Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Budapest nagy része miért...

Budapest nagy része miért ilyen lepukkant, ha egyszer a legfejlettebb az országban?

Figyelt kérdés

Én kelet-Magyarországról jöttem, annak sem a legjobb régiójából, de még engem is zavar, hogy a burzsuj budai részeket (amik a város 10-20%-át teszik ki, mert a budai oldalon sem burzsuj ám minden rész) leszámítva a város teljesen lepukkant, telis-tele van régi, omladozó épületekkel, felújítatlan panelekkel, koszban úszó terekkel, aluljárókkal és még sorolhatnám. Szóval az összhatás a városról az nekem elég rossz, egyáltalán nem egy szép város (a parlament környéki részt és a hidakat, hősök terét leszámítva).

Egyszóval, hogy lehet, hogy én kelet-Európai szemmel is lepukkantnak látom Budapestet, amikor elvileg ez a város sokkal fejlettebb mint az ország többi része?

2016. júl. 29. 00:52
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Igy mukodunk."

Sokan így működnek, de vagyunk sokan, akik nem.

Egyébként nincs olyan nagyváros a bolygónkon, amelynek ne lennének csúnyán lepukkant részei. A városrészek látképére pedig rányomja a bélyegét, hogy kik lakják. Az anyagi lehetőségek is ordítanak, meg az is, hogy ami nem pénz, hanem igény, tisztaság kérdése, azt mennyire kezelik prioritásként a lakók és az önkormányzat. Pl. a Várna utca környéke a XIV. kerületben elképesztően lepukkant, piszkos míg onnan nem messze Zugló egyéb külső családi házas részei nagyon rendezettek, tiszták (magyarországi viszonylatban).

A fejlettséget nem tisztaságban illetve a felújított homlokzatok arányában mérik, ahogy már írták előttem. Sőt sokféle mutató létezik, így a fejlettség fogalma elég nehezen értelmezhető a kérdésben. Bizonyos szempontból egy ökofalu sokkal fejlettebb mint Budapest.

Ui.: a burzsujozást vajon mikor haladjuk meg?

2016. szept. 23. 05:13
 12/12 anonim válasza:

Üdv Mindenki!

Eddig úgy gondoltam, csak én látom így a "világ végéről", Kelet-Magyarországról. Olvasom a trollkodásokat, a politikai lózungokat, orbánozásokat ebben az ügyben, de egyet kell értsek néhány előttem szólóval, de Széchenyivel is, mi szerint "minden nép olyan vezetőt érdemel, amidőn maga ő!" Ezen idézet teljesen politikamentes, sem Gyurcsány, sem Orbán nem tehet a magyar, közte a budapesti ember leigénytelenedettségéről.

Az is igaz, hogy minden nagyvárosnak vannak nem túl szép részei, mivel minden nagyvárosban a nagy számok törvényei alapján vannak kevésbé igényes emberek, de azt végképp nem értem, hogy ma Mo-n miért ezen csoportok vannak többségben? Mikor Ausztriából hazatérünk, meg szoktuk említeni, hogy ott a "fű is zöldebb". Vajh, miért? Ott is két lábon járó, kétfülű emberek élnek, max. a saját életterüket szeretnék élhetőbbé tenni, mert ha az ember körül rend van, az elméjében is rend van. A rendszerváltás előtt mi voltunk a "legvidámabb barak", a lengyelek, a csehek sokkal szegényebben éltek, mint mi. Ma ha megnézed Varsót, Krakkót, elképedsz, hogy a sokkal szegényebb városból élhető várost alakítottak ki maguknak. Ha végig mész egy cseh, egy lengyel kisvároson, falun és ugyenezt megteszed Magyarországon is, a szembeötlő különbség, hogy ott le vannak nyírva a pázsitok, nem látsz eldobott szemetet, a kerítések, nem dőlnek jobbra-balra, le vannak festve, a házakról nem mállik a vakolat, míg nálunk nem így van. Nem hiszem, hogy pénz kérdése az a 4-5 évente egy doboz festék, a fűnyíró, esetleg kasza használata, inkább a 40-50 éve elkényelmesedett, a problémák külső megoldását váró emberek az oka. Mindenki a másikra mutogat, minden ember mást tesz hibássá a saját nyomorúsága miatt. (Gyurcsányozi, Orbánozik, lopásokat emleget, stb.)

Ha az emberek nem egymás ellen élnének, hanem összefogva, egymásért, mint ahogy látni a lengyel, a cseh, de a román kolóniákat külföldön, úgy az országunk is szebb, élhetőbb lehetne. Akkor a külföldieknek nem a "romkocsmává" züllött Budapestet kellene mutogatni, hanem, mint pl. Krakkót, ott a konfliskocsikon ülő, piros-fehér cilinderben ülő gyönyörű nőkkel a főteret, a Wawel-t, de a nyugodt, kiegyensúlyozott emberekkel a kertvárosi lakónegyedeket.

Sok helyen járva, elönt az "irigység", nálunk miért nem lehet így élni? Krakkóból (800.000 lakosú város) hazafelé tartva a gyerekeim azt mondták, "apa, ne menjünk haza!".

2018. okt. 31. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!