Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Aki 5 meg 10%-os ÁFA illetve...

Aki 5 meg 10%-os ÁFA illetve adóról beszél, az miből fedezné az állam működését?

Figyelt kérdés

2016. júl. 15. 10:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
87%
Azért az is vita tárgya, szükséges-e ekkora kiadás az állam részéről.
2016. júl. 15. 10:25
 2/21 anonim ***** válasza:
57%

[link]

Plusz az évente elmutyizott ezermilliárdok és a túl magas nyugdíjak csökkentése.

Van itt annyi pénz, hogy bele lehetne fulladni, csak rosszul van elosztva.

Persze, ha a magyarok nem is akarják, hogy helyesen legyen elosztva, akkor nem is lesz helyesen elosztva.

Ennek az eredménye a jelenlegi, szomorú helyzet is.

2016. júl. 15. 10:28
 3/21 A kérdező kommentje:
Igen, mennek a viták a 10-20 milliárdos tételekről, néha száz milliókról. Igaz sok kicsi sokra megy, lehet 2-300 milliárdot meg tudnánk spórolni évente hülyeségek nélkül, de az éves költségvetése az országnak 16.000 milliárd forint! Ebből fizetik az összes közalkalmazott bérét, ebből tartják fel a teljes infrastruktúrát, fizetik a kórházak, oktatási intézmények stb működését, ebből fedezik az állami kiadásokat, amikre települések pályázhatnak stb. Ezeket miből fizetné az, aki 5%-os adót szeretne?
2016. júl. 15. 10:30
 4/21 anonim ***** válasza:
62%
csökkenő adók --> megnövekvő fogyasztás --> növekvő bevétel az államnak
2016. júl. 15. 10:33
 5/21 anonim ***** válasza:
51%
Az állam működését igazán finanszírozhatnák egy darabig a politikusok a zsebpénzükből!
2016. júl. 15. 10:45
 6/21 anonim ***** válasza:
77%
Mondjuk a TAO-t rendbe kéne tenni. Egyszerűen elfogadhatatlan szerintem, hogy a tao-s pénz 96%-át el lehet tüntetni "támogatás" címszó alatt.
2016. júl. 15. 11:31
 7/21 A kérdező kommentje:

10:33

Ez jogos, de a kérdés, a csökkenő adóknak mi az a mértéke, amivel a fogyasztás jelentősen nőni tud, és a kevesebb adó százalékból beszedett pénzek elegendőek még.. Például ha az áfát 5%-ra levinnénk, az embereknek 120%-nyi pénze lenne költeni, 20%-al nőne meg a költekezés, és ötödére esne vissza a beszedett pénz százalékos aránya, ezt még a 20%-os korrigálással is negyedére esne vissza a beszedett áfa!

10:45

Ez egy elég demagóg kijelentés, feltételezi, hogy az összes politikus sikkaszt, illetve milliárdos is, emellett megvalósíthatatlan is!

11:31

Ezzel egyet értek, ez egy jó cél lenne, ami mellett tényleg érdemes lenne kiállni, de nem látom, a TAO költekezésének a visszaszorításával hogyan lehetne elérni az 5%-os ÁFA-t.

2016. júl. 15. 11:41
 8/21 A kérdező kommentje:

ma 10:28

"Plusz az évente elmutyizott ezermilliárdok és a túl magas nyugdíjak csökkentése."

Erre inkább hadd ne reagáljak..

Viszont a privátbankáros cikk, amit linkeltél nem gyengén marhaság!

1) aki ezt a cikket írta, az úgy tűnik nincs tisztában az offshore szó jelentésével

2) attól, hogy valami offshore még nem feltétlenül illegális

3) az offshore számlákon tartott "kimenekített" vagyonnak maximum az adó tartalmát lehetne szétosztani, mire fel osztanád szét más emberek vagyonát, illetve ezek jelentős része nem is vagyon, hanem befektetés, de ezt inkább hagyjuk is, ehhez minimális szinten értened kéne mit jelent az hogy offshore..

4) a cikkben található táblázat indokolatlanul hiányos, így enyhén szólva manipulatív!

