Igaza lehet Havas Szófiának és valóban a C. I. A robbantotta ki az '56-os forradalmat?
Sok helyen olvastam azt az elméletet, miszerint a C.I.A szervezte meg a forradalmat, hisz USA először katonai segítségnyújtást ajánlott magyarországnak, ha forradalmat csinálunk, ami tudvalevőleg atomháború kirobbantása végett nem gondolhatott komolyan. Amikor megtettük a ránk eső részt, persze az USA meghjátrált. Ez csak az egyik fele a történtnek.
Egy MSZP-s képviselő az orosz dokumentumfilmben, amit leadtak az orosz köztévén, elmondta, hogy a C.I.A robbantotta ki a forradalmat és náci elitélteket engedtek szabadon a börtönökből, habár nem tudom kire célzott. Igaza lehet?
Egyértelműen nem.
Az egy dolog,hogy a hülyeség gyorsan terjed,de attól még nem lesz értelem.
Csak azt olvastam a kommentekből, hogy nem értenek egyet és lehülyézik a kérdezőt, de hogy milyen okok miatt azt nem mondták. A kérdező több okot, bizonyítékot ferlsorol, de a válaszolók semmit ráadásul személyeskednek
Azért mert az C.I.A robbantotta ki a forradalmat, még nem kissebbíti a forradaslmárok tetteit, hazaszeretetét, hiszen nem tudták a valódi okokat és az országot orosz mentesen akarták, függetlennek tartani.
Nem. És nincs igaza.
Annyi igaz, hogy a politikai foglyok szabadon engedése során elkerülhetetlen volt, hogy volt nyilasok, csendőrök és köztörvényes bűnözők is szabadlábra kerüljenek. Ám nem ez volt a többség.
Gosztonyi Péter, a Magyar Golgota c. könyvét tudom ajánlani, a történész rámutat, a halálra ítéltek túlnyomó többsége munkásfiatal volt, nem horthysta tiszt. (és ha az volt? Horthy alatt katonatisztnek lenni önmagában nem bűn). Forrásokra hivatkozva mutatja be, milyen tragikus sors jutott osztályrészül azoknak a fiataloknak, akik bűne az volt, hogy független és szabad országban akartak volna élni és volt bennük annyi bátorság, hogy fegyvert is fogtak.
A gyakorlat azt mutatta, hogy rengeteg köztörvényes - mivel nem volt vesztenivalója - nagyon bátran harcolt az oroszok ellen, sokuk az életét adta.
Rablás, fosztogatás elenyésző volt a forradalom alatt, erre különösen ügyeltek a forradalmárok. 1956 egy igen tiszta forradalom volt.
Havas Szófia nem először csinálja ezt. Nem vagyok a túlszabályzás és az állandó szankciók híve. De akkor lenne igazság, ha ugyanúgy járnának el vele szemben, mintha mondjuk a holokausztot tagadná. Büntetést érdemelne, hogy pont most állt elő ezzel.
1956 szerintem - megkockáztatom - talán a teljes magyar történelem legdicsőségesebb eseménye volt. Aki ezt gyalázza, az egy közönséges gazember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!