Rákosi elvtársnak meggyőződése volt hogy amit tesz az jó?
A legtöbb politikus nem azzal a szándékkal lesz politikus, hogy a saját pecsenyéjét sütögesse, hanem elkötelezett az elveihez és az őt támogatókhoz.
(Más kérdés, hogy sokakat félrevisz később a könnyebb haszonszerzés lehetősége. De szerintem ez nem annyira jellemző.)
Én azt gondolom, hogy a legtöbb vezető, sőt, még a diktátorok is meg vannak győződve arról, hogy erkölcsileg objektíve jó, amit tesznek. Emiatt sokszor beleesnek abba a hamis gondolkodásba is, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Én inkább amellett vagyok, hogy akár Rákosi, akár Kádár, akár Sztálin, akár Hitler is meg volt győződve arról, hogy jót cselekszik.
Ez nem jelenti azt, hogy valóban jót tettek, de a kérdésre válaszolva: ők úgy gondolták, hogy jót tesznek.
Ezek után már csak az a kérdés, hogy milyen mértékben tehetők felelőssé a döntéseikért. Hol van leírva az objektív erkölcsi mérce? A közfelfogásban? Kiében? Melyik korban, melyik országban? Megkockáztatom: Melyik vallásban?
A történelmet a győztesek, a törvényeket az erősebbek írják. :)
Utolsó, ezzel pont nem mondtál ellent az előzőnek..
Csak leírtad a szubjektív véleményed. Ő is pont ezt mondta. Nincsen egy egyértelműen mindenki által megkérdőjelezhetetlen norma amihez igazodni kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!