Mit gondoltok arról amit a mai 16-18 évesek gondolnak?
"A diákok 80 százaléka tovább akart tanulni, a gimnazisták 91 százaléka. Az egyetem vagy főiskola utáni első állásuknál a legfontosabb szempont a fizetés lesz nekik. Ami a legfurcsább, hogy a korábbi mérésekhez képest nagyot nőtt az első bérigényük:
átlagosan 235 ezer forint nettót tartanak elfogadhatónak, de 375 ezernek örülnének.
A gimnazisták 400 ezer forinttól örülnének, a szakközepesek 320 ezertől. Összehasonlítva ezeket az elvárásokat a KSH legfrissebb adataival, melyek szerint 159 ezer forint az átlag nettó bér Magyarországon, a GfK szerint kijelenthető, hogy a valós munkaerőpiaci-lehetőségektől elrugaszkodott igényeket fogalmaznak meg a diákok. Már csak azért is, mert 158 ezret jelöltek meg az elképzelhető legkisebb bérüknek, ami majdnem pont az átlagbér a valóságban.
A diákok nagyon ambiciózusak is, 80 százalékuk képzeli el magát vezetőként, ami szintén azt jelenti, hogy szükségszerűen fog rengeteg diákot csalódás érni. A megkérdezettek 67 százaléka tudja elképzelni magát vállalkozóként, itt jóval nagyobb a vállalkozásban is gondolkozó szakközépiskolások aránya. A hitelnél reálisabban gondolkoznak, két évvel ezelőtt 56 százalék mondta azt, hogy soha nem venne fel semmilyen feltételekkel hitelt, mára már csak 48 százalék gondolkozik így."
Azt,hogy ezeket a gyerekeket fel kell készíteni arra,hogy külföldre menjenek,mert itthon nem fognak ennyit kapni.
Egy albérletet sem fognak tudni kifizetni kezdő fizetésként.
Abban a sorozatban melyik szereplő tölti be a diplomás jól kereső szerepet? Melyik tanult tovább, mivel a kutatás szerint a fiatalok tovább akarnak tanulni?
Egyébiránt nem nagyon birtokol 20%-os közönségaránynál többet a nézettségelemzések szerint.
"Én nettó 250 ezerrel is már igazán megelégednék, és nehogy azt higgyétek, hogy túl sokan remélnek 400 ezres bért Magyarországon.
"
A kérdés az hogy kezdőként gondolsz ilyen összegekre vagy 5-6 év tapasztalattal?
A legtöbben belemennek, ha alacsonyabban kezdenek, de tudják előre, hogy x idő/teljesítmény után elérhetnek egy sokkal korrektebb összeget.
Amúgy, ha valakitől olyat várnak el, ami 250 ezret ér, akkor adják oda, ha nem ér annyit, akkor ne annyit adjanak a munkáért(ha senki nem vállalja alacsonyabban akkor bizony többet ér a munka) (természetesen a betanítási idő alatti részt nem értem ide, de azt amúgy is külön ki lehet kötni, és nem kell az eredet munkakört "átárazni")
Az, hogy az illető pályakezdő, vagy nem, a betanításon kívül nem kellene, hogy bárkit befolyásoljon.
Egy cégnél a legtisztább és a legérthetőbb, ha a munkakörökre szabnak béreket, és akárki aki megfelel és felveszik, megkapja a bért.
Lehet egy pályakezdőnek minimálbért adni, de ezért senki nem fog túl sok dolgot megtenni a cég érdekében, főleg, ha nem tud a céghez közel lakást/házat bérelni/venni nem tud bejárni, vagy megélni sem tud. Pesten, ahol készült az interjú pedig nem tud, vidéken, pedig legtöbbször autó nélkül nem lehet bejutni a munkahelyre(időben), ahhoz pedig szintúgy pénz kell.
Amúgy arra gondolnak, hogy ennyi kell, kezdőként haladóként olyan 0-10-20 év tapasztalatig, enélkül nem nagyon lehet megélni, főleg nem életet kezdeni.
