Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ti szívesen élnétek Kádár...

Ti szívesen élnétek Kádár János Magyarországán?

Figyelt kérdés

Most hidegen hagy ki milyen eszmei beállítottságú, higy liberális, nacionalista, tyütyütyütyü.......

Most csak az érdekel higy élnétek-e az életeteket , mindennapjaitokat Kádár János Magyarországán?

Tudom milyen volt, hogy működött, meg mi lett a vége mi volt az eleje stb. ismerem a történelmet.;),. De mint egyszerű ember, lényegtelen micsoda, élnétek azon a Magyarországon?

(Fogalom beli tisztázás: most Orbán Viktor Magyarországán élünk . ;), gondolom rájöttetek. Itt érzitek jobban magatokat,vagy ott éreznétek?)

Ne kímélejetek:D

2016. jún. 25. 19:39
1 2 3 4 5 6 7
 31/66 A kérdező kommentje:

Hogyne mondana, de a besúgás, köpködés annyi volt mint ma, csak ma egyre több ha valaki tájékozódik...

Arról szólt a rendszer ha csendbe van nem bántanak senkit, és láss csodát nem bántottak senkit. Viszonylag nyugodt körülmények közt élt, nem fájt a feje annyi gondtól mint ma, és picit mégis lehetett kritizálni is, lásd Hofi, lecsukni lecsukták, de mindig kiengedték legtöbbször gyorsan. A bűnözéstől sem kellett rettegni, anyagilag se, utazhattak is. Volt gond, nehézség, de lényegesen biztosabb létről beszélünk. Ennyiből jobb, és ez független attól milyen ember volt ő.

2016. aug. 4. 21:57
 32/66 anonim ***** válasza:
52%

'de a besúgás, köpködés annyi volt mint ma'

Nem vennék rá mérget.

[link]

Nézd, én semmi pénzért nem élnék olyan rendszerben, ahol másokról kéne jelentéseket írnom.

2016. aug. 4. 22:09
 33/66 A kérdező kommentje:
Pedig olyanban élsz, és egyre inkább. A kormány most dönt ugy állandóan hog szigorítunk szigorítunk szigorítunk. Mindent figyelni akar. Egyre jobban, tul is fog menni a Kádári dolog felé. De mondom, itt az a lényeg hogy az emberek nem érezték hogy diktatúrában élnek, pedig abban éltek, itt demokrácia van és befalazva érzem magam. Nagy külömbség.
2016. aug. 4. 22:32
 34/66 anonim ***** válasza:
60%

'itt az a lényeg hogy az emberek nem érezték hogy diktatúrában élnek'

Mert a propaganda ezt igyekezett elhitetni mindenkivel.

Mellesleg: az egyszerű átlagember, akinek csak az számított, sör, virsli, lángos legyen, minden másra fütyült, annak valóban a földi paradicsomot jelentette. Az értelmiségnek viszont korlátokat. És ne feledd, tabutémák is voltak.

2016. aug. 4. 22:48
 35/66 A kérdező kommentje:
Persze hogy volt tabu téma, meg korlátozottabb lehetőség az értelmiségben, mondom ez diktatúra, de az emberek azért nem érezték mert bár nem egekben levő de elviselhető, szerethető színvonalat biztosított nekik Kádár, igy a tabutémák dolga annyiban kimerült hogy az átag embernek sem volt oka beszélni róla, hanem saját kis életével foglalkozott, helyesbítek tudott foglalkozni.
2016. aug. 5. 07:51
 36/66 anonim ***** válasza:
59%

'de az emberek azért nem érezték mert bár nem egekben levő de elviselhető, szerethető színvonalat biztosított nekik Kádár,'

Jah és annak a színvonalnak megvolt a maga ára.

[link]

Summarum: a rendszerbe bele volt kódolva a bukás. Ajánlanám Moldova riportkönyveit, amikből kiderül, mennyire recsegett-ropogott a kádári rezsim a 70-es években.

2016. aug. 5. 12:10
 37/66 A kérdező kommentje:

Tudom hogy halálra itélt rendszer volt, tudom most annak isszuk a levét. Nem is az áráról szól a kérdés. Kádár magyarországnak hétköznapjairól. Ha iskolában hall az ember erről akkor se lehet megmásítani azt hogy bármilyen ember volt , bármit okozott, bármi is egy diktatúra nem éreztek ilyen bizonytalanságot az emberek.

Egy példa:

[link]

Tudom hogy nyugaton pl magasabb volt ettől jóval a színvonal. De jelen helyzetben ezzel is megelégednek a gondjai ellenére is. Nem fulldokoltak ez emberek az anyagi, a megélhetési, a bizontalansági gondoktól. Ez nálam valami.

2016. aug. 5. 13:49
 38/66 anonim ***** válasza:
54%

Annyit hozzáfűznék a témához, az emberi igények változnak az idők során. Aki megelégszik annyival, amennyit az a rendszer nyújtott lehetőségek terén, az vágyhat Kádár langyos meleg vizébe, illetve aki arra számít, az állam majd gondoskodik róla egész életében -munkahelyet feneke alá tolja-, de még utódairól is.

A mostani nép ugyanerre vágyik a Kádár utáni sopánkodással: az előző generációk egyszerűen megszokták- nevelték is rá államilag-, hogy az állam gondoskodik mindenkiről-gondolkodik is helyettük-, cserébe ne piszkáljanak bele olyanba, amibe nem kell.

Szerintem emlékszel a Pancsoló kislány zenére, aki azt énekli: Annyi vicceset látok hallok, És még bambi is kapható...

Ez rejtett üzenet a kormány részéről az átlagember felé: érd be azzal, amit meg tudunk adni, többet ne akarj.

És vannak, akik igényük miatt korlátnak érzik a rendszer adta mozgásteret és a maguk módján nyilvánítják ki, nekik ez nem elég. Velük mi helyzet?

A kissé hosszúra sikerült mondandóm lényege: mások voltak az igények akkor és mások most. Akkor az átlag beérte a Wartburggal, lángossal, sült tyúkkal etc, ma már nagyobbak az igények. Persze lehetséges, egyeseknek ugyanaz a szükségletük, mint akkor :)

Ezért van az, egy tábor élne ugyan Kádár idején, de nem a többség.

2016. aug. 5. 16:33
 39/66 A kérdező kommentje:
Igen, robgros igy van. Szerintem semmi rossz sincs abba. Most magukra maradtak az emberek, senkire nem számíthatnak. Nem gondolnám hogy ez jobb...szerintem most is beérnék az emberek kevéssel egy kevesebb gonddal teli világért cserébe. Nem hiszem hogy valójában kiszolgáltatott helyzetben nem gondolnak ilyesmire. Az sem teljesen ugy van hogy gondolkodniuk nem kellett. Ne szóljanak bele olyanba amibe nem kell. A nép is meg Kádár is teljesítette az alkut. Nem kellett a világtól félni, és ez nagy külömbség
2016. aug. 5. 16:46
 40/66 anonim ***** válasza:
54%

'Szerintem semmi rossz sincs abba. Most magukra maradtak az emberek, senkire nem számíthatnak.'

Miben nincs rossz?

Az a baj, hogy Kádárék leszoktatták az akkori generációkat az önállóságról, pont a mindenkiről atyai jószívvel gondoskodó állam képével és most ez hiányzik.

Szerinted 94-ben hogy nyerte meg a választásokat az MSZP? Egy neokádárista rendszer ígéretével és ehhez hozzájárult a társadalom ijedtsége, amiért az előző rendszerben megszokott körülmények megváltoztak.

2016. aug. 5. 17:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!