Miért nem zavarja a magyarokat, hogy Magyarországon helytelenül vannak elosztva az anyagi javak?
Engem zavar. A trend az hogy a gazdag emberek még gazdagabbak lesznek, a szegények pedig minél kevesebbet engedhetnek meg maguknak.
De nincsen olyan társadalom a Földön ahol igazságosan lennének elosztva a javak és el kell fogadni azt a szomorú tényt hogy soha nem is lesz ilyen, csak utópiákban lehet gondolkodni (pl Madách Imre: Az ember tragédiája - falanszter részlet).
Mindig lesz olyan ember aki többet akar mint a többiek.
Ha annyira zavarná őket, már rég tüntetések lennének ellene.
Én pedig nem teljes egyenlőséget akarok, csupán kisebb különbséget.
Így van, azon lehet dolgozni hogy igazságosabb legyen az újraelosztási rendszer. Ehhez vissza kell szorítani a korrupciót, az adózási rendszert újra kell gondolni (szegényebbek jóval kisebb mértékben adozzanak mint a gazdagok, kisebb legyen az ÁFA az alapvető termékeken (kenyér, tej, stb.). Támogatási rendszereket is újra kéne gondolni.
A válaszok megvannak, de ezeket nem fogják megvalósítani, mert a hatalmon levő kormányra már a megválasztása előtt és a megválasztása után is hatalmas nyomással van a gazdagoknak a lobbitevékenysége. Hidd el lehet a szegényebb emberek (magam beleértve) jóval szegényebbek mint az a maroknyi oligarcha, de az ő szavuk mindig is hangosabb lesz a miénknél.
Hát ez az áfa csuda dolog.
Én erdélyi vagyok, nálunk 24% volt az áfa. A tavaly nyáron az élelmiszerek áfáját 9%-ra csökkentették, idén januártól az általános áfát (kivéve az élelmiszert) 20-ra. Tény, hogy az első hónapokban érződött.
Az is tény, hogy most október van, és mindennek ugyanannyi az ára, mint áfa csökkentés elött.
Bocs itt egy kicsit tisztázok, így a logikus:
Hidd el lehet a szegényebb emberek (magam beleértve) jóval többen vannak mint az a maroknyi oligarcha, de az utóbbiak szava mindig is hangosabb lesz a többségnél.
A pénz, a kapcsolatrendszer, a sok-sok eszköz ami a kezében van sokkal jobban befolyásolja a döntéshozót mint a mi nyomorunk.
Engem nem csak az zavar, hogy Magyarországon helytelenül vannak elosztva az anyagi javak hanem az, hogy ez az egész világon így van.
A világ leggazdagabb emberei és cégcsoportjai (cégei) hihetetlen vagyonokkal rendelkeznek miközben a világ nagy részén szegénység van és éhezés.
"hogy ez az egész világon így van."
Ja ez így van, de azért mégsem ilyen egyszerű.
Hatalmas régiók vannak a világon, ahol annnyit sem képesek megtermelni az ottlakók, hogy ne haljanak éhen. Ha Fekete-Afrika népessége gépfegyverek helyett kaszát-kapát forgatna, talán élhetőbb lenne az életterük.
A gyarmatosítóktól megtanulták a modren fegyverek használatát, nem is értem, hogy a földművelést miért nem.
Abszurd, hogy egy olyan kontinensen halnak éhen az emberek, ahol évente kétszer is lehetne aratni.
Persze, ahhoz vetni is kellene. De csatatéren nehéz.
"Ha annyira zavarná őket, már rég tüntetések lennének ellene."
Őket? Te meg én nem az ők vagyunk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!