Szerintetek is jobb lenne, ha osztrák mintájú oktatási rendszer lenne?
Tehát a tandíj az állami felsőoktatási egyetemeken teljesen egységes lenne.
Felvételi nem lenne, helyette, az első két félév lenne a "próbaidő", ha elbukik a teszten a tanuló, akkor alkalmatlan a szakra.
Én vagyok erre a legjobb példa.Sohasem voltam matekzseni, mégis közgazdasági szakra járok.A matekosabb tárgyakat (magántanári segítséggel), ha nem elsőre, másodikra mindig megcsináltam.
Szóval, egy szakra alkalmasnak kell lenni, nem az érettségieredményekre kellene alapozni a felvételt.
Lennének szakfőiskolák (Fachhochschule).
Ezek 3 éves képzések, annyiban különböznek az egyetemtől, hogy kötöttebb az órarend és sokkal inkább gyakorlatiasabbak.
Például Ausztriában képeznek így közgazdászokat,bizonyos mérnököket, logisztikai szakembereket...stb
Ezek viszont mind fizetősek.
Tehát, 3 év alatt szakembert csinálnak az emberből.
Egyébként nálunk is van egyetemen szakképzés. Az egyetemen / főiskolán belül tanulhatják a diákok, sokkal kevesebb pont kell hozzá, mint a rendes egyetemi szakokhoz és még ingyenes is.
Egyébként abban van valami, hogy félig fizetőssé kéne tenni az egyetemet. Mondjuk 2 bukás után nem kirúgják a diákot ( mint Ausztriában ), hanem átkerül a fizetős szakra.
Nálunk azért van szükség a pontokra, hogy pl telített szakmákra kevesebben jelentkezzenek emberek, pl jogászból nincs szükség annyira, mint amennyien jogászok szeretnének lenni. Ösztönző ereje van a felvételi pontrendszernek, hogy hiányszakmát tanuljanak a diákok.
Nálunk ez így jó dolog. Ausztriának viszont nem szükséges ilyenen aggódniuk, mert ha lesz egy hiányszakmájuk, azt jól képzett bevándorlókból azonnal tudják pótolni. Tehát ott az a jó dolog, hogy engedik mindenkinek azt tanulni, amit akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!