És ha 1000 milliárdos mutyizásról akarsz beszélni, akkor kezdjük ott, hogy a magyar "kisemberek" a tisztességes állampolgárok évente 3ezer milliárd adót nem fizetnek be, szóval ha már mutyiról beszélünk, mindenki picit magába nézhetne!

2016. júl. 15. 11:53
 9/21 anonim ***** válasza:
26%

Szerintem az 5 %-ra való csökkentés már drasztikus lenne, én egy olyan 16-18%-ban gondolkodnék első nekifutásra.

Többkulcsos adórendszert vezetnék be, így az alsóbb társadalmi rétegekben biztos megnőne a fogyasztás, a felsőkben pedig kevesebb lenne a pénz elköltése külföldön. Utóbbit némileg kompenzálná az alacsony ÁFA, de szerintem még így is több bevétel folyna be az államhoz.

A Chips-adót is növelném, elviekben is egyetértek vele.

Igazából az jelenti a legnagyobb gondomat, hogy az ÁFA csökkentés okozta űrt (az árban) hogy ne nyeljék be a vállalkozások és járjanak tényleg jól a végső fogyasztók. Ahol kiélezett a verseny ott nem kellene ilyesmi miatt aggódnunk, de pl. agglomerációkban és főleg vidéken lehet hogy ez a szép gesztusunk nem váltaná be az ígéretét.

Jahh és csökkenteném az önkormányzatok számát, kicsit soknak tartom a jelenlegi mennyiséget. Spórolnék a stadionokon is, és pontozzatok le, de a nyugdíjasok ingyen utaztatását is megváltoztatnám.

2016. júl. 15. 12:45
 10/21 A kérdező kommentje:

ma 12:45

Sok mindenben egyet értek veled, viszont az elképzeléseidre reagálva:

a 16-18% szerintem is ésszerűbb cél, mint az 5-10%, szerintem aki 5%-os ÁFA-król beszél, az nincs tisztában a következményekkel teljesen.

Többkulcsos adórendszerrel egyetlen gondom van: önmagában maga az adórendszer nem tesz különbséget a rendes munkaidőben nagyon jól kereső, és a családja érdekében több műszakot vállaló és ezáltal magasabb jövedelmet elérő ember között. Valamilyen szinten figyelembe kéne venni, hogy a több munka, vagy a magasabb kereset okozza a magasabb jövedelmet, pl nem kereset, hanem órabér után történne az adózás. Ez viszont rengeteg problémát felvet, pl a munkaadónak jobban megéri több órára lejelenteni kisebb órabérrel (vagy még többet feketén fizetni), a vállalkozóknak viszont nincs is kifejezetten munkaidejük.. Amíg erre nem találunk megoldást, addig a több kulcsos adó rendszert nem tartom igazságosnak. Teszem azt, xy 150 ezer ft-t keres napi 8 órában, én meg 300 ezret, mert rendszeresen magamra vállalok ugyan abban a beosztásban sokkal nagyobb felelősségű munkákat illetve rendszeresen bent maradok túlórázni, akkor xy-nak %-os arányban miért kéne kevesebb adót fizetnie?

A Chips adó eleinte tetszett, azt hittem luxus cikkekre lenne kivetve, és alapvető élelmiszerek adójának a csökkentését fogja kompenzálni, de sajnos nem ez történt, rengeteg oylan dologra is kivetették, ami egyáltalán nem luxus cikk. Viszont az elvet támogatnám, amire nincs szükségünk a hétköznapokban, pl a téma név adójára, annak nyugodtan lehet magasabb az ÁFA kulcsa szerintem, viszont ezt jó lenne ha kompenzálná egy nagyon alacsony alap élelmiszer áfa

A nyugdíjasok ingyen utazására mondanám még, hogy szerintem jó lenne azt az elvet követni, hogy semmi sincs ingyen, nem a nyugdíjasnak kéne ingyen utazásra lehetőséget adni, hanem elegendő nyugdíjat kéne nekik adni ahhoz, hogy ki tudják fizetni az úti költséget is.

2016. júl. 15. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!