Mit szóltok hozzá, hogy Orbán benézte a népszavazást? Szerintetek is rosszul volt feltéve a kérdés?
De igen huszas, így van a számok ezt mondják. Ha te tiltakozásból nem mentél, az egy dolog, de ne képzeld azt, hogy a többi is azért nem ment el, hogy direkt ne legyen érvényes. A nem elmenők között ugyanúgy van igenes, nemes, meg nem tudomos, meg nem érdekel, kivonultam a társadalomból hippis is, mint "tiltakozó, bojkottáló". Viszont nincs lemérve, hogy miből hány és mindegy is.
Én amúgy kötelezővé tenném a részvételt. Vannak országok, ahol büntetést kell fizetni, ha valaki nem megy el, hol mekkorát és nem ám begyöpösödött komcsi országok csinálják ezt.
"De igen huszas, így van a számok ezt mondják. Ha te tiltakozásból nem mentél, az egy dolog, de ne képzeld azt, hogy a többi is azért nem ment el, hogy direkt ne legyen érvényes. A nem elmenők között ugyanúgy van igenes, nemes, meg nem tudomos, meg nem érdekel, kivonultam a társadalomból hippis is, mint "tiltakozó, bojkottáló". Viszont nincs lemérve, hogy miből hány és mindegy is. "
Ebben igazad van. Fordítva is elmondható viszont ugyanez, úgyhogy az összes, amit meg lehet állapítani: 3.27 millió ember áll szemben 55 ezer plusz egy ismeretlen, valószínűleg legalább egy nagyságrenddel nagyobb számú emberrel. Közvélemény-kutatásokkal akár pontosabb adatot is ki lehetne deríteni arról, hogy a nem szavazók hányada bojkottálta tudatosan a választást; emellett az is szerintem elmondható, hogy az érvénytelenül szavazók nagy része is bojkottált. Ha pedig ugyanúgy akarok kekeckedni, ahogy te, akár azt is mondhatom, hogy a nemmel szavazók között is lehet, hogy voltak olyanok, akik igent akartak jelölni, csak rossz karikába tették, vagy pedig érvénytelenül akartak szavazni, de elfelejtették az igenbe is berakni az X-et... stb. Szóval nem tudjuk, hány emberrel áll szemben ez a 3.27 millió (ha valóban ennyi - most nem ellenőrzöm ezt a számot, amit mondtál, de én is úgy tudom, hogy legalábbis ehhez közeli), de még azt sem zárnám ki, hogy több, mint 3.27 millióval.
40% már évtizedek óta nem szavaz. A maradék 20% bojkottált, 38% nemmel, 2 %igennel szavazott.
38 vs 22
Legyen erősebb a becslés, akkor is többség nem akarta Brüsszel beleszólását ebben a témában.
Benézte?
3 millió szavazattal megy Brüsszelbe.
Ez jelentősen több, mint amennyi az EU-ba való belépésnél volt.
És alkotmányt is fog módosítani...
Jelentéktelen ellenszavazattal...
Szóval hiába az intellektuális szócsavargatás.
10 emberből 9 Orbánnak ad igazat.
És ez több, mint a Fidesz szavazóbázisa, tehát az ellenzék is szépen kéviselve van.
Ezt csak egy nagyon érdekes szögből lehet "benézésnek" látni... vagy benézni ?
Veszíteni tudni kell(ene).
Azért kárpótlásul nézzétek meg a fekete lovagot a Gyalog galoppból
A fekete lovag hasonlat azért érdekes, mert itt, a magyar valóságban az küzdő fél több mint 1/3a nem is létezett soha. És Monty Pythonnál ez volt a szitu.
Nagyon jól hangzik a hasonlat. És majdnem jó hasonlat, csak annyiban manipulatív, hogy amiket mondtál azzal nem tudom összeegyeztetni.
Egy fekete lovag nem tud törvényt módosítani, hogy láb és kéz nélkül is tudjon tovább küzdeni. Ellenben a jelenlegi kormány képes erre és meg fogja lépni. Legalábbis ebben egyet értek veled.
" A maradék 20% bojkottált, 38% nemmel, 2 %igennel szavazott.
38 vs 22 "
Ezek feltételezések.Viszont az alaptörvény akkor is világosan fogalmaz és tudtommal nem Mindig eredményes népszavazásról van benne szó.
"Az ország legnagyobb része sosem szavaz."
Ezt régen is tudták a politikusok, nem véletlenül volt 25%-os a érvényességi küszöb. 2010-ben is tudták mégis úgy foglalták Alaptörvénybe az országos népszavazást, hogy a választásra jogosultak fele plusz egy főnek kell érvényes szavazatot kell leadni és ekkor már a határon túliak is bele kell számolni.
Eu csatlakozáshoz, azért nem kellene hasonlítani.
Először is nem arról szólt a mostani kérdés, hogy tagjai akarunk-e maradni vagy nem. Másodszor akkor nem szavazhattak a határon túli honfitársaink. Harmadszor egyetlen nagy létszámú támogatással bíró párt sem kampányolt ellene. Negyedszer igaz, hogy többen szavaztak most nemmel, mint akkor igennel, pontosan 192 302 szavazattal, viszont 229 897 többen voltak jogosultak a szavazásra.
Te azt írtad, hogy "Több tiszteletet azoknak, akik nem szavaznak!", én inkább több tiszteletet kérnék Magyarország törvényeinek.
Azért idézzük is fel, hogy miről beszélünk
"(4) Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott."
Ha az a kormány nem tartja be az Alaptörvény rendelkezéseit, amelyik megalkotta akkor, hogyan várhatjuk el az állampolgároktól, hogy betartsák az abba foglalt dolgokat?
Szerintem sehogy.
Amikor reggel olvastam a nyilatkozat Orbán Viktortól, hogy a részvétel már nem is számít csak az eredmény, akkor eszembe jutott Az év embere film azon jelenete amelyikben az elnökjelölt vita folyik, pontosabban az utolsó mondatai, amivel Tom Dobbs(Robin Williams) lezárja a beszédét/showját:
"Műsorvezető:-Kérem ne űzzön gúnyt ebből a vitaműsorból Mr. Dobbs, menjen vissza a helyére.
-Én még itt se voltam ez már akkor is gúny tárgya volt. 200 milliárd dollárért pár könyvet is lehetett volna venni"
Szerintem ez igaz a mai népszavazásra is, csak ennek a költségvetését helyettesíteném a mondatba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!