Ezt mire alapozzák? Hogyan számolják ki?
Olvastam egy statisztikát, amely szerint jelenleg a FIDESZ 67%-on áll, a Jobbik 13-on, az MSZP 12-n, az LMP 5-ön, az MDF pedig 3-on.
Ezt honnan tudják?
Vagyis arra a területre mennek felmérni, ahol annak a pártnak a szimpatizánsai élnek, akiket ők is preferálnak és az alapján készítik el a statisztikát?
Mondjuk az MSZP szimpatizáns statisztikusok Pécsre mennek, a FIDESZ szimpatizánsok pedig Debrecenbe?
Így gondolod?
Azt sejtettem, hogy nem valós. Elvégre nem kérdezhetnek meg minden választópolgárt.
Csak érdekel, hogy akkor mégis mire alapozzák.
Hasonló mint az időjárás előrejelzés. A rendelkezésre álló szűk hiányos információk alapján ( reprezentatív minták ) próbálnak meg általános következtetéseket levonni a korábbi tapasztalatokat is felhasználva több kevesebb sikerrel.
A statisztika állítólag tudomány, de azt szokták mondani, hogy statisztikai módszerekkel bármit ki lehet mutatni és az ellenkezőjét is. A megrendelő igényei szerint.
Kb 1000 - 2000 embert szoktak megkérdezni, elvileg a lakosság összetételének megfelelő összetételben (pl olyan arányban nők és férfiak, városiak és falusiak ahogy az országos átlag van).
Szerintem célszerű átlagolni a közvélemény kutatók eredményét, ha a valóságot akarod megismerni.
A Gallup, Századvég/Tárki inkább a Fidesz felé húz, a Medián az MSZP felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!