Mi történt 1848 március 15-én és 1956 október 23-án?
Persze, nagyvonalakban tudom, hogy mi volt. De van olyan film, kisfilm ami bemutatja az egyik eseményt ezek közül? Hogy mi előzte meg, hogy milyen volt maga a forradalom, hogy mi lett a következménye, hogy hogyan gondolkodtak erről az akkori emberek?
Nincs kedvem most az unalmas töri könyveket bújni. Azokban minden tényszerűen le van írva, csak épp az nem ami nekem kell.
Esetleg mondanátok a magyar történelemből ilyen kiemelkedő lázadásokat?
1848. március 13-án az osztrákok fellázadtak az elnyomás ellen. Ennek hírére a Fiatal Magyarország Pártja ( később őket nevezték márciusi ifjaknak ) tüntetést szervezett 15-én. ( 14-én magyar küldöttség ment Bécsbe tárgyalni a királlyal ). Több ezer ember gyülekezett, holott hideg volt, esett az eső és fújt a szél. Mire elindultal több tízezren voltak. Elmentek a Pilvax kávéházba, ahol kinyomtatták a 12 pontot ( és a Nemzeti Dalt ). Ennek kettős jelentége volt: maga a 12 pont és maga a nyomtatás. A cenzúra ellenére, a cenzor engedélye nélkül nyomtattak. Ez már magában lázadás volt. Innen a városházára mentek, ahol elfogadták a 12 pontot, majd elmentek Budára a Helytartó Tanácshoz. Itt egy kis létszámú olasz helyőrség volt, akik nem mertek a több tízezer fős tömeggel szembe szállni ( a többi katona elment Bécsbe a bécsi forradalom miatt ). A Helytartó Tanács elfogadta a 12 pontot. Európában egyedülálló módon, vér nélkül győzött a forradalom.
1956. októberben megérkezett a hír Magyarországra, hogy a lengyelek fellázadtak a Szovjetunió elnyomása ellen. Az egyetemeken csoportok alakultak, október 16-án megalakult a MEFESZ ( addig csak a kommunista ifjúsági szervezetek voltak ). 23-án országszerte tüntetések voltak. Eleinte betiltották őket, majd látva a tömeg méretét ( a legkisebbek is több mint 10 000 emberből álltak ) engedélyezték. Budapesten volt a legnagyobb tömeg, már délután 3 órakor a Bem szobornál ( itt olvasták fel a 16 pontot ) több mint 50 000 ember gyűlt össze. Este 6 órára a Parlament elé mentek. Nagy Imrét akarta hallani a tömeg. Ekkor már 200 000-en voltak. Nagy Imre este 9 órakor jelent meg, beszéde után hazatérésre szólította fel az embereket. A tömeg egy nagy része viszont nem ment haza. A Nemzeti Rádióhoz mentek beolvastatni követeléseiket. Ott már ÁVH-sok vartak őket. Hosszas tüntetés után ( nem engedték be a tüntetőket ) elszabadultak az indulatok. Az ÁVH-sok a tömegbe lőttek. Az emberek fegyvereket szereztek és vissza lőttek. Ekkor lett vége az addig békés tüntetésnek, ekkor kezdődött el a fegyveres harc a szabadságért.
Az első halottak viszont nem itt voltak: Debrecenben már este 6-kor tüzet nyitottak az ÁVH-sok a békés tömegre.
1956:
a csürhe a széna téren kiskatonákat és ártatlan embereket lincselt meg, akasztott fel!
én az alföldön voltam katona, szerinted anyámnak hogyan esett volna, ha engem ott felakaszt a fellázadt tömeg?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!