Miért sírnak sokan azért mert alacsony a bérük Magyarországon? Nyilván azért ennyi, mert ennyiért is dolgoznak.
A béreket a kereslet/kínálat határozza meg, mint minden mást a világon. És mivel vannak olyan gyárak, ahol minimálbér közel keresnek a melósok, mégis tele van dolgozóval a gyár és annyi pénzért is hatalmas tempóval hajtanak, akkor mi a francnak is fizetne többet? Egyébként az ilyen német gyárak és cégek simán fizetnének többet is, ha ennyi pénzért már nem dolgoznának a magyarok sem, mert még úgyis megérné nekik, ha 1000 Euro-s bért kapna egy jó munkaerő, de amíg 250 Euro-ért is elvégzik ugyanazt a munkát, ha te lennél a főnök, te is magadnak tartanád meg a különbözetet.
Épp ezért nem is értem, miért baj az, ha sokan kimennek külföldre ebből az országból? Az csak csökkenti az itteni munkaerő túlkínálatot és előbb-utóbb rá fogja kényszeríteni a cégeket, hogy emeljék a magyar dolgozók bérét, különben csődbe megy a gyár. Sokan szőrnyűnek ítélik meg, hogy jajj, népességcsökkenés, 700 ezer fiatal dolgozik már külföldön és úr isten mi lesz... mi lenne? Csak az itthon maradtaknak lesz egyre jobb, nem?
Megugye mast csinalni nem tud.
Menjen kulfoldre, mibol? Induljon el gyalog Angliaba mint a migransok? Mert repulojegyre nincs penze a 47ezrebol, egy kulfoldi munkahoz pedig kell egy jo adag kezdotoke.
Ja, mosogatni nem kell nyelvtudas, persze, de ahhoz hogy lakast talaljon kint mar kell, ahhoz hogy az adminisztraciot elintezze mar kell, ahhoz hogy a munkaszerzodeset egyaltalan megertse mar kell.
En vegigjartam ezt, Parizsban elek, tudom hogy nem egyszeru elkezdeni.
Aki kisujjabol kirazza, az velhetoen otthon se keresne minimalbert.
En azt nem ertem hogy van az, hogy ennyire nincs penze az embereknek, megis valahogy 90% folotti azok aranya akik SAJAT ingatlanban laknak! Ez nyugaton alom, ott ez az arany 50% korul van, de inkabb alatta.
MIBOL??
"Inkább a jó, hozzáértő, jól képzett fiatalok mennek ki, akiknek eszük ágában sincs itthon dolgozni..."
Mert pékből és autószerelőből nem lehet dunát rekeszteni igaz? Minden második férfi ért az autókhoz, rengeteg az autószerelő Magyarországon... A pék az meg egy nagyon könnyen elsajátítható proli szakma.
"En azt nem ertem hogy van az, hogy ennyire nincs penze az embereknek, megis valahogy 90% folotti azok aranya akik SAJAT ingatlanban laknak! Ez nyugaton alom, ott ez az arany 50% korul van, de inkabb alatta.
MIBOL??"
Abból, hogy régen megvették őket, amikor még volt pénz.
Összeházasodott Sanyika meg Marcsika és a 4 szülő segített berakni a valaguk alá a lakást.
Nagy baromság amit írtál. Annyira ostoba proletárok kijutottak Németországba, Ausztriába, Angliába, akik egy kukkot sem beszéltek idegen nyelvet, csak 1-2 szót oroszul mert akkor még az volt a kötelező.
Semmi végzettségük és tapasztalatuk nem volt semmire, még vonatjegyre se volt pénzük, potyautasként mentek ki, mégis találtak albérletet, takarítói állást és köszönik jól élnek, keresnek fejenként 20 ezer Euro-t évente nettóban. Tényleg nagyon nehéz kijutni, szinte lehetetlenség. Én ismertem őket, ha nekik sikerült, az egész lepukkant családjuknak, akkor bárkinek, ismétlem, BÁRKINEK menni fog.
