Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tényleg vannak ilyen cégek...

Tényleg vannak ilyen cégek ahol ennyire komolyan veszik a munkavégzést és az időt? (informatika)

Figyelt kérdés

Itt GYK-n olvastam 1-2 kérdést, írják hogy van akinek a párja programozó és hogy nem hülye ám... Óránként elmegy wc-re hogy mozoghasson, mert ezt nem tilthatják meg nekik, meg hogy 35 percben van maximalizálva az ebédszünet és hogy azt is sétával a levegőn teszi az étteremig.

Másnál olvasom, hogy volt ahol a késésekért nagyon szóltak, az ebédszünet nincs benne a munkaidőben, stb...

Komolyan vannak ennyire negatv munkahelyek? ZAért viccnek tartom ha valakinek azért szólnának mert felkel a székéből és sétál, nyújtózkodik, elmegy kávéért/teáért. Sőt azt se értem hogy minek mennek rá ennyire a pontos törzsidőre. Ha késik fél órát akkor max annyival tovább marad. Meg ez az ebédidő is egy vicc.

Mi simán van hogy tartunk 1,5 órás ebédszünetet, ami benne van a munkaidőben. Késel, kit érdekel max ledolgozod. Nálunk a kártya nem arra van hogy megnézzék mennyit voltál bent, hanem hogy ne mehessen be akárki.

Senki se figyeli hogy ott voltál e tényleg 8 órát és nem e előbb mentél el.

1 fontos dolog van... legyen kész a feladatod. Ha kész van a kutyát se érdekli, hogy most épp csocsózunk, pingpongozunk, xboxozunk vagy netezünk munkában.

Vagy ez változhat attól is hogy kis cég vagy multi? Mert pl tapasztalatok alapján a kis cégeknél nagyon figyelnek a munkavégzésre, de én multinál vagyok.

2015. dec. 11. 17:01
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az IT szektorokban a jobb helyeken úgy működik mint ahogy írtad. Kiadják a munkát, megadnak hozzá egy határidőt. Marhára nem érdekli őket hogy hogyan, csak legyen kész. (mondjuk azért ha be kell járni a céghez, akkor az még érthető, hogy sok helyen a késést szigorúan veszik)

Nézd meg a Google, az Apple vagy bármelyik nagyobb IT cég főhadiszállását. Ha a programozónak ahhoz van kedve, akkor simán befekszik a gumilabdákkal teli medencébe ahova viszi magával a laptopját és ott dolgozik, fél óránként pedig megszakítják a munkát egy öt perces labdacsatával. Ha kész vannak a kiadott munkával, a kutyát sem érdekli.

Egyik barátom egy játékfejlesztő cégnél dolgozik grafikusként. Bár van saját "workdeskjük" de amikor az ötleteket szedik össze, akkor beülnek a büfébe/pihenőbe, fél órát nyomkodják a laptopot, utána 10-20 percig csocsóznak, ping pongoznak, billiárdoznak, stb. amíg megjön az "ihlet".

Meg azt tegyük hozzá, hogy a jó programozók/grafikusok eléggé elvont személyiségek és kifejezetten rosszul érzik magukat, ha megpróbálják őket valamiben behatárolni, ami sok esetben a munkájukon is meglátszik.

Nem lehet nekik azt mondani, hogy: akkor most üljél annál az asztalnál, óránként 5 perc szünetet tarthatsz, szigorúan harminc perces ebédszünettel. Az ilyen munka rengeteg fantáziát, képzelőerőt és friss gondolkodást kíván. Az ilyenekből minden lesz, csak minőségi munka nem.

2015. dec. 11. 17:22
 2/4 anonim ***** válasza:

Én multinál dolgozom ahol szintén lazaság van, de van amikor bizony keményen oda kell tenni magunkat és a teljes 8 órát végig dolgozzuk úgy hogy kajálni is úgy megyünk el hogy gyorsan hamar hamar egyél gyors befalunk 2-3 szendvicset és folytatódik a munka.

