Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ennyi a nagy szabadság,...

Ennyi a nagy szabadság, szólás szabadság, vélemény nyilvánítás joga?

Figyelt kérdés

Iskolában mi, a diákok, szeretnénk kiállni a Teleki diákok mellett. Elméletben nagyon egyszerű: összehívjuk a diák önkormányzatot, megszavazzuk, megjelntetjük a helyi lapban és a neten.

Gyakorlatban: a diák önkormányzat összehívásához kell egy tanár ( 2 dök-ös tanár van ). Akkor lehet gyűlést tartani, ha legalább az egyik ott van.

Az iskola, pontosabban a tanári kar nem tudott egyértelmű döntést hozni, hogy kiálljanak-e a Hermann mellett.

Mi nem gondoltuk, hogy ez érint minket. A diákok és a tanárok nem kötelesek egy véleményen lenni. Ha ők nem nyilatkoznak, az az ő bajuk. Minket ez nem érint.

De nem ez történt. A tanárok megtiltották, hogy kiálljunk a Teleki diákok mellett. Nem engedik a gyűlés összehívását, nem engedik hogy a facebook csoportban erről beszéljünk ( mint említettem van 2 dök-ös felügyelő tanár ).

Ez a szabad vélemény nyilvánítás joga? Nem állhatunk ki magunkért mert töketlenek a tanárok és félnek? Nem azt mondom, hogy álljanak ki ( bár meg érteném ha ezt tennék ). De hagyjanak minket kiállni magunkért.

Ez a nagy szólás szabadság. Ez a magyar oktatás. Ez ellen harcolnak. Ezt nem lehet megtenni.

Ha mégis kiállnánk magunkért természetesen igazgatóit kapnánk valamennyien ( a dök-ből ), a fő szó szólókat ( mint pl engem ) ki is rúgnának.

Ez ellen akarunk harcolni. És ezt nem tehetjük meg.

2016. jan. 27. 23:36
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Igazából én azt nem értem, hogy ezek a tüntetések miért nem a Kossuth-téren folynak, ahol lehetne koncentrálni az erőket az egész országból.
2016. jan. 27. 23:53
 2/16 A kérdező kommentje:

Azért mert mi például Miskolc mellett lakunk, nincs saját keresetünk és nem mindenkinek fognak a szülei kb. 5-10 ezer forint utazási költséget + több ezer forintot kajára költeni ( nem is mindenki teheti meg ), azért hogy utána jó eséllyel kirúgják ezért ( ugye ezt fent leírtam ).

De tegyük fel hogy én megtehetem, hogy felmegyek, még egy-két ismerősömnek is tudom állni ( ami már fejenként cirka 15 ezer forint ), de 800 "gyereknek" már nem.

Azt viszont hogy a pesti iskolák miért nem ott tüntetnek, ne tőlem kérdezd.

2016. jan. 28. 00:01
 3/16 anonim ***** válasza:
80%
A gyereket miért teszed idézőjelbe? Azok vagytok.
2016. jan. 28. 00:05
 4/16 anonim ***** válasza:
77%
A forradalomhoz nem kell engedély. Kutyakötelességetek kiállni magatokért. Sajnos a tanárok nem adhatnak engedélyt, őket is fenyegetik, de -hidd el- veletek vannak lélekben. Kitartás!!!
2016. jan. 28. 00:06
 5/16 anonim ***** válasza:
77%
kétlem, hogy 800 gyerek politizálna... te viszont nem beszélhetsz a nevükben úgy hogy akár csak egyikük nem így gondolja
2016. jan. 28. 08:58
 6/16 anonim ***** válasza:
0%

"Igazából én azt nem értem, hogy ezek a tüntetések miért nem a Kossuth-téren folynak, ahol lehetne koncentrálni az erőket az egész országból."

Válasz:

"Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" - ismerős? Segítsek, hogy ki mondta, vagy magatoktól is tudjátok melyik böszme?

"A forradalomhoz nem kell engedély."

Kac-kac. Milyen forradalom? :D

Forradalom = a fennálló társadalmi-gazdasági rend erőszakos megváltoztatása

Ezt pedig a btk büntetni rendeli.

lásd: az állam elleni bűncselekményeknél

Egy szimpla tüntetéshez pedig nem szükséges engedély, csak bejelentés. Bár a flashmobhoz még az sem kell.

A 4-es kommentelő tiptkus fotelforradalmár. Ráadásul a rosszabbik fajtából, mert saját maga helyett gyerekeket küldene "harcolni".