Amúgy egy cég simán megteheti, hogy azt mondja, hogy betanít, majd kereshetsz nettó 200 -250 ezer Ft-ot kezdőként, cserében az első 5-10-15 évedben nem kapsz többet.
Vagy kevesebbet ad, de szolgálati autó/bérletet /munkásjárat/lakhatást támogat/ étkezést biztosít, ami lehetővé teszi, hogy kevesebb pénzből élj és csökkenjen a bérigényed.
"aki diplomat szerez annak meg jogos az igenye arra, hogy ne minimálbèrt kapjon."
Igen, csak már olyan sokan szereznek diplomát, hogy annyira az országnak, no pláne a munkaerőpiacnak nincs szüksége. Jó van a diplomák között is különbség. Persze, álmodozhatnak a fiatalok, csak azt ne felejtsék el, hogy amiről ők álmodnak, azt sokan még 20-30 év munka után sem érték el. Azért az irreális, hogy valaki valami büfészakot elvégez, amiből minden utcában lakik nyolc, aztán 375ezer kezdőfizut szeretne. És ha nem jön egyből össze, akkor szidja az államot és egyből külföldre szeretne menni, ahová ha eljut, ugyanúgy beáll sori munkásnak, vagy húst sütni, mosogatni, mint ahogy azt itthon is megtehetné! És kint hajlandóak rá, hogy fellépkedjenek a ranglétrán, itthon nem. Tudom, hogy van fizetésbeli különbség, de azért képesnek kell lenni felmérni a helyzetet, mind a sajátot, mind a munkaerőpiaci helyzetet. Jelenleg vannak olyan szakmunkák, amiben sokkal többet lehet keresni, mint egy diplomával...mert hiányszakmák.
Középiskolásokat és szakiskolásokat kérdeztek.
A felmérés nem tért ki, és gimnazisták esetén nem is tudott volna kitérni a leendő pályaválasztásra.
A ranglétráról: a pénzért megy ki amit a felmérés is kimutatott. A mosogató jellegű munka szakmai gyakorlata nem számít az eredeti végzettség gyakorlatának, ezért sem ranglétra lépkedés.
Illetve a " És kint hajlandóak rá, hogy fellépkedjenek a ranglétrán, itthon nem." kapcsolódóan nálunk ez a ranglétra dolog még "megvalósulásra vár"(KKV-k esetében egyébként is ritka) a cégek jelentős részénél az : "ahova felvettek, ott maradsz" elv van és csak ritkán fordul elő egy átlátható rendszer, amin "közlekedhet" az ember a pályája során.
"Amúgy egy cég simán megteheti, hogy azt mondja, hogy betanít, majd kereshetsz nettó 200 -250 ezer Ft-ot kezdőként, cserében az első 5-10-15 évedben nem kapsz többet. "
NA ilyen helyre a saját területemmel nem mennék. nemhogy 15, de 5 év után se kapnék többet. Bár ebben az egészben nem érné meg, mert ez egy sima kezdőfizetés. HA utcaseprő lennék akkor igen.
Te most a cikkel, vagy a diákokkal nem értesz egyet?
Mert, ha szerinted 250 nettó egy sima kezdőfizetés, akkor a diákokkal értesz egyet, akiket a cikk elítél az irreális feltételezései miatt.
Amúgy arra gondoltam, hogy mindent összevetve nem kapsz kevesebb pénzt a munkádért, de kevésbé meredek a fizetési görbéd a munkatapasztalatod függvényében.
Én részben egyetértek a diákokkal... Csak kíváncsi voltam itt mit gondolnak az emberek.
"Amúgy arra gondoltam, hogy mindent összevetve nem kapsz kevesebb pénzt a munkádért, de kevésbé meredek a fizetési görbéd a munkatapasztalatod függvényében."
Ez szakma válogatja. Pl a saját szakmámban ez egy reális kereset pályakezdőként (kafetériával). Tehát ha ennyit kapnék 10 évig akkor nekem megérné?
HA kapnék egy 400-450-et akkor mondom azt hogy 10 évre kb ki van egyenlítve. Persze függ hogy pest vagy vidék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!