Ha 2012 december 18. án megszűntette a TANULÓI jogviszonomat az iskola, akkor március 31. -ig, vagy október 31. -ig jár még a suli által fizetett TB? Mert ugye a diákot amit kaptam, azt a 2012/2013-as tanévre kaptam.
"A diák a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől jogosult diákigazolványra. A diákigazolványra való jogosultság a tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn. "
[link] ... csak mert annyira ráértem :D
Ez elég szomorú, hogy elvárja az APEH, és az OEP is hogy fizess rendesen, meg tudd a dolgod... de nekik nem kell????? Most nagyon kiakadtam. Eredetileg a megszűnés után elmentem az APEH-ez, mert azt mondták a szülim, szerintük magam kell fizetnem a TB-m. Ott még azt sem mondták, hogy járna a 45 nap, nem hogy már a március 31+45 nap ... sokat mászkéálta ez ügyben, jó párszor meglátogattam az OEPet is, ahol szintén tanácstalanok voltak, hogy mi a szitu. Mígnem egy kedves kollégájuk, mondta, hogy semmiképp nem jó a dec. 18 kezdő dátumnak, ő a márc. 31.-et+45 napot jelölte meg. De eszerint ő sem tudta! Mikor most elmentem, hogy javíttassam a dolgot, ott sem szóltak erről semmit sem, de korrigálták máj 16-ra. És hogy fizessem csak be.
Másik bakijuk, hogy szerintük, nekem, mint nappali tagozatos halgatónak, aki passziváltatja magát, annak magának kell fizetnie a TB! Holott nem így van, legalábbis a NAV és az OEP oldalán sem ezt találtam, hanem ezt:
A diákok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj.) 16. § (1) bekezdésének i) pontja valamint a 16/A. §-a szabályozza. E szerint külön járulékfizetés nélkül jogosult egészségügyi szolgáltatásra többek között a közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alap-, ill. középfokú nevelési-oktatási vagy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató belföldi nagykorú magyar állampolgár a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig (ideértve a tanulói/HALLGATÓI JOGVISZONY SZÜNETELTETÉSÉT IS=ami ugye egyenlő a passzív félévvel). ... bezzeg ha nem rendezem a számlát kukkorékolnak rögtön :/ ... én ezt nem értem, ha bennük nem, akkor mégis kiben bízhatunk, és kitől informálódhatunk laikusként?! Holnap megyek vissza a NAV-hoz, kiáncsi leszek mit mondanak majd.
Bocsánat az ömlengésért, de tényleg kicsit kibuktam ezen. Aki hasonló helyzetben van járjon utána a dolgoknak, én ezt csak ajánlani tudom!!!
Ilyenkor úgy örülök, hogy végre itt a gyk-n is vannak emberek, akik képesek maguknak utánanézni a dolgoknak, nem azt várják, hogy mások rágjanak mindent a szájukba.
Amúgy látod, "laikusként" sem volt olyan nagy durranás megtalálni a választ a kérdésedre. Szerintem az ilyen dolgok teljesen elvárhatók minden értelmes embertől. Persze lehet jobb lenne a világ, ha sokkal egyszerűbbek lennének a szabályok, az ügyintézők tudnának mindenre válaszolni (nem védeni akarom az ügyintézőt, de neki is annyi lövése van a tanulói meg hallgatói jogviszonyról, mint neked az adószabályokról :D), de ebben a világban csak magadra számíthatsz.
* 2012. december 18-án
* megszüntette
* március 31-ig (vagy 31-éig)
* október 31-ig (vagy 31-éig)
* törvénycikkelyt
Oktatási minisztériumot mikor hívtad? Csak mert olyan már egy jó ideje nincs, nefmi van :D
Egyébként hogy jött neked egyáltalán képbe a passzív félév, okj-n volt tanulói jogviszonnyal? Amúgy passzívon rendezve van a tb-d, de ezt már te is kinyomoztad ;)
Amúgy megint azt tudom mondani, hogy egy oktatásügyes meg nyilván nem lesz tisztában az adószabályokkal, mert nem ez a dolga.
Minden ügyintézés könnyebb ha tisztában vagy a konkrét helyzeteddel, aztán felteszel egy adekvát kérdést az ügyintézőnek.
Ezek határterületek, nem igazán várhatod el, hogy mindkét fél tisztában legyen a másik szabályaival.