2016. jan. 28. 09:59
 7/16 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező, kicsik és erőtlenek vagytok még az ilyen típusú lázadozáshoz. Az érdekérvényesítést tanulni kell. Még közel sem tudtok róla eleget. Ifjonti hév nem elegendő hozzá.

Ha a kirúgatásod a cél, akkor persze csináld!

2016. jan. 28. 10:48
 8/16 anonim ***** válasza:
6%
nekem amúgy a tököm kivan az ilyenekkel mint te kérdező... attól, hogy "most" :D a baloldalon lincselő hangulat van (mindig az van), és ti ezt tök jól be is vettétek légyszíves maradjatok távol a poltikától
2016. jan. 28. 11:08
 9/16 anonim ***** válasza:
0%
"nekem amúgy a tököm kivan az ilyenekkel mint te kérdező.. " A te tököddel meg foglalkozzon a biciklitologato!
2016. jan. 28. 11:50
 10/16 anonim ***** válasza:

Nem ennyi kérdező, de itt nem is erről van szó.

A szabadság szót mindenki szereti használni, főleg, ha az a saját cselekvésére vonatkozik. De csak kevesen tudják,hogy a szabadság felelősség nélkül nem értelmezhető. A természetben (és a természet részeként a társadalomban is) az egyensúly az alaptörvény. Ha van szabadság, annak a felelősség az egyensúlya. Bármennyire nehéz megérteni, pláne elfogadni, egyik a másik nélkül valójában diktatúra.

Az iskolában a tanár és diák szerves egységet képez, egyik a másik nélkül életképtelen (hacsak nem egymást akarják kinyírni). Éppen ezért hozták létre a diák önkormányzatot. Az iskolának szüksége van arra a nézőpontra is. Mégis, a tanári kar és a diák önkormányzat között van két alapvető aránytalanság. Egyik a korkülönbség és az ebből adódó tapasztalatkülönbség. A másik a szakmai különbség. Iskolába a tanár tanítani, a diák meg tanulni megy. Ennek az a következménye, hogy (a felelősség megléte érdekében) diák önkormányzat tanár nélkül döntést nem hozhat. Csak véleménye lehet. Hogy ez egy konkrét iskolában miként működik, az már a résztvevők minőségén múlik.

A konkrét esetben azonban van még egy fontos összetevő. Ez pedig a helyzet, a cél és a lehetőség viszonya. A helyzet katasztrofális, az iskolákat már kizsigerelték, ott már az egzisztenciájával játszik, aki "kilóg a sorból". A sort pedig diktálják. A tanári kar félelemből mondott nemet. Nem ez a véleménye, ez a praktikuma. Úgy gondolja, ekkor maradhat a helyén. Ez nem igaz, de ők ezt nem hiszik el. Túlságosan megfélemlítettek, túlságosan sokat veszíthetnek, a felelősségük azt diktálja, nem lehet.

A cél csak látszólag jó. A hibája az, hogy túlságosan kevés, túlságosan kis erőt mutat. Ha érted a fizikát, tudhatod: a kis erőt elnyomja a nagy erő. Kis erő akkor juthat szerephez, ha további kis erőket hív segítségül, akik mind vele egy irányba mutatnak. A további ksi erő nem ti vagytok, hanem az orvosok, taxisok, járművezetők, munkások, kisemmizettek és a többi. Őket nem hívják, ők nem mennek, mert nem értik. A lehetőség - mint látható - kicsi. Mert kicsi az erő. A hiány a megértésben van. Abban, hogy ahány féle szakma, mind más ugyan a problémája, de mind ugyanolyan okok miatt. Ezért ha egy szervezkedni kezd, a többi felismeri, hogy helyette is csinálják, és mellé áll. De ez nem igaz.

A szóban forgó levél nagyon szolgai fogalmazás. Szolgákkal nem szokás tárgyalni. Gondold el: 20 ezer aláírás a több százezer oktatóból. A többi hol van? Sok aláíró nem adja a nevét, megmondja, fél. Megtiltották neki törvénytelenül.

A ti problémátok nem a tanári kar döntése. Hanem a tanári kar félelme. Győzzétek meg őket, hogy a félelmük csak újabb szorítást eredményez. Ha meg tudjátok győzni őket, tudtok valamit. Az jó lesz még a jövőben is. És biztató. Ha nem tudjátok meggyőzni, még nem vagytok érettek hozzá. Ez nem hiba, hanem állapot. Fontos látni a különbséget.

2016. jan. 28. 12:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!