Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi lesz a multikban dolgozó...

Mi lesz a multikban dolgozó emberekkel, ha a multikat érintő megszorítások miatt ezek a vállalatok kivonulnak az országból?

Figyelt kérdés

Pillanatnyilag csak a Tesco-nak 22.000. ember dolgozik, és ebben nincsenek benne a fuvarozók, beszállítók, stb., csak akik az épületben dolgoznak (árufeltöltés, raktáros, pénztáros, pék, pultos...). Az országban összesen körülbelül 150.000.-170.000. (többnyire sajnos szakképzetlen) ember köszönheti a megélhetését multinacionális cégeknek.

Ha az adók megnövelése miatt a multik kivonulnak (volt már hasonlóra példa más országokban is), akkor mi lesz ezekkel az emberekkel? Miből fognak élni, amikor amúgy is ekkora a munkanélküliség?

(Főleg a Jobbik-szimpatizánsok válaszaira volnék kíváncsi)

2010. márc. 28. 16:59
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
90%

A multikat sehol sem az adók miatt "tartják" hanem mert foglalkoztatnak, gyakran olyanokat, akiknek esélyük sincs máshol elhelyezkedni.

De nem is azért hogy egy országnak, rátelepedjen a gazdaságára, és a hazai meg legyen fojtva mellette, a kedvezményeik révén. És nem azért hogy annyi kedvezményt adjanak egy cégnek hogy az alkalmazott dolgozok kétszer annyiba kerüljenek összesen mondjuk 5 éves megtérülés után mint a kedvezmény. Ha nem lenne pld Tesco és nem foglalkoztatna 22e embert, akkor lehet hogy a kisebb üzletek és a bolthálózataink 50 e emberrel bővülnének.

És nem is itt van az eb elhantolva, hanem hogy nem lehet protekcionista gazdaságpolitikát folytatni, mert minden pénz kiszivárog a multikon keresztül, hiszen a hazai kereskedelmünk meg van ölve. Nem a belsőgazdaságban termelődik a fogyasztás haszna, hanem lecsapolják.

Nem beszélve arról, hogy ez nem fél év, amíg a hazaiak felfejlődnek, és fokozatosan elvesznek a multiktól egy jelentős területet. Ha viszont elmegy valamelyik, az csak is azért lehetséges, mert egy magyar kinőtt mellette és versenyképesebb. De akkor minek már a multi?

2010. márc. 28. 17:21
 12/25 A kérdező kommentje:

"A jobbik leírta a programjában, hogy nem baj, ha kimegy pár multi, mert a helyüket átveszik a kis és középvállalkozók. Most én azt nem tudom, hogy aki ezt írta, az gonosz, hülye, nem ért a szakmájához, vagy mindhárom, esetleg ilyen-olyan kombinációk. A multikat sehol sem az adók miatt "tartják" hanem mert foglalkoztatnak, gyakran olyanokat, akiknek esélyük sincs máshol elhelyezkedni."

Így van! Szívemből szóltál.

A kérdés tehát: ki fogja foglalkoztatni a kivonuló multik helyett az embereket?

2010. márc. 28. 17:24
 13/25 anonim ***** válasza:
26%

És még egy cikk:

[link]

(kérlek olvassátok el, mielőtt lehülyézitek)

Van még kérdés?

Te tényleg Tóta W- vel akarsz jönni?

Egy épkézláb gazdasági érvet nem állít fel?

Az az ember a demagógia és a bértolnokság netovábbja!

Itt vannak a kérdések, remélem válaszolsz?

Te tisztában vagy a kereskedelmi multik, hazánkra gyakorolt gazdasági hatásaival?

Sorolj már fel egy néhány negatívat és pozitívat is, csak hogy lássuk te mit látsz az üggyel kapcsolatban?

Hol volt hasonló ahoz, hogy egy kereskedelmi multi kivonult valahonnan az Eu ból, csak mert nem kaptak versenyelőnyöket a hazai vállalkozásokkal szemben?

Mutass egy példát!

De én mutatok néhányat, akik az IMF el, át tárgyalták az állam adósságukat.

2010. márc. 28. 17:30
 14/25 anonim ***** válasza:
80%

Most én pártfüggetlenként írok valamit, hátha kicsit enyhül az ellentét. Tegyük fel, hogy a Jobbik elérné, hogy ne a multik, hanem a magyar vállalkozások kapjanak kedvezményeket. A multi azért multi, mert nagy, nem azért, mert külföldi, lehetne magyar alapítású multi is, ha lenne miből felfuttatni, de sokaknak még elindítani sincs esélyük. Nem tudom, azt tudod-e, hogy ha akár csak egyedül kiváltod a vállalkozói igazolványt és elkezdesz vállalkozóként dolgozni, akkor is vannak havi fix költségeid, ha nulla a bevételed adott hónapban. Akinek nincs hátszele, vagy bele se vág, vagy adót csal, esetleg feketén foglalkoztat, csak ha elkapják, még nagyobb a büntetés, mint amennyit így megspórolhat.

Engem foglalkoztatott magyar cég 2 alkalommal is, az egyikük 35.000Ft bruttóra bejelentett, zsebbe nem kaptam egy fillért se, ennek megfelelő nettót kaptam, a másiknál 65.000Ft volt a bruttóm, megkaptam az ennek megfelelő nettót, zsebbe semmit, de nem jelentettek be, és elfelejtették közölni, aláírtunk szerződést, én nem vagyok jogász vagy könyvelő, csak akkor tűnt fel, amikor orvosnál jártam, és nem voltam biztosítottként nyilvántartva, őket később megbüntették. Egy multi bejelent, igaz, csak minimálbért kapsz, de azt meg is kapod, és bár abból megélni nehéz, de legalább az orvosnál nem vagy zavarban, az APEH előtt nem vagy zavarban... Tegyük fel, hogy a magyar vállalkozások kapnák ugyanezeket a kedvezményeket, amiket most a multik kapnak, akkor kevesebb lenne a feketéző, lenne miből felfuttatni a céget, lenne miből új munkahelyeket teremteni, 1-2 magyar cég akár multivá is válhatna a lehetőség következtében...

