Szerintetek mennyi idő múlva fogja Románia lehagyni Magyarországot minden gazdasági mutató tekintetében?
Valami perverz örömöt érzel mikor arra gondolsz, hogy lenézett népek mögött utoljára kullog a magyar?
De nem nem élvezkedhetsz, előbb-utóbb Magyarország talpra áll, visszaszerzi ami jogosan őt illeti, és azzal vezetője lesz a világ gazdaságának.
A népességük nagyjából kétszerese Magyarország népességénél, szép, hogy megelőztek GDP-ben. Az egy főre jutóban pedig jóval verjük őket. A magyar GDP a 2015-ös adatok szerint 10 900 euró (ezzel Horvátország, Lettország, Bulgária is mögöttünk szerepel és Lengyelország holtversenyben) egy főre, a román 7200, ez azt jelenti, hogy a magyar GDP több mint 150%-a a románénak. Ez nem olyan "kis" előny. (A magasabb fejlettségi szinten egyre nehezebb fejlődni olyan mértékben, mint korábban.)
Az annyival jobb adottságokat pedig nem tudom miben látod. Amit felhoztál érvként (szellemi tőke, igényesség) az enyhén szólva...
" Magyarország jó úton halad az EU leggyengébb és legszegényebb országa címének megszerzése fele"
Es ezt ki mondta Gyurcsany, Tobias meg az ATV? :D
Romania sokkal lejjebb van mint mi Erdely bizonyos reszei es Bukarest kivetelevel az egesz videk egy oriasi szemetdomb tobb millio melyszegenysegben elo emberrel. Amig Magyarorszagon csak nehany regio van lemaradva foleg Kelet es Eszak Magyarorszag, addig Romaniaban Bukarest kivetelevel minden regio ilyen borsodi szinten van. Romaniaban a legnagyobb a korrupcio az egesz EU teruleten es sokkal nagyobb merteku nyugatra a kivandorlas mint nalunk. Romanianak 2006-ban meg 22 millio lakosa volt, most 2016-ban mar csak 18 millio. Romania sokkal hamarabb be fog dolni mint Magyarorszag, es soha nem fog minket lehagyni. Ahhoz hogy Romania lekorozzon minket valami hatalmas dolognak kell tortennie.
Igen, jártam már Romániában, nem is egyszer és kijelenthetem, hogy Budapestet leszámítva, Magyarország sem éppen a pazar luxus szülőhazája. Nem látok különbséget Nagyvárad, Kolozsvár, Arad, Temesvár és Szeged, Debrecen, Miskolc vagy Nyíregyháza között. Aki lát, az valószínűleg elfogult. Fővárosokat vidéki városokhoz hasonlítani pedig esztelenség.
Ami az építészeti örökséget tekinti, Budapest valóban lekörözi Bukarestet, de ezt az elmúlt évszázadok embereinek köszönhetjük elsősorban és nem a ma élő embereknek. Manapság nem épül semmilyen különleges építészeti remekmű Budapesten. A múltból élünk szokás szerint, a turistákat is a múlt vonzza ide. És még abban sem vagyok biztos, hogy Budapest jelenlegi arculatát kizárólag magunknak, magyaroknak köszönhetjük. Ugyanis az 19-ik század végéig itt a németek voltak többségben.
ÉS megvádoltok azzal, hogy azt állítom, hogy Románia hasít Magyarországhoz viszonyítva. NEM ERRŐL VAN SZÓ!
Én pusztán azt kérdeztem, hogy mennyi idő múlva fogja teljesen lehagyni a jelenlegi fejlődési dinamikát figyelembe véve.
És igen, Románia fejlődőképesebb ország, nem a múltban élnek mint mi, nem másokat hibáztatnak saját szerencsétlenségeik miatt mint mi, nem Trianon a hibás, nem a török a hibás, nem az osztrák stb.
Míg Magyarországon virágzik a korrupció és törvényi szintre van emelve, addig Romániában hetente tucatnyi politikust küldenek rácsok mögé.
Nem kell nagy észkombájnnak lenni, ahhoz hogy belássad ez 10 éven belül mit fog jelenteni. Azt, hogy elhúznak mellettünk ahogy a lengyelek, szlovákok, csehek, horvátok tették. Itt pedig marad az egymásra mutogatás.
8
Románok tuti nem járnak ide dolgozni, ők Olaszországba meg Spanyolországba járnak dolgozni. Ide max erdélyi magyarok járnak, de közülük is sokan már inkább átcsoportosulnak Németországra vagy Angliára, mert már nem éri meg idejönniük úgy mint a 90-es években, amikor valóban kétszer jobbak voltak az itteni fizetések mint az ottaniak. Ma már pusztán 20%-al magasabbak az itteni bérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!