Ha az emberek inkább egyszerűen gondolkodnának, és inkább mindenki dolgozna mi lenne? A lenti részen van a kiegészítés, hogyan értem ezt.
Egy világjáró ismerősöm beszélt erről, hogy azokban az országokban ahol ez amit írtál minél jobban megvalósul ott meglepően kiegyensúlyozottan és egészségesen élnek az emberek, nincs rohanás, ismeretlen a szegénység de még a bűnözés sem tapasztalható.
Magam is tapasztaltam mindezt, vagyis a 70-es években olyan faluban éltem ahol szinte mindenki foglalkozott valami háztájival (uborka-, tej-, sertéshús-, tojástermelés, stb.). Aki nem az maszek tévészerelő, lakatos, asztalos, stb. volt. Szavakkal nem lehet leírni azt az életszínvonal különbséget ami ott volt akkor és a mai nagyképű nyugat-magyarországi városom életszínvonalával. Az utóbbi gettó, míg az említett falu maga volt a mennyország.
Na és mi a helyzet azokkal, akik vmilyen szellemi foglalkozást űznek?
Teszem azt: könyvtáros, történész, irodalomkutató, jogász, pedagógus, stb.
A nagy írózseni ezt megcsinálta:
Lev Tolsztoj napirendje
Nem kétséges, hogy a feszült szellemi munka és az aktív pihenés váltakozása segített a nagy orosz írónak abban, hogy öregkorára is megőrizte egészségét és munkaképességét.
— Lev Nyikolájevics korán kelt. majd másfél órát sétált a parkban, a mezőn, az erdőben — mondja I. Grizlova, a Jasz- naja Poljanában levő Tolsztoj- emlékmúzeum tudományos munkatársa, aki sok éven át tanulmányozta az író életét. — Ezután íróasztalhoz ült. Az alkotás szüneteiben súlyzókat emelgetett. A ház és a gazdasági épület között máig megmaradt az a nyújtó, amelyen tornászott. Ebéd után szeretett sakkozni.
A nagy író szívesen lovagolt, jól úszott, sízett, teniszezett, kedvelte a „gorodki” nevű népi Játékot. Idős korára kerékpározni is megtanult.
Lev Tolsztoj szabad idejében mindig fizikai munkát végzett: csizmát varrt, szántott, kaszált.
Azt mondanám a szomszédnak, hogy "hé, ha én megcsinálom ezt kettőnk helyett, te pedig azt kettőnk helyett, akkor marad mindkettőnknek extra ideje". Ő erre azt mondja, "oké, de akkor csináld már meg ezt a Józsinak is, ő meg megcsinálja helyetted amazt, és még hatékonyabbak vagyunk". És aztán idővel mindenki specializálódna. A specializáció a világ természetes rendje, az őskortól fogva létezik, és hacsak nem akadályozod meg fegyverrel, létezni is fog amíg létezik élet.
A te világod kiegyensúlyozottabb lenne, az lehet, de az emberek nem kiegyensúlyozottságra, hanem fejlődésre vágynak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!