Lehet csak nekem jön le rosszul, de ebből a tanulói, hallgatói, passzív, félév, tanév kavarásból úgy tűnik, te sem voltál tisztában azzal, hogy pontosan milyen is a helyzeted. Az ügyintéző meg csak annyit lát, hogy jó, 18 elmúlt, a többi hülyéből kiindulva biztos te is csak félrebeszélsz, tipikusan hallgatói jogviszony, március 31. +45 nap, fizetni az 5-ös ablaknál, viszonlátásra. :D
Ha nem állítod kész tények elé őket, akkor jó eséllyel a legvalószínűbb esetet húzzák rád. Még gyógyítás is ugyanígy működik, így tartható fent csak a rendszer, pedig ott azért komolyabb a tét.
Jó, oktatási hivatal :).
Hát kicsit bonyolult...
2011 szeptember 1.-től 2012 dec 18.-ig voltam okj-n, tehát tanulói jogviszonyom volt.
Januárban elmentem a NAV-hoz, hogy bejelentkezzek, vagy minek hívják ezt. Ott az ügyintézőnek mondtam, hogy mi a szitu, ő nem mondta, hogy játna bármi plsuba, beírt dec. 18.-tól.
De nem fizettem, mert egyik ismerősöm mondta, hogy szerinte a 45 nap tuti járna még. Járkáltam az OEP-hez, hogy megszűnt e már a jogviszonyom, de még júniusban is tanulónak voltam lejelenve. (mint kiderült kissebb kavarodás volt itt, de mindegy is). Ekkor végre más volt ott az ügyintéző, aki mondott is valamit... tehát, hogy március 31+45 nap, azaz május 16.-tól kell fizetnem a NAV felé.
Ennek most utána olvastam, és lehet így van, mert már nem vagyok tanköteles.
Jelentkeztem egyetemre, ahova fel is vettek. Tehát 2013 szeptember 1.-én létre jött a hallgatói jogviszony az egyetemmel. Innentől nyilván ők fizetik.
De most ebben a félévben passziváltattam magam, mert szakot váltok ... de már minden félét olvastam arról, hogy jár e a TB, vagy csak most is máj 16.-ig .. stb.
Kb. ennyia történet, lehet így összeszedettebb ... de már semmiben nem vagyok biztos :P
1) passzív féléven biztosan nem kell tb-t fizetned
2) a régi dologra: tanulói jogviszonynál tanévek vannak, nem félévek. A diákot is egy tanévre kapod, nem félévre, tehát minden esetben október 31. az érvényességének a vége. Akkor is, ha évközben otthagyod a sulid. A diákigazolvány egy oktatási igazolvány, mégpedig az egyetlen oktatási igazolvány, melynek nem szűnik meg az érvényessége a jogviszonyoddal együtt. A másik kettő az oktatói és a pedagógusigazolvány, azok érvényessége egyből megszűnik, ahogy a jogviszonynak is vége. Szóval a március 31. + 45 nap tanulói jogviszonynál butaság, az valami félreértésből, hozzánemértésből származhatott.
362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 13. § (3)
"(3) A tanuló diákigazolványára a tanulói jogviszony megszűnését követő október 31-ig jogosult, kivéve, amennyiben a nem tanköteles tanulónak félévkor megszűnik a tanulói jogviszonya. Ebben az esetben a tanuló diákigazolványra az adott tanév március 31-ig jogosult."
Eszerint nem okt. 31, mert én nem vagyok már tanköteles, és decemberben szűnt meg a jogviszonom.
Na az OEP megnézte, és 2013 okt. 31.-ig biztosított voltam, mint tanuló, és ugye közben egyetemre mentem.
Passzív félév ügy:
Elsőként ugye a NAV-ot kérdeztem még 2 napja, ők azt mondták nem jár a TB passzív alatt.
Ezt, amit itt is mutattam, bevittem először az OEP-hez, szerintünk jár természetesen.
Utána így mentem a NAV-hoz. Szerintük NEM jár. Hiába ez a duma, attól még passzív félév alatt a hallgató nem teljesíti a kötelezettségeit, mint nem jár be órára, nem vizsgázik stb. Igaz régen járt, de most efelé húz a NAV. DE! Ez még a NAV-on belül nem tudják pontosan. Azt mondták írjak a NAV-nak, hogy foglajanak az esetemben állást, és utána hiszek majd nekem xD.
Vissza kellett mennem az OEP-hez, ők nem érik mért mondja ezt a NAV .... na de most komolyan?! XD
TO azt írta, hogy jár, mivel van jogviszonyom ...
Másik cukiság ... erre a félévre vonatkozó passzív igazolást kaptam csak a sulitól, amiben bár benne van, hogy szept 1.-től lettem hallgató, de nem fogadhatjék el, mert ebben nincs benne, hogy előző félévben tényleg aktív lettem volna :/... nem is lehet passzívra menni első félévben nem? :o
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!