"Minden második férfi ért az autókhoz, rengeteg az autószerelő Magyarországon..."
Az, hogy valaki ért az autókhoz, még nem jelenti, hogy autószerelő. Ért az informatikához? A hibakód olvasáshoz? A fedélzeti számítógépekhez? A motorkomputerhez? Már nem Trabantokhoz meg Wartburgokhoz kell érteni. Nekem nyugodtan elhiheted, hogy igen kevés az ilyen szakember...
De ha pl egy festőre lenne szükségem, örülhetek ha csak 1 hónapot kell várnom, lyan előjegyzése van. Van festő ismerősöm, áprilisban szóltam neki, és csak szeptemberben tudta a munkát megcsinálni....eleve úgy tervez az ember, hogy azt a pár hónapot belekalkulálja.
Összességében a fizetőképes kereslettel van a baj! Szeretném én, hogy EU-s fizetésért dolgozzon a festő, vagy az autószerelő, de jelenleg ezt senki nem tudja neki megfizetni...vagy csak egy olyan szűk réteg, ami miatt nem éri meg a vállalkozás.
Jó régi sztereotípia ez. Rengeteg embernek nem sikerül. Lepukkanva kölcsönpénzből jönnek haza, meg apuka megy érte ki kocsival, pár hónap rabszolgáztatás után. Aki 1000 euróért mosogat, az se onnan megy nyugdíjba nyugi, és nem lesz minden mosogatóból üzletvezető, ezek az urban legendek, amiből van egy, de beszél róla mindenki, mint a lottónyeremény.
"nem is értem, miért baj az, ha sokan kimennek külföldre ebből az országból? Az csak csökkenti az itteni munkaerő túlkínálatot és előbb-utóbb rá fogja kényszeríteni a cégeket, hogy emeljék a magyar dolgozók bérét, különben csődbe megy a gyár"
Ez ott hibázik hogy kínálatból nincs végtelen. Ha elmennek a szakemberek nem lesz magasabb bérért mindig valaki. A kelet Mo-i régióban azért nem települ egy cég sem, mert ugyan baromi magas a munkanélküliség, nincs képzett munkaerő. Bármennyit fizetnek már nincs aki megcsinálja, nem üldögél otthon egy titkos aduász, aki arra vár hogy mikor keresnek nettó500-ért egy olyan valakit mint ő. És ezek a cégek vagy költöznek Mo-ról vagy -leginkább már- ide se települnek. Ezért gáz a szakképzett munkaerő kivándorlása.
"A pék az meg egy nagyon könnyen elsajátítható proli szakma."
Mocskos prolik, kenyeret sütnek, pfejj! Eladók egy boltban és árufeltöltők, pfejj a mocskos prolik! Meg még hajat is nyírnak, a prolik, pfejj, meg sofőrködnek is! Meg raktárosok is a prolik, meg elviszik a szemetet a rohadt prolik, pfejj, meg gyárban is dolgoznak, meg meg... PFEJJ, hogy rohadnának meg a mocskos prolik!
Rendben, egy egyszerű példa:
Egy országnak van két almája, és két lakosa. A két lakos fejenként 1-1 forintot keres. Az alma ára 1 forint.
Na ha most felnyomod a fizetéseket 2 forintra fejenként, ettől függetlenül az országnak még mindig csak két almája lesz, és itt jön képbe az infláció. Az alma ára 2 forint lesz, és ugyanott tartunk ahol voltunk. Vagyis mi a megoldás? Nem a fizetést kell bántani, hanem az almából kell többet termelni, hogy ugyanannyi pénzért több almát kapjunk.
Nagyon egyszerű példával, remélem felfogtad kérdező, hogy még sokat kell tanulnod a világról.
Egy takarító sohase fog nettó 200-at kapni...
Ellopja inkább a tisztítószert...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!