Lehet, hogy hülye kérdés, de mikor fognak elkezdeni emelkedni a magyar bérek?
Az utóbbi pár napban már a harmadik cikket olvasom azzal kapcsolatban, hogy kevés a munkavállaló, nagy a munkaerőhiány és bevándorlókat kéne behozni.
Ugye a kapitalizmus alapja ha jól tudom a kereset és kínálat. Elméletben akkor már emelkednie kéne a béreknek is, nem? Közben a valóságban nem ezt látom, hanem a cégek inkább lenyelik a munkaerőhiányból fakadó veszteséget és ha valaki felmond nem próbálják meg marasztalni, sőt.
Egyes vállalkozók és cégek még mindig ott tartanak, ami 10 évvel ezelőtt volt a divat: ingyen túlórák és minimálbérre való bejelentés ami ha nem tetszik, tíz másik áll sorban mögötted (ami manapság már nagyon nem igaz). Az valamilyen szinten még elfogadható, hogy nem tudnak versenyezni a nyugati bérekkel, de olyan dolgokban azért fejlődhetnének már ami kvázi ingyen van; vagyis ne úgy beszéljenek a dolgozóval, mint a kutyával; fizessék ki normálisan a túlórákat és azért jó lenne, ha nem csak minimálbérre jelentenék be az embert... A normális körülményekről nem is beszélve...
Most azon apropóból írtam ki a kérdést, hogy én is most nemrégen mondtam fel pont ezek miatt. Ingyen túlóráztam, saját kocsival jártam helyszínekre (persze csak benzint fizetett, de havonta 3-4 ezer km egy autóban azért nem semmi), nem viselkedtek velem normálisan és zsebpénzeztünk. Hozzáteszem, mérnök vagyok (közgazdasághoz annyira nem értek, nyilván ezért tettem fel a kérdést)... és nem nagyon fognak találni embert a helyemre, mégsem próbáltak meg marasztalni.
Kérdező! Te honnan írsz? bár gondolom kelet Mo.
Szolnok megyében egy gyári munkás jó ha hazavisz egy 100ast hétvége és kafetéria nélkül
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!