Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért számít igazságosabbnak...

Jeffrey Spender kérdése:

Miért számít igazságosabbnak a többkulcsos adózás az egykulcsossal szemben?

Figyelt kérdés
Én fordítva látom, az egykulcsos igazságosabb, mert ott mindenkitől ugyanolyan arányban kérnek, addig a többkulcsosnál a jobban keresőt büntetik a sikeréért, mert hogy tanult vagy dolgozott és így többet is keres.
2016. júl. 28. 17:25
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Ez nem kéne vagy nem kéne kérdése. Aki 250-et keres nyilván magasabb kulcsba fog esni, mint aki csak 150-et.
2016. júl. 28. 18:32
 12/22 anonim ***** válasza:

# 11/11 Időpont ma 18:32

Egyáltalán nem nyilván.

2016. júl. 28. 19:02
 13/22 anonim ***** válasza:

Aki gazdag, az bármennyit adózik, gazdag marad...

Csak a megalomán pénzéhes hülyék kapzsisága határtalan, ezért csalnak adót az olyanok, akiknek meg sem kottyanna zsebből kifizetni azt (pl.: Messi, Lagzi Lajcsi)

2016. júl. 28. 19:58
 14/22 A kérdező kommentje:
#7: Aki egyetem elvégzése után is szegény marad, az azért, mert nincsenek nagy igényei, pl. egyik ismerősöm summa cum laude-val végzett, de mivel nincsenek nagy igényei, nem hisz a "materializmusban", ezért a jól fizető valami közhivatalnoki pálya helyett nevetséges bérért "tudományoskodik", nekem meg mások az igényeim ...
2016. júl. 28. 21:56
 15/22 anonim ***** válasza:
41%

"#4: Én nem középszerűséget akarok, hanem gazdag szeretnék lenni, sorry."

Igen, ez jellemző a fajtádra, hogy szívesen lennél milliárdos, a többi magyar embernek meg szívesen taposnál a fején és uralkodnál rajtuk a pénzeddel, mert ugye mindenki annyit ér, amennyije van.

És akkor még képesek vagytok nemzetinek nevezni magatokat...

2016. júl. 28. 22:17
 16/22 anonim ***** válasza:
57%

8: Nem tudom hogy az mennyire tisztességes, hogy a diplomás mérnöknek elvesszük a fizetése majdnem felét, a gyári munkás meg egy tizest bukna az egykulcsossal, amit jó eséllyel amúgy is a kocsmában szórna el, a hiányt meg hozzákeresi feketén. A mérnöktől meg elveszünk plusz százezret a tisztesség jegyében, és ha mondjuk családja is van akko meg rohadtul számít az a százas.

12: akkor meg kidobhatjuk a kukába a többkulcsosat, vagy akkor mondjál nekem jövedelemhatárokat.

2016. júl. 28. 22:35
 17/22 anonim ***** válasza:

# 16/16 Időpont ma 22:35

Miért dobhatnánk ki? A közgazdaság ennyire nem bonyolult, érdekes módon a rodható nyugaton működik.

Megfelelő mennyiségű adattal pedig nem rendelkezem erről, de nem csak 2-300res fizuk vannak. Legyen

0-350 000: 12% 350 000-1 000 000: 20%, 1 000 000: 30%. Állami szférában pedig nettó 2 milliós bérplafon.

Mondtam. Mivel tökmindegy mit mondanék erről, nem lehetne meggyőzni, 5 percnél tovább nem számoltam ezzel.

2016. júl. 28. 22:43
 18/22 anonim ***** válasza:
58%

Egy hasonlattal mondanám el, hogy miért igazságtalan:

én vagyok az állam, mindenki érdeke, hogy kint legyek a vízből. De ahhoz, hogy kint legyek a vízből, az adófizetők vállára kell állnom. A talaj meg iszapos...

A víz 1,6 méter méy és adott két darab adófizetőm, az egyik 2 méter magas, a másik 1,65 méter magas (már így is épp, hogy kint van az orra a vízből).

Én, mint állam, eldönthetem, hogy osztom el a súlyomat rajtuk:

1. Igazságosan, azaz a két méteresre inkább ránehezedek, amitől ő süllyed tkilenc centit, az 1,65 méterest kímlem, ezért ő csak egy centit süllyed. És így mindhárman kint maradunk a vízből.

2. Egyenlően osztom el a súllyom, így mindketten öt centit fognak süllyedni, amivel az alacsonyabbik víz alá kerül és megfullad.

Ezután aztán már az egész súlyommal a magasabbikra helyezkedek, és jó eséllyel előbb-utóbb ő is addig süllyed, míg szintén megfullad, és végül én is vízbe kerülök és megfulladok. Happy end!

Hát kb. ez az egykulcsos adó esete: az épphogy megélő embernek ugyanaz az X százalék már lehet, hogy az alapélelmiszerek megvásárlását, vagy a rezsiköltség fizetését, esetleg a gyerekei minőségi oktatását veszélyezteti már.

A gazdag embernek pedig ugyanaz az X százalék csupán a luxuskiadásainak a legfelső X százalékáról való lemondást jelenti. Pl. el kell adnia a helikoptert, vagy legrosszabb esetben lemond a fűtött medencéről.

És miért van így?

Mert az emberi szükségletek nem kör vagy kocka alakban, hanem - Maslow bácsi óta tudjuk - PIRAMIS alakban épülnek fel, legalul az életbenmaradáshoz szükséges alapvető szükségletek, legfelül az egyre fölöslegesebb luxusszükségletek.

Az egykulcsos adó mindenki szükséglet-piramisából ugyanannyi százalékot vesz el. De ez TARTALMILAG annyit jelent, hogy a leggazdagabb X százaléknyi szükséglete, amiről lemond, az eleve LUXUSCIKK volt (pl. idén kihagyja az operabált és Malibu helyett Krétán fog nyaralni takarékosságból), míg a legszegényebb X százaléka már lehet, hogy az alapvető szükségletekből faragódik le (fáznia, éheznie, alapvetően nélkülöznie kell, mert a buszjegynél, vagy pláne a gyaloglásnál már nincs eleve olcsóbb megoldás).

Az egykulcsos adó épp ezért lassú tömegmészárlás valójában, mert nem veszi figyelembe, hogy kinek milyen jellegű, a Maslow piramis melyik szintjén elhelyezkedő szükségletekről kell is lemondania hozzá.

2016. júl. 28. 22:45
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
17: Nyugyaton azért működik mert nincs annyi fekete munka, sőt jóformán semmi. Itt mivan? Be vagy jelentve minimálbérre, alig fizetsz adót, meg ilyen-olyan járul3kokat, feketén meg hozzákeresel ugyanannyit. Ergó van 200 ezred tisztán. Aki meg olyan helyen dolgozik ahol nem lehet feketézni és 200-at keres az meg adózzon többet. Na erre mondják, hogy a nagy l*fasz.
2016. júl. 28. 22:51
 20/22 anonim ***** válasza:
58%

# 19/19 Időpont ma 22:51

Tehát cserébe aki minimálbért keres, és esélye nincs feketézni (hidd el, ők vannak többen), az fizessen még több adót. Mert jelenleg ez van.

2016. júl. 28. 22:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!