Mit szólnátok egy ilyen választási rendszerhez?
A jelenlegi törvények alapján szavazásra jogosult embereket korosztály szerint 10 csoprtba osztanánk a következőképpen:
1. 18-25 év (ide tartoznának még azok is, akik már 25 felett vannak, de még tanulnak és mellette nem dolgoznak állandó jelleggel)
2. 25-30 év
3. 30-35 év
4. 35-40 év
5. 40-45 év
6. 45-50 év
7. 50-55 év
8. 55-60 év
9. 60-65 év
10. 65 év felettiek (Ide tartoznának azok is akik még nem érték el a 65-öt, de már előtte nyugdíjba mentek).
Mind az egyéni, mind a listás szavazásnál 10 csoport külön-külön szavazna (külön úrnákba kellene dobniuk a szavazatukat). Először megnéznék, hogy egyes csoportok többsége melyik pártra, vagy egyéni képviselőjejöltre szavazott. Amelyik jelöltre az adott csoportban a legtöbb szavazat érkezett, az lesz a csoport jelöltje (természetesen a listás és az egyéni jelölt eltérhet egymástól). Majd ezután összesítik, az összes csoport jelöltjét. A listás helyeket arányosan osztanák el (minden az adott pártra szavazó csoport a listás helyek 10-10 %-át biztosítaná a pártnak). Egyéni képviselő pedig az lenne, akire a legtöbb csoport szavazott.
A szavazásnál a személyit meg kell mutatni. Szerintem nem okozna problémát ha a név és a kép mellett a születési dátumot is leellenőrizni. A szavazólapokon fel kell tüntetni a kategória számát és kész. Habár valóban bonyolítaná az egyébként is hosszadalmas szavazatszámlálást.
Értelmét viszont nem látom. Már csak azért sem mert én már csalódtam, és nem hiszek a képviseleti demokráciában. Tekintve, hogy a képviselők kizárólag pártérdeket illetve egyéni érdekeket képviselnek.
Részemről lehet róla szó, de akkor miért csak korosztály alapján differenciálunk?
Lehetne még pl. az alábbiak szerint (is), hogy teljesen reprezentatív legyen a parlament összetétele:
- nem
- állampolgárság
- lakhely
- családi állapot
- gyerekek száma
- végzettség
- jövedelem
- foglalkozás
- nemzetiség
- vallás
- egészségi állapot
Köszöm az eddigi válaszokat!
3.-nak: a választási rendszer a parlament korok szerinti összetételét nem befolyásolná, mert bármelyik csoportban levő, bármilyen idős képviselőre lehetne szavazni.
Én a szegényeknek, hajléktalanoknak, kisnyugdíjasoknak, munkanélkülieknek adnék tízszeres szavazati jogot, hogy a pöffeszkedő nagyuraknak elsősorban a legszegényebbek megsegítése legyen fontos ha politikai hatalmat akarnak, ne a saját zsebüket tömjék, és ne a jómódúaknak legyen mégjobb.
Ha a hajléktalanok és kisnyugdíjasok szavazata többet számítana, akkor 1 éven belül nem lenne se hajléktalan se kisnyugdíjas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!