Igaz, hogy a kereszténység 800 millió embert ölt meg és, hogy 56-ban valójában ellenforradalom volt?
Ebben a kérdésben én (44%-os) azt állítja, hogy a kereszténységnek nem volt 800 millió áldozata és, hogy 56-ban NEM ellenforradalom volt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__kulfoldi-politika__7..
De 0%-ot kaptam. Aki viszont a kommunista oldalról linkelt az meg 50% körüli lett.
Ne értsetek félre! Nem önigazolás vagy provokálás miatt tettem fel a kérdést!
De ez olyan, hogy amikor behajt valaki egy alagútba és mindenki vele szembe jön, akkor azért elgondolkoztató, hogy biztos mi hajtunk megfelelő irányba?
Egyrészt, minek nézed a pontozást? Tök fölösleges. Arra jó, hogy néhány szellemileg alultáplált sír rajta, hogy a "mocskos liberális véleménydiktatúra" lepontozta, és akkor szépen ki lehet röhögni.
Másrészt igazából akartam egy szép hosszú választ írni, de mivel ott is csak liberálisozásra futotta tőled, nem pazarlom a biteket.
(A 800 millió áldozatot a franc se tudja, 56 meg annyira ellenforradalom, amennyire volt normális országvezetés úgy 100 évre visszamenőleg. Gyk.: semennyire)
Ti nagyon okosak vagytok :)
Biztos éltetek 56-ban.. fantasztikus. Fejet hajtok előttetek
A kereszténység áldozatainak száma akárhogyan nézzük, szubjektív. Van, aki kizárólag a vallás nevében megölteket számítja ide (inkvizíció, boszorkányégetések). Van, aki abból indul ki, hogy akkoriban az állam és egyház nem vált szét, és ideveszi a keresztény államok politikai döntéseiből kiinduló gyilkolásokat (keresztes hadjáratok), vagy a véletlen áldozatokat (Dél-Amerika lakossága a behurcolt betegségek miatt). Megint mások abból indulnak ki, hogy a kereszténység alapból elítéli a gyilkolást, így ezek az áldozatok nem a kereszténység áldozatai, hanem a magukat kereszténynek valló nem igazi keresztényeké. És mindegyik álláspont védhető.
Az ellenforradalom definíciója tudtommal az, hogy nem pusztán megdönteni igyekszik a fennálló hatalmat, de kifejezetten egy korábbi rendet akar visszaállítani (tehát nem előre, hanem visszafelé megy). 1956 esetében ez a világháborút megelőző korszak lett volna, ennek a visszaállítására tudtommal az 1956-os forradalmárok egyértelműen NEM törekedtek, tehát az "ellenforradalom" megnevezés hibás, azért használták rá az ellenzői, hogy ellenszenvet keltsenek a forradalom ellen.
'A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/13 Időpont ma 00:13'
Na hadd hallom, emberek!
Kinek mi a baja, bánata a válaszommal?
Azt hiszitek, lepontozással sokra mentek?
Érdekes vita, nem vagyok szakértő, csak egy dologra reagálnék.
„Megint mások abból indulnak ki, hogy a kereszténység alapból elítéli a gyilkolást, így ezek az áldozatok nem a kereszténység áldozatai, hanem a magukat kereszténynek valló nem igazi keresztényeké.”
Ez a nézőpont azért nem védhető, mert az egyház nevében, valamint jóváhagyásával folyt igen sok gyilkolászás, és bár nyilván voltak/vannak olyan keresztények, akik elítélik az egyházfőt, ám mégsem tettek ellene sosem, sőt, gondolom, vígan odavoltak a pápákért ennek ellenére.
Van egy nagyon jó könyv az angol középkorról, meglehetősen szórakoztató módon mutatja be azt, hogyan lett az egyház (nem az anglikán, hanem a római katolikus) az uralkodó által szervezett gyilkolás erős bástyája azáltal, hogy a keresztény katonáknak felajánlotta, megfelelő javadalmazás ellenében „leimádkozza” róluk az ölés halálos bűnét.
Nem maga a vallás nyilván a felelős, hanem az egyházi méltóságokat viselő emberek. Erre mondják, hogy „az eszme nem tehet arról, kik hisznek benne” (sajnos nem jut eszembe a pontos idézet).
Amerikaiaknak jobb dolguk is volt, mint sz*rt keverni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!