Nálunk miért nem vezetik be a minimál órábért?
Nálunk a havi minimálbér van megadva, ez kerekítve bruttó 130 ezer forint. Ezzel csak az a gond ( amellett hogy kevés ), hogy ha én havi 20 napot dolgozok 8 órában, akkor 810 forint körüli órabérért dolgozom, ha pedig 12 órázok, akkor 540 forint körül kapok. De ugyanúgy kevesebbet kapok, ha heti 6 napot dolgozok, ugyanis ( 4 héttel számolva ) ez 24 nap, 8 órában 680 forint körül jön ki, 12 órában pedig már csak 450 forintot jelent.
Ha ehelyett egységesen bevezetnék az óránkénti minimum bruttó 800 forintot, sokkal jobban jönne ki mindenki: aki heti 5 napot dolgozik ( ismét 4 héttel számolva ), az 8 órában bruttó 128 ezret kapna, 12 órában már 192 ezret, havi 24 ( heti 6 ) napot dolgozva pedig 8 órában 153 ezer forint, 12 órában 230 ezer forint ütné a markát a dolgozó embernek ( mármint bruttó ekkora összeg ). Márpedig ebből már könnyebben meg lehet élni és 800 forintos órábér egyáltalán nem sok, még itthon sem, nemhogy külföldhöz viszonyítva ( alig több mint 2,5€ ).
Sok helyen, mármint külföldön is ezt csinálják, például Angliában is óránkénti 5,5£ a minimálbér.
Valószínűleg úgy dolgozol, hogy 3 hónap alatt kell dolgozz 480 órát.
Ez lehet úgy is, hogy első hónapban 240, utána pedig 120-120.
"Sok helyen, mármint külföldön is ezt csinálják, például Angliában is óránkénti 5,5£ a minimálbér."
Európa egyetlen országa Anglia, ahol nem törvénytelen a nulla órás szerződés, azaz "zero hour contract". Szèles körben alkalmazzák is.
Ez annyit jelent hogy nincs meghatározott minimum óraszám a szerződèsben, ha nincs annyi meló akkor pl heti nulla órát, azaz semmit sem dolgozol.
Tök király ez az UK, mi? 😊
Akkor te olyan szerződést kaptál, ahol havi bér van. Vannak olyan helyek, ahol órabérben állapodtok meg és attól függően változik a béred, hogy hány munkanap van egy hónapban.
Szóval nem kell feltalálni a spanyolviaszt.
Anglia pont rossz példa, mert valóban órabérben van megadva a minimálbér, azonban törvény szerint 0 órás szerződést is kaphatsz, azaz hivatalosan 0 órát is dolgozhatsz 1 héten. Ezzel pedig sok cég él is, amikor nincs annyi meló, simán megvágják az óráidat. 1 millió munkavállaló dolgozik zero-hour contracttal az UK-ban. Munkavállalói szemszögből, főleg mivel elsősorban alacsonyabb képesítést igénylő munkák esetén alkalmazzák, sok létbizonytalanságot okoz, mivel egyik héten dolgozol 50+órát, másik héten meg 10-et se. Munkáltatói részről viszont nem rossz intézkedés, hisz miért fizessen a cég neked azért a munkáért ami nincs. Magam mikor kijöttem UK-ba, mosogatással kezdtem, 0 órás szerződésem volt, ha szerencsém volt, megkaptam a heti 45-46 órát, de mikor pangás volt, jó ha 15-öt. A mélypontom a heti 2 óra volt.
Mind a magyar, mind a brit rendszernek megvan a maga gyenge pontja, egyik sem jobb a másiknál, csak más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!