A Kádár-rendszerben mennyire volt elfogadott a homoszexualitás, transzneműség? Hogyan reagáltak az emberek, ha egy férfi nyíltan másik férfival élt együtt vagy ha valaki úgy öltözködött és viselkedett, mint az ellenkező nem?
Miért kényszerül női szerepbe egy nő?
Dr. Csont-ban pl vezető orvost játszik, és a főnöke is nő.
Dr. House-ban is egy nő a fönök.
Waling dead - nem igazán szexualitásra épít
Shield - Amerikai nyáltenger, még jó, hogy nincs benne nemiséget korlátozó jelenet
íjász - szintén...
GOT - azért erről mindenki tudja, hogy legközelebb áll a Homo homini lupus est -hez és nem egy ideológiai célt állít elénk.
Szülcsi-felcsi : nem ismerem.
Big-Bang Theory - rájátszik a szeximusra, de mellette azért megmutatja azt is, hogy a nők is lehetnek ugyan úgy bárkik, akár csak a pasik.
Így jártam anyátokkal - nem látom kiélezve a helyzetet általad említett nemi dolgok miatt.
Ezek csak a legnézettebb sorozatok még mai napig.
Szappanopera az külön műfaj, abban nem csak a nemiség a probléma.
"manapság mindenféle szappanopera meg amerikai sorozat hatására kényszerülnek a lányok társadalmi elvárások miatt egy igencsak feminin szerepbe"
He? Az amerikai filmekben ahol csak lehet nő a főnök.
De a kérdéshez: nem foglalkoztak ezzel sokat, betegségnek tartották. Ebből a szempontból egy egészségesebb társadalom volt, családcentrikusabb, nem karoltak fel mindenféle aberrációt. A dolog megmaradt ott, ahova tartozik, a hálószoba négy fala közé.
Volt akkoriban rossz dolog elég, de sok tekintetben emberléptékűbb világ volt.
De ma már! Végre itt a szabadság!
"Viszont azért az elgondolkodtató, hogy manapság mindenféle szappanopera meg amerikai sorozat hatására kényszerülnek a lányok társadalmi elvárások miatt egy igencsak feminin szerepbe, míg a kommunista korban pl. bátorították a nőket, hogy legyenek gyári munkások, traktorosok meg ilyenek."
Most ez hogy jön ide? Reméltem, hogy neked több eszed van annál, mint hogy kevered a nemi irányultságot meg a nemi szerepeket...
kis segítség:
biológiai nem - amilyen kromoszómákkal születtél
nemi identitás - amilyen neműnek érzed magad, ideális esetben egybeesik az előzővel
nemi szerep - az, hogy vannak férfias és nőies munkák, elfoglaltságok. Ezek társadalmanként változóak, a konzervatívaknál erősen elkülönül, a kommunisták viszont elég erőteljesen tettek a szerepek ellen, ez kellett, hogy kialakuljon az arany középút.
nemi irányultság - az, hogy milyen neműhöz vonzódsz. Nem függ az első háromtól; nőként is vonzódhatsz nőhöz (leszbikus); férfi testben élő nőként (transznemű) is vonzódhatsz bármelyik nemhez; és persze ha egy meccsre járó, sört vedelő, motorozó csaj vagy, attól még simán lehetsz teljesen heteró.
Az a baj ezeknek a fogalmaknak az egybemosásával, hogy egyesek azt hiszik, ha egy férfi nem szeret barkácsolni, de otthon ő mosogat, akkor már papucs vagy b*zi, vagy ha az óvodákra rászólnak, hogy ne erőltessék már az idejétmúlt szerepeket és a lány is játszhasson már a játékautóval, akkor sikít egy csomó idióta, hogy leszbit nevelnek a gyerekből. Pedig köze nincs ennek a két dolognak egymáshoz.
Nem tudom mennyire volt elfogadott, akkortályt nem érdekelt. Mit értelmeznek : homoszexuális, leszbikus stb fogalmak alatt.
Valószínű a falak titka volt. Nem hinném homokosokkal töltötték meg a börtönt...
Nőnek érzem magam. Anyáca lennék felnőtt lányom van. Megcsinálok / tam sokmindent. Kocsiról téglát pakoltam le, persze kesztyű volt a kezemen.
Malterkeverő tartalmát a talicskába borítottam.
Gázpalackot is cseréltem. Jó pár dolgot ami inkább férfimeló.
Sok feladat összemosódott, ki mit képes fizikailg megcsinálni. Akkor már nem Nő a Nő?
És a férfi se férfi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!