb, s amúgy is a szülő mikor 12 óra munka után hazajön, nem fog neki a gyerekkel foglalkozni. De szerintem egy idióta LoL-menetnél érdekesebb lenne megtanulni egy konnektor cseréjét, vagy éppen megvarrni egy szakadt zoknit stb..... stb...... stb.....
Az lesz a gáz hogy Magyarországon míg egyre kevesebb a szakember, egyre több a tökkelütött fiatal, aki szerelőt kell hívjon egy csavar kiszedésére is.
Szerintem az ilyen "bütykölős" órák a gyerekeket nem lefárasztanák, hanem feltöltenék energiával, szóval egy fizika és egy matek közé egy torna helyett simán belehetne biggyeszteni heti 1x legalább.
"ó, Hakapeszi, de te ha jól tudom kamionos vagy! Úgy azért valamelyest több közöd van a járművekhez"
Jó, persze, bár nem voltam mindig az. De műszaki suliba jártam, mérnöknek készültem.
Ám másként néz az ember egy olyan férfire, aki azt sem tudja, hogy eszik vagy isszák - e ezt vagy azt az alkatrészt.
Mert ugyan modernek a mai autók, de sok azt sem tudja, hogy hol kell olajat vagy vizet, ablakmosót után tölteni. Ez pedig ugyanolyan mint a régi kocsiknál.
Elszállhat egy gumi vízcső és ott maradsz az út szélén. Várhatsz maratonit míg elvontatnak meg jó sokba is kerül, ha télen történik - és ilyen mindig a legrosszabbkor történik - fűteni sem tudsz, pedig egy kis kézügyességgel annyira meg lehet kókányolni, hogy a szervizig elmenj vele.
Vagy sokan azt sem tudják hol kell biztosítékot cserélni. Mert sokszor annyi az egész, vagy elszállt az automata váltó 15 euróba kerülő reléje, mozdulni nem tudsz, pedig csak ki kellene cserélni mondjuk az elektromos ablakemelő reléjére és mehetsz tovább.
Ez konkrét példa volt. Ha kijön a szerviz az nem lesz olcsó.
Arról nem is beszélve, hogy aki nem ért hozzá, azt a szerviz is könnyen át.assza.
Te Joe, te honnan szeded ezt a sok szart?
A 19 éves lányok hány százaléka megy el prostinak? És ezért nem tanul meg főzni, mert sok pénze van? Miért, te pénzt eszel? ÉN ételt. Azt meg meg kell főzni, akármennyit is keresel. Persze, ehet az ember minden nap étteremben, de otthon csinálni kaját idő és pénztakarékosabb. Ha valaki nem abba született bele, hogy 400 az alapfizetés, akkor valószínűleg érzékeli, hogy jobban kijön azzal, ha főz.
Az autószerelés hagyján... nekem sincs és nem is lesz soha autóm, valahogy nem aggódom azon, hogy nem tudom megszerelni... De éhes leszek... minden nap... És lehet azzal dobálózni, hogy a fiatalok nincsenek rászorulva, de amit leírtál, az nem ez, hanem az, hogy a kőgazdagok nincsenek rászorulva. És a kettő gyakran köszönőviszonyban sincs egymással. 1. A fiatalnak nem feltétlen van diplomája 2. diplomával sem feltétlen keres olyan sokat.
Ha minden nap egy 10est otthagysz egy étteremben (és akkor ebbe vegyünk bele minden étkezést) az bizony havi 300ezer. Vagyis aki 400at keres, az nem engedheti meg magának, hisz a rezsit meg az egyebeket fizetni kell.. és még nincs otthon zsömle se...
Amit írtál, hogy nem feltétlen vannak rászorulva, az igaz a szerelésre meg ilyesmire, de a szöveged első fele ostoba demagógia..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!