Nálunk az a módi hogy fél 6 kor kezdődik a műszak addigra már portán belül kell lennie a dolgozónak de van idő átöltözni, akkor utána mindig belefér egy kis kávézás aztán fél 7 körül amikor a főnök beér akkor van egy rövid megbeszélés hogy mi legyen a napi program, általában mindig a szokásos napi feladatokat csináljuk meg de ha adódik valami extra vagy rendkívüli változás akkor arról kapunk infót. Nálunk a reggeli kezdés mindig az adminisztrációval kezdődik de belefér a kávézás meg a nyugodt felöltözés. Nálunk lazaság van az időnket mi osztjuk be úgy ahogy akarjuk. Annyi kikötés van hogy a munkaidőnket tartsuk be tehát 8 órát dolgozzuk le, és a munka idő kezdetétől végéig legyünk bent. Akinek munka idő alatt ki kell szaladnia a gyárból az megteheti 30 percre nyugodtan kimehet de azt meg kell indokolnia hogy miért, de csak papíron a főnökség mindig azt mondja hogy jó menjél írjál be valami ökörséget a naplóba és levan tudva. Aki késve ér be vagy korábban megy el azt is figyelik és szólnak is érte, de rugalmasan van kezelve mert azt mondják hogy jó dolgozzuk le nyugodtan csak a munka idő keretbe ami nálunk 2 hónapos legyen benne mert másképp levonják. Igaz volt egy srác akinek 10 perc mínusza volt és leigazolták neki visszamenőleg de szóltak hogy erre figyeljen oda. Bárki automatikusan megnézheti a hálózatban a saját ki-be lépését amikor akarja, nem szólnak érte csak kérik hogy legyen betartva. Amikor nincs annyi munka akkor a kaja idő nálunk 40-60 perc szokott lenni van külön ebédlőnk külön nagy konyha általában mindig rendelünk kaját mert kapunk kaja jegyet de van amikor mi főzünk valamit ami hamar kész és finom is.

Ha megvan a munka senki nem szól érte hogy miért nem dolgozunk csak legyünk készenlétbe hogy ha valami közbe esik akkor azonnal elérhetőek legyünk. Mi ugye nem vagyunk agyonfizetve meg sokan irigykednek ránk de sokszor olyan veszélyes munkákat kapunk amibe egy hiba akár halállal vagy súlyos sérüléssel is járhat. Sajnos karbantartóként sokszor igen nagy veszélynek vagyunk kitéve akár a tetőn dolgozunk, akár egy nagy tartályba engednek le valamelyikünket hogy javítsa ki az egyik hibát vagy éppen közlik velünk hogy egy csőszakaszt kell lebontani és másikat tenni a helyére amiből akár mérgező vegyi anyag is ránk folyhat. Védőruhát persze kapunk de nem jelenti azt hogy 100% biztonságban vagyunk.

Nálunk megvan a lazaság meg a rugalmasság, de nagyon sok esetben kihajtják a lelkünket de amikor minden le van tudva akkor sokszor csak arra megyünk be hogy a szokásos napi ellenőrzéseket valamint gépekbe az olaj és egyéb folyadék cseréket megcsináljuk ami 8 órából 3 órát vesz igénybe ami azt jelenti hogy szépen kényelmesen nem kapkodva megcsináljuk és utána azt csinálunk amit akarunk csak legyünk elérhetőek a 8 óra alatt.

2015. dec. 11. 17:25
 3/4 anonim ***** válasza:
Nálunk a multinál az informatikus kolegát kényszerzubbonyban vitették el a biztonságiak nem rég. És ez nem vicc így volt. Nem tudom stresszes volt e a munkája vagy tudott e szünetelni rendesen. Örjöngve kiabált hogy ma még nem ölt meg senkit. Elvitették. Nem tudni mi lett vele. De kemény szakma lehet ezek szerint.
2015. dec. 11. 18:11
 4/4 anonim ***** válasza:

"Mert pl tapasztalatok alapján a kis cégeknél nagyon figyelnek a munkavégzésre, de én multinál vagyok."

Ez attól függ, én pont fordítva tapasztaltam. Sok multinál merev szabályok vannak, mert csak úgy tudják számon tartani, kit mit csinál, a kis cégnél nagyobb a rálátás, éppen ezért nem lehet annyira visszaélni sem ezzel.

De inkább a vezetőség moráljának a kérdése ez szerintem, plusz multinál az jön számításba, hogy az anyavállalat milyen hozzáállást vár el a leányvállalatok munkaadóitól saját alkalmazottaik felé.

2015. dec. 12. 10:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!