Ha "Magyarország jobban teljesít" miért emelik az üa. Jövedéki adóját?
"Ha drága a parkolás és a benzin, kevesebben ülnek autóba, csökken a forgalom úgy általában és/vagy a túlterhelt útszakaszokon."
Ez nem igaz olyan szinten, mintha a boltokban a majonézt drágítanák. Sajnos a benzin, parkolás és a gyógyszerek is olyanok, hogy ha megnövelik az árukat, még akkor is többet keresnek rajta, ha néhányan lemondanak róluk, mivel rugalmatlan termékekről beszélünk. Sajnos :/
Az autónál szerintem nem feltétlenül. Most pillanatnyilag igen, mert a (távolsági vagy távolsági+helyi) tömegközlekedés árához és minőségéhez képest, az autó nem drága. Vagyis a rossz alternatíva teszi rugalmatlanná.
Például nekem távolsági+városi közlekedéssel havi 27+21,4 ezer forintba kerülne (teljesárú bérletek), hogy napi 3-3,5 órát zötyögjek a buszon, ez durván 143 liter benzin ára mai átlagáron.
10 literes átlagfogyasztással számolva 130 literből eljárhatok egész hónapban úgy, hogy mindössze háromnegyed órából megjárom ugyanazt a távot, és emellett nem kell menetrendhez igazodnom, sem azzal törődnöm, hogy városi járat kimarad, távolsági késik, lekésem a csatlakozást, várhatok egy órát, kapkodva kell vásárolni, cipekedni, felpakolva várni a járatot, felpakolva manőverezni a többi utas között.
Így tényleg rugalmatlan és nem éri meg letenni az autót és jó sok drágítást "elbír" még, mire az előnyök már nem kompenzálnak eleget.
Szerintem tökéletesen megfogtad a lényegét:)
Az eredeti kérdéshez meg annyit, hogy valamiből a "jobban teljesítünk" plakátokat is finanszírozni kell:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!