Kik alkották az SZDSZ szavazóbázisát?
1998-ban, 2002-ben és 2006-ban 300-350 ezer ember szavazott az SZDSZ-re, ami azért nem nevezhető kevésnek, általában a harmadik helyen végzett.
Azt tudom, hogy próbálták egy fiatalos, értelmiségi párt imidzsét kelteni, de ez a szavazóbázisukon is meglátszott? Valóban sok fiatal és/vagy értelmiségi szavazott rájuk? Mert ha jól tudom például, a koalíciós partner MSZP a támogatottsága csúcsán is inkább az idősebbek és a szerényebb jövedelműek pártja volt.
Akkor a Fidesz ki lenne? :D
Az "igazi, Nagy magyar, hazafi, szabadságharcos" párt? :D
A szegények "megmentője"? :D
Rendszerváltáskor még ugye nem az volt a törésvonal hogy szociálliberális - konzervatív, hanem hogy kommunista - rendszerváltó. Először 24%-ot kapott, ne felejtsük el! Sok mai jobboldali szavazót ismerek, akik akkor még rájuk szavaztak.
Amikor szembeköpve magát összeboronált az MSz(M)P-vel, akkor a szavazótábora is lekopott, részben kicserélődött. Baloldaliak közül eleinte MSz(M)P-re 90-es években tényleg a munkásosztály és középosztály kevésbé konzervatív része szavazott, SzDSz-re pedig főleg budapestiek, és az MSz(M)P-nél jóval értelmiségebbiek.
Jaj, a régi jó Szadesz...
Budapesten tömörült a savazóbázisuk.
Eleinte, a 90-es évek elején az SZDSZ népszerű volt az antikommunista retorikájával.
De utána, ahogy kimutatta a liberalizmus a fogafehérjét, egyre csökkent a támogatásuk, majd meg is szűnt.
2 volt osztálytársam is van,akik anno SZDSZ-re szavaztak.
Pesten amúgy a fiatalok körében is népszerű volt az SZDSZ egészen úgy kb 2006 ig.A liberalizmus amúgy ma is sok diáknál népszerű.(Lásd LMP meg hasonlók is lazán parlamentbe jutnak.)
Menj be egy főiskolára,vagy egyetemre akár,ott tapasztalod ezt a nézetet.
(Egy 28 éves pesti srác.)
Utolsó válaszoló teljesen jól leírtad az SZDSZ kifulladását.A Fidesz szavazóbázisa is kezd már elöregedni.Egyre kevesebb fiatal van már ott is.Ez is igaz.
A jövő szerintem az új bal és jobboldali pártokban lesz/lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!