2010. márc. 28. 17:36
 15/25 A kérdező kommentje:

"Itt vannak a kérdések, remélem válaszolsz?"

Lehet hogy reméled, azt én nem tudhatom. Ez már kérdésnek számított?

"Te tisztában vagy a kereskedelmi multik, hazánkra gyakorolt gazdasági hatásaival?"

Részben, de nem vagyok gazdasági szakember.

"Sorolj már fel egy néhány negatívat és pozitívat is, csak hogy lássuk te mit látsz az üggyel kapcsolatban?"

Azt tudom, hogy könnyített versenyhelyzetben vannak, de ezt is tudom, hogy cserébe nagyon sok szakképzetlen munkaerőt szippantanak fel, amire egyetlen más ágazat sem képes.

Ajánlom figyelmedbe ezt a tanulmányt:

[link]

"Hol volt hasonló ahoz, hogy egy kereskedelmi multi kivonult valahonnan az Eu ból, csak mert nem kaptak versenyelőnyöket a hazai vállalkozásokkal szemben?"

Hol írtam olyat, hogy kivonultak az EU-ból? Én csak azt írtam, hogy kivonulnak egy adott országból. Ilyenre számtalan példa akad.

"De én mutatok néhányat, akik az IMF el, át tárgyalták az állam adósságukat."

Mutassad, ha jól esik! Egyébként hogy jön az ide?

2010. márc. 28. 17:39
 16/25 anonim ***** válasza:

A kínaiakról nem esett szó, akik egy fillér adót nem fizetnek Magyarországnak!

A külföldről "géprongyként" behozott ruhák után nem fizetnek semmit, aztán számla nélkül eladják a Józsefvárosi piacon.

Amíg nem voltak multik is volt hol dolgozni, nem kell ide tacskó meg ósán.

2010. márc. 28. 17:42
 17/25 anonim ***** válasza:
50%

Amíg nem voltak multik is volt hol dolgozni, nem kell ide tacskó meg ósán

Hogyne. Minde hetedik dolgozó anyagmozgatással foglalkozott, az irodákban hatszoros volt a túlfoglalkoztatás, és a legoptimistább becslések szerint is 60-70 százalékos volt a munkatempó. De jó is volt.

2010. márc. 28. 17:44
 18/25 anonim ***** válasza:

Hogyne. Minde hetedik dolgozó anyagmozgatással foglalkozott, az irodákban hatszoros volt a túlfoglalkoztatás, és a legoptimistább becslések szerint is 60-70 százalékos volt a munkatempó. De jó is volt.

Ez akkora butaság amiket írsz!

Nem a magas technológiát alkalmazó multikkal van a baj elsősorban, akik nagyon kis létszámmal foglalkoztatnak.

Ott egyszerű a képlet, hány embernek ad megélhetést, mennyit fizet be/ és mennyibe van az államnak. Ott az adó csökkenő támogatásokkal nincs baj, esetleg a vissza nem térítendőkkel.

De a kereskedelmiek viszik a pénzt mint a szél!

2010. márc. 28. 17:58
 19/25 anonim ***** válasza:
61%
Szerintem meg ki kéne dolgozni egy olyan törvényt,hogy egy adott területen csak bizonyos számú multi lehet,ne legyen az hogy egymás mellé épül egy tesco egy auchan,és egy cora,és ugy gondolom hogy a nagyobb adóterhek csak a kereskedelmi multikra vonatkozzanak,ezek miatt hiba lenne termelő multikat adóztatni.És igen jó ötlet hogy állami segítséggel magyar multikat hozzunk létre.
2010. márc. 28. 18:02
 20/25 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

"Itt vannak a kérdések, remélem válaszolsz?"

Lehet hogy reméled, azt én nem tudhatom. Ez már kérdésnek számított?

"Te tisztában vagy a kereskedelmi multik, hazánkra gyakorolt gazdasági hatásaival?"

Részben, de nem vagyok gazdasági szakember.

Szerintem egy kicsit sem érted.

Magyarország GDP je, 14-2500milliárd, a költségvetés meg 1200emilliárdnál kevesebb. A kettő közötti összeg maga a leadózott profit ami nem jelentkezik a szem a Áfa stb adókban és a járulékokban. Ha ez az összeg még részben sem jelentkezik igazán a gazdaságunkban, a fogyasztásban nincs hisz annak lenne látszata, a megtakarításokban nincs, de akkor hol van? A nagy része külföldön a bankok és a multik által. Ha ennek csak a negyede lenn itthon tartható az az első évben már 3000milliárdot jelentene, ami nem megy ki az országból és hozzá adódik a jövő évi 3000 is. Ez mindaddig megy és halmozódik így amíg a fogyasztásunk ki nem tölti azt az új állapot kereteit.

Ez kb 4 év alatt 120minimál bért jelentene, és ennek megfelelően emelkedne a többi bér is.

És vele csökkenne a munkanélküliség, hiszen nő a fogyasztás ami ki kell elégíteni. A felső közép jövedelme is nőne (adó csökkentés nélkül) hisz a megemelkedett fogyasztás nagyobb forgalmat jelent náluk.

És akkor kellene adó csökkentés, hogy a tehetősebbek, a világpiacra is kiléphessenek.

2010. márc. 28. 18:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!