Pesten miért ennyire sok a baloldali?
Gazdag balatonparti kisvárosban lakok jobboldaliak az emberek illetve többségben vannak.
Pesten viszont a baloldaliak vannak többségben. Miért? Meg miért annyira büszkék arra hogy ők pestiek és miért bunkók a legtöbben. Igen sok álltalánosítás van a kérdésben de nem fogok felsorolni 600 ezer nevet hogy asztalos jános miért balos hanem úgy nagy álltalánosságban a pestiek baloldaliak plusz nagyratartyák maguka amiért pestiek nekik minden vidéki egy ostoros bajszos paraszt aki tájszólással beszél és az rtl ből tájékozódnak a világ dolgairól felszínesek nagyképűek egyebek
Ezek az én tapasztalataim lehet hogy nem ismerek elég embert csak a nyaralók akik pestiek azok ilyenek.
Erika Berger
Minden éremnek két oldala van.
Szépen leírtad, hogy a multik lenyomják az árakat és ezért nem éri meg nektek földet művelni. Ez csak az egyik nézőpont.
Én meg vásárlóként örülök annak, hogy olcsóbb a krumpli meg az eper. És mivel nagyságrendekkel több vásárló van mint termelő ezért ez a döntő többség számára előnyös.
Ti viszont megszívtátok mert nem vagytok versenyképesek.
És személy szerint nekem nincs kedvem másfélszer annyit fizetni a krumpliért meg a tejért csak azért, hogy fenntartsunk egy verseny és működésképtelen nem hatékony mezőgazdaságot, és nektek munkátok legyen.
Na ennyit erről.
A cigány problémát megértem, de ezzel nem lehe tmit kezdeni
Centauri!
Na akkor csak elismered hogy tonkrecsesztetek a videket csakhogy nektek ott jobb legyen. Azt meg hogy a majdnem felmillas pesti atlagfizetesetekbol sajnaltok par forintal tobbet kolteni mezogazdasagi termekekre nem hat meg. Minden regio probalja az erdekeit ervenyesiteni, ezek kozul Budapest es Pest megye abszolut no1, ide megy a legtobb penz, aztan jon Eszak-Dunantul, Del-Dunantul majd a gyarmatok: Eszak Magyarorszag es az Alfold. Az Alfold tonkretetelet mar leirtam, de Eszak-Magyarorszagot is ti csesztetek szet. Itt regen nagy ipari kozpontok voltak (Miskolc, Ozd, Salgotarjan stb), meg banyak a hegyekben, ezeket a rendszervaltas utan mind a pesti politikusok loptak szet es zarattak be. Ebben az orszagban a fejlett nyugati es pesti regiok a keletieket hasznaljak es zsigerelik ki, ez zajlik. Kulonosen elszomorito az ilyen 38# as valaszolo fele szethuzo arulok akik szinten alfoldiek es a regionalis osszefogas helyett mindenben a pesti erdekeket szolgaljak ki, es tapsol hozza hogy tonkreteszik a lakohelyet, csakhogy egy kis alamizsnat kapjon (rengeteg ilyen ember van sajnos). Ha sikerulne az Alfoldi regioknak meg mondjuk Eszak-Magyarorszagnak osszefogni es kozosen ervenyesiteni az erdekeinket sokkal elobb felzarkozna a keleti resz is es nem lenne ekkora szegenyseg.
A mezőgazdaság nem húzóágazat többé.
Budapestről pedig annyit, hogy BP egymaga termeli meg az ország GDP-jének több mint 40%-át. Na ezért jut nekünk több pénz. Az Alföld meg alig termel valamit, ezért jut ilyen kevés.
A kapitalizmus első szabálya a komparatív előnyök modellje alapján:
"Ami nem megy, nem kell erőltetni"
A rendszerváltás el volt cseszve szándékosan, hogy az akkori felső 10 ezer szétlophassa az országot. Ezen nincs mit szépíteni.
Van igazság abban, amit a kérdező leír.
Vannak munkakapcsolataim, és a családba barát-barátnőként bekeveredett emberek révén pesti ismerőseim.
Összességében: nagyképűek, szeretnek mindenben és mindennel nagyzolni, felületesek, megbízhatatlanok.
És a nagy semmire vannak maguktól elszállva, csak azért, mert helyileg őket pont Bp-en tette le a gólya.
És hiába van nekem gyönyörű családi házam, vadonatúj 5-ös BMW, hiába járunk ruhát vásárolni Bécsbe, és ő hiába egy angyalföldi panelben lakik és bkv-val közlekedik, én akkor is csak egy büdös paraszt vidéki vagyok neki.
De ami a legröhejesebb és egyben legprimitívebb számomra, hogy még Bp-en belül is képesek lenézni egymást, attól függően, hogy ki melyik kerületben lakik.
41: Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a multi azért nyomja le a mg-i termékek árát, hogy neked, mint vevőnek jobb legyen??
A cumi majd akkor jön, amikor a nyomott árak miatt a vidéki termelők befejezik a termelést, magyarul a multi kiütötte a konkurenciát, és utána már dupla áron is adhatja majd a spanyol hagymát meg görög paprikát, mert nem lesz választási lehetőséged és meg fogod venni.
Erről ennyit.
Persze 45-ös mert ez így működik, hogy a gonoszmultik lerombolják a mezőgazdaságot, aztán majd nem lesz aki termeljen és mindenki kétszeres áron vásárol, eszednél vagy, amikor leírod ezt? A mezőgazdaság nem olyan mint egy bezárt nagyipari üzem, ami csak egy dolgot tudott termelni egy technológiával és ha már nem versenyképes, akkor tönkremegy, nem a mezőgazdaság úgy működik, hogy azt termelik a gazdák, amit megéri eladni! Pl. mifelénk régen sokkal többen dinnyéztek vagy csongrádban több paprika meg Makó környékén sokkal több hagyma volt, most is van, de tény, hogy sokan átálltak másnak a termelésére, amit jó áron el lehet passzolni, a parsztember se hülye, nem fog egész életében hagymázni meg dinnyézni ha mondjuk a napraforgón vagy a gabonaféléken sokkal jobb áron adhat túl. Jó föld még soha nem maradt műveletlen sokáig.
Ha tegyük fel megkétszeres áron adnák a gonoszmultik az mezőgazdasági termékeket, na ugyan mi történne? Elmondom: beindulna a háztájizás, a piacolás, kialakulna egy verseny, amiben a gonoszmulti kénytelen lenne árat csökkenteni vagy más beszállítók után nézni, nem azok után, akik kétszeres áron adják. De nyugi gonoszmiltiknál nálad okosabbak ülnek, akik ismerik a közgazdaságtan alapjait.
46: Látszik hogy sok közöd nincs a mezőgazdasághoz. Persze, aki eddig vígan megélt 3 ha fólia paprikából, az majd a 3 ha fóliában napraforgót fog termelni. Téged se fognak az eszedért elrabolni...
Ja, beindul majd a háztájizás, aha Pesten a panelban a 10-ediken, ja.
47#
Hagyjad, csak egy budapesti libbant.
46-47! :-D
Jó nézni a kétségbeesett vinnyogást, kiderül, hogy semmit se tudtok a valódi mezőgazdaságról és jobb nem lévén jön az, hogy én nem értek hozzá. :-D
Én mióta az eszemet tudom gazdálkodtunk kisebb-nagyobb területen, de biztos én nem láttam még közelről földet. Ja igen, hát sokkal könnyebb a saját tákékozatlanságotokat másra kivetíteni, felőlem aztán.
De az is muris, hogy csak a szélsőségek, panel meg fólia, mert ugye más ebben az országban más nincs is! Azért elárulom, hogy aki meg akar élni egy kis fóliás paprikából, az ne lepődjön meg ha belebukik, mikor nem kelendő az árú. Nekünk is volt olyan, hogy sz.rért-húgyért vették meg a teljes termést, és buktunk rajta több mint kétszázezret és kölcsönt kellett kérni, de a mezőgazdaság ilyen buli, egyszer bejön egy év, aztán van, hogy kettő nem. Ezért nem szabad egy lábon állni, aki azt hiszi, hogy meg tud élni egy kis fóliázásból örökre, az máris keressen egy vastag kötelet meg egy szimpatikus fát, mert előbb-utóbb szükség lesz rá. Pl. nálunk nagy divat lett egy óriás fejű vöröshagyma termesztése, mert minden fejet kereken száz forintért vettek át, minden idióta ráugrott, csak azt nem vették figyelembe, hogy ez olyan mint a piramisjáték és szépen túltermelés alakult ki, a végén a csodahagymát kilóra vették meg a beígért ár töredékéért, de nem azért mert gonoszmultik, hanem mert brutális túltermelés lett belőle és ha boldog-boldogtalan abból akar megélni, akkor bizony sokkal több kerül a piacra, mint amit bárki is megvenne ilyen áron.
Ma már alig néhányan termelik azt a hagymát. Így múködik a mezőgazdaság, van benne egy komoly rizikó, aki ezt nem veszi figyelembe, az ne is gazdálkodjon, amiket meg leírtam fenntartom. A mezőgazdaság nem néhány fóliás zöldségtermesztőből áll, az emberek meg nem csak panelben laknak, bármennyire hihetetlen is ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!