Szerintetek jó, vagy rossz dolog az, hogy az Uber július 24-től kivonul Magyarországról?
Magyarázza már el nekem valami, hogy miben különbözik az Uber a taxitól.
Merthogy amennyire tudom, ugyanaz a szerepkör, azért adhat kedvezőbb szolgáltatást, mert nem terhelik adók és járulékok, önkijelölésben teszik, amit.
Viszont ha így is lehet taxizni, akkor ennek mentén haladva az összes taxis átnevezheti magát ubernek, és nem fizet adót, járulékot, semmit.
Miben különbözik az uber szolgáltatása attól, mint ha én nekiállok mellékkeresetként fuvarozgatni? Szabályozások, fizetési kötelezettségek nélkül? Tényleg nem értem.
Ha így van, akkor a taxisokat sem kell kössék a regisztrációs költségek, szabályozások, hanem egyszerűen csak nekiállnak dolgozni, ahogy eddig.
Nem tiszta előttem, hogy min megy a vita. Mitől "jövőbemutatő", "fejlődő". Mert mobilappon látod, hol van, és ott is tudsz rendelni?
"Magyarázza már el nekem valami, hogy miben különbözik az Uber a taxitól. "
- Mivel ezt nem érted, akkor néhány az Uber előnyéből:
* a sofőrökről véleményt írnak, amit Te is megismersz, a szolgáltatás kiszűri azokat, akikkel gond van
* a fizetés egyszerűbb
* a szolgáltatást egy kényelmes applikációval igénybe lehet venni
"Ha így van, akkor a taxisokat sem kell kössék a regisztrációs költségek, szabályozások, hanem egyszerűen csak nekiállnak dolgozni, ahogy eddig. "
- Nem hiszem, hogy az uberesek ezzel vitáznának. Személy szerint ez teljesen elfogadható volna, már csak azért is, mert a szigorú szabályozás látható minőségi fejlődést nem okozott.
Akkor nézzük:
"a sofőrökről véleményt írnak, amit Te is megismersz, a szolgáltatás kiszűri azokat, akikkel gond van"
- Oké, ez megy az éttermek, prostik, filmek esetén is. Semmi formabontó gondolat.
"a fizetés egyszerűbb"
- Úgy érted, olcsóbb? Egyszerűbb annál, mint amiképp a taxisnak is a kezébe adod az összeget, nem hiszem, hogy lehet. Itt most tulajdonképpen arról van szó, hogy valakinél be van kötve egy NAV-os pénztárgép, kódokkal és regisztrációval, vagy valaki kézbe kéri a pénzt, és nem kötik a rendeletek, terhek, így olcsóbban nyújtja ugyanazt a szolgáltatást.
Ami tulajdonképpen a feketézés fogalmát fedi le. Nem látom a lényegi pontját az Uber-nek.
"a szolgáltatást egy kényelmes applikációval igénybe lehet venni"
- Nem taxizok, de ahogy tudom, ez egy csomó taxinál is így van.
"Nem hiszem, hogy az uberesek ezzel vitáznának. Személy szerint ez teljesen elfogadható volna, már csak azért is, mert a szigorú szabályozás látható minőségi fejlődést nem okozott."
- Ha így lenne, akkor végképp nem lenne különbség az Uber, és a mezei taxis között, anyagiakban sem. Az uber ezért nyújt pénzben értve kedvezőbb szolgáltatást.
"Oké, ez megy az éttermek, prostik, filmek esetén is."
De (tudtommal) taxisofőrök esetén (még) nem.
"Az uber ezért nyújt pénzben értve kedvezőbb szolgáltatást."
Igen, de nem csak ezért. Ez egy másik üzleti modell, más költségekkel. Pl nincs diszpécserszolgálat, ami azért jelentős megtakarítás.
Én továbbra is azt mondom, hogy ezt a piacnak kellett volna eldöntenie (egyenlő feltételek mellett persze) és nem rendeletileg elhajtani egy alapjában véve jó kezdeményezést. Ha meg mégsem lett volna jó hosszú távon és legális működés mellett, akkor magától elhalt volna.
Ahol hatósági ár van, ott amúgy is nehezen jön létre piaci verseny. A jelenlegi szabályozás szerintem egyértelműen rossz.
"Pl nincs diszpécserszolgálat, ami azért jelentős megtakarítás."
- Ez az első olyan állítás, amit eddig hallottam, és különbséget tesz taxis és uberes között.
Ezen kívül viszont nem látom, miben más az uber, és az, mintha én és néhány barátom magánautókkal elkezdünk a hivatásos személyszállítás bejelentett, regisztrált, ezzel terhelt költségek nélkül, szabályozásokat kikerülve embereket felvenni, kirakni.
Akkor ugyanezt csinálhatják a taxisok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!