Mennyiben lennél toleráns egy muszlim üzleti partner vallási elvárásaival szemben?
Onnan jutott eszembe a kérdés, hogy egyik nap láttam egy fotót, ahol az ENSZ női diplomatája fejkendőben találkozott az iráni elnökkel. Régebben meg egy diplomáciai vacsora maradt el mert a francia elnök nem egyezett bele, hogy alkohol mentes legyen a vacsora a muszlim delegáció miatt.
Ha nekem kellene ilyen döntést hozni, komoly dilemmában lennék. Pl. öltöztessem a feleségem burkába az üzleti vacsorához, vagy küldjem el a muszlimot az anyjába. Ha nem tetszik neki Európa így ahogy van, akkor menjen haza vagy legyünk elfogadóak ? De miért mi fogadjuk el azokat a szokásokat amiket ők hoznak magukkal, ők miért nem toleránsak. Te mit tennél ?
"Vagyis igen, elvárnám a feleségemtől, hogy olyan ruhát vegyen fel, ami nem engedi látszani azokat a testrészeket, amiket az iszlám nem enged. "
Vagyis fedje el az asszony a haját. Viszont ez a mi kultúránkban nem szokás, az övékben meg igen. Ez utóbbin nem vitázok, nem fogom letépni a fejéről, még ha szokatlan is számomra. Joggal várom el, hogy cserébe ő se kényszerítsen a viselésére?
"Szerintem az első összetéveszti a vendéget a besurranó tolvajjal."
Szerintem meg nem, ecsém! Nálunk vendégnek azt hívják akit beengedünk.
"Joggal várom el, hogy cserébe ő se kényszerítsen a viselésére?"
Azt vársz el, amit csak szeretnél. Én a magam nevében beszéltem, nem a tiedben. Ha más felekezet szertartására megyek is igyekszem vigyázni, hogy ne vessek keresztet, az Apostoli hitvallást az egyetemes egyház formulaja szerint mondjam. Nem azért, mert szégyellem, hogy katolikus vagyok, hanem mert tiszteletben tartom az ő szokásaikat. Én egy fejkendőtől, hosszúújjú ruhától nem leszek kevesebb, és nem sérül a lelkem attól, hogy alkalmazkodom. De mondom, ez én vagyok. És a kérdés erről szólt.
"Vagyis fedje el az asszony a haját. Viszont ez a mi kultúránkban nem szokás"
Ez meg nem igaz. Az, hogy elhagyjuk a kultúránkat, elfelejtjük, nem mások hibája. A mi kultúránknak (is) szerves része (volt) a haj elfedése. Nézz meg egy menyasszonyt. Nézz meg egy idős nénit. Egy apácát. A pártában maradás nagy szégyen volt még 60-70 éve is, a lányok alig várták, hogy bekössék a fejüket.
"Ha egy muszlim találkozik a afeleségeddel nálad és szóvá teszi az öltözködését, akkor szimplán paraszt és el lehet küldeni az anyjába"
Szerintem ki is kell vágni.
"Ez meg nem igaz. Az, hogy elhagyjuk a kultúránkat, elfelejtjük, nem mások hibája. A mi kultúránknak (is) szerves része (volt) a haj elfedése. Nézz meg egy menyasszonyt. Nézz meg egy idős nénit. Egy apácát. A pártában maradás nagy szégyen volt még 60-70 éve is, a lányok alig várták, hogy bekössék a fejüket."
Szerencsére ez ma már nem igaz, azóta haladás történt ilyen téren. Mindazonáltal ma már nem keresztény kultúra van, hanem szekuláris kultúra (sajnos azt is lehet mondani, hogy ma még), amelyben a fejfedés tényleg nem egy olyan univerzális szokás.
"szekuláris kultúra"
Törni magyarszkó?
"Olvasd el figyelmesebben a kérdést, meg ha már reagálsz is rá, a válaszomat is."
Olvassa el ecsém akinek hat annya vagyon. Ha meg nem teccik akkor fel is út meg le is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!