Az október 2. -i népszavazáson ti fogtok szavazni? Ha igen, eláruljátok, hogy mivel?
Tudom, tudom, volt már nem egy ilyen kérdés, de: Szerintetek kellene-e nemmel szavazni másodikán? Vagy inkább úgy gondoljátok, hogy ez is csak a Fidesz népszerűségét növelné és semmi hatása nincsen? Utóbbi esetben ti elmentek igennel szavazni, vagy inkább otthon maradtok (ami echte egyenlő a többséggel?)? (az "echte egyenlő a többséggel" külön kérdés, nem vagyok biztos benne.
Kérlek ne ugorjatok nekem, ha valamit nem tudok, szerencsére még két évem van addig, hogy szavazhassak, mert most ha politikáról van szó, úgy érzem, mintha a sötétben tapogatóznék... (utálom, hogy mindenhol csak ellentmondásokkal lehet találkozni >.<)
Egy fontos tétje van csak a népszavazásnak, hogy a migriket az ország melyik településeire/mely budapesti kerületekbe lehet majd beköltöztetni, hol a legnagyobb az elfogadás.
Persze ezt nem jelentik be előre (hülyék lennének, hisz arra játszanak, hogy minél több legyen az igen és érvénytelen szavazat), de majd véletlenül pont ezekre a helyekre fognak kerülni a hosszútávú menekültellátók.
Gondoltam szólok előre, ne utólag lepődjetek meg...
# 14
Két válaszlehetőség van a lapon, "IGEN", és "NEM". Érvényesen szavazni akkor lehet, ha pontosan egyet jelölsz be. Ha mindkettőt bejelölöd, vagy egyiket sem, akkor érvénytelen a szavazat. Az is feltétel, hogy X-et vagy + jelet kell tenni a karikába (egymást keresztező vonalakat), ha nem így teszel, szintén érvénytelen.
Ha érvénytelenül szavazol, akkor azzal azt mutatod, hogy részt vettél, mert szerettél volna véleményt nyilvánítani, de egyik válasz sem volt számodra megfelelő.
"Ha érvénytelenül szavazol, akkor azzal azt mutatod, hogy részt vettél, mert szerettél volna véleményt nyilvánítani, de egyik válasz sem volt számodra megfelelő."
Én egy időben szavazatszámláló voltam. Számunkra (az ott dolgozók számára) annyit jelentett, hogy a kitöltő fogyi volt és ennyivel el is volt intézve. Ha elmész szavazni és szándékosan elrontod, azzal nem üzensz a kormánynak, csupán a szavazatszámlálókkal szórakozol... Ez van.
Most az engem nem különösebben érdekel, hogy a bizottság engem fogyinak tart. A szavazatszámlálók szépen érvénytelennek számolják a szavazatomat, és ha elég sok ilyen van, akkor az üzenet lehet a kormánynak. De legalábbis a lelkiismeretem megnyugszik, hogy hülye kérdésre nem adtam választ, mégis ott voltam.
Másképp nehezen üzenek a kormánynak, hiszen ők bebiztosítják, hogy csak olyan választ lehet adni hivatalosan, amivel nem a valódi véleményemet mondom el. Mindig is ezt csinálták, már a nemzeti konzultációkon is, mára meg már oda jutottunk, hogy egy népszavazás is csak ilyen lehet.
Sok itt a félreértés. Nézzük először a törvényt. A népszavazás érvényességéhez a szavazni jogosultak több, mint fele érvényes szavazata szükséges. Azaz ha mindenki elmegy, de a 60% mondjuk mindkét lehetőséget bejelöli, a többi meg egyet, akkor a jogosultak 40%-a adott érvényes szavazatot, tehát a szavazás érvénytelen.
A szavazás akkor eredményes, ha érvényes, és az egyik lehetőségre az érvényesek több, mint fele szavazott.
Van még egy fontos körülmény. Ha mondjuk 20% megy el és szavaz érvényesen, akkor azt közlik: a szavazás érvénytelen ugyan, de a szavazók mondjuk 90%-a támogatja a Fideszt. Hurrá! Ha mondjuk 70% megy el, és ebből 70% érvénytelen, 10% igen, 20% nem, akkor a hivatalos statisztika így szól: a szavazóknak csak 21%-a volt érvényes, tehát a szavazás érvénytelen, továbbá a leadott szavazatok 10% igen, 20% nem, és 70% érvénytelen. Tehát a szavazók 70%-a azt gondolja, ez egy rossz kérdés volt, tehát nem lehet rá válaszolni.
HA tehát elmész és érvénytelenül szavazol, a szavazatod számít, és azt mondja, a Fidesz értelmetlen szavazást rendelt el, nem lehet jól válaszolni a kérdésre (se igennel, se nemmel). És ha ez a többség, akkor a nép többsége azt üzeni: Orbán még népszavazási kérdést se tud megfogalmazni. Ez rosszabb, mint ellene beszélni (ami ráadásul nem is ésszerű).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!