Amennyiben sikerül elkerülni a világháború kitörését-ezáltal egyben a trianoni békediktátumot-, a magyar állam akkor is vesztett volna területeket?
"hiszen nem volt itt semmi kirívó vagy tartós erőszak magyar részről."
Na éppen ezaz. Ha erről megkérdeznél egy akkori nemzetiségit, egészen mást mondana. :)
Na igen, itt jön be a dolog, hogy semmit nem is tudtok arról a korról, de azért megy az okoskodás.
Abban az időben elég nagy volt a kivándorlás Magyarországról, a kivándorlóknak a többsége nemzetiségi volt, és főleg Amerikába mentek.
Ez volt az egyik oka annak, hogy az első világháború előestéjére emelkedett valamelyest a magyarság aránya a lakosságon belül.
A legtöbb kivándorló a szlovák volt (mármint a nemzetiségek létszámának arányában a legtöbb). De mentek ki a többiek is, és jelentős magyar elvándorlás is volt. Ennek oka az volt, hogy a századforduló tájékán befejeződött a nagy vasútépítési láz és a folyószabályozások is, a mezőgazdaság pedig telített volt abból a szempontból, hogy nem tudott felszívni munkaerőt (pont azért volt Magyarországon ebben az időben a többi országhoz képest fejletlen a vidék, mert nagyon sok volt a nincstelen, azaz volt ember a munkára bőven, így nem gépesítették). De ennek az lett a következménye, hogy nagyon sokan egyszerűen munkanélküliek voltak a vidéken.
Lehet itt jönni azzal, hogy más országban jobban bántak a nemzetiségekkel (egyébként erre is adatokat kéne mondani, én ilyenről egyébként nem tudok), de az biztos, hogy a magyar vidéken semmilyen lehetőségük nem volt, csak a zsellérsors. Persze voltak ipari központok is, de a fő jellemző mégis a nincstelenség volt a magyar vidéken. Ezért elvándoroltak. Ehhez jött még az asszimiláció is, és elég sok visszaélés és egyéb hátrányos dolgok is voltak a nemzetiségekkel szemben, illetve az, hogy semmilyen követelésüket nem hallgatta meg a magyar kormány, a magyar országgyűlésben nem voltak képviselve (persze lehettek nemzetiségi képviselők, de nemzetiségi ügyet nem képviselhettek).
Szóval voltak itt dolgok, nehogy azt higgye már valaki, hogy itt fenékig tejfel volt az életük. Nem véletlenül szakadtak el az első adandó alkalommal, amikor megtehették. Én nem örülök a magyar katasztrófának, Trianonnak, de ha a nemzetiségek szemével nézem, akkor abszolút meg lehet őket érteni. Ezért mondom, hogy tegyük már félre ezt az egysíkú gondolkodást, hogy mi magyarok voltunk a tökéletesek, és mindenki velünk tolt ki. Közel sem volt így.
Javaslom egyébként az Ady-publicisztika olvasását erről a korszakról, ő abban a korban élt, és látott dolgokat, amiket meg is írt, csak persze őt is üldözték akkoriban, mert az akkori kormánynak sem tetszett már az igazság kimondása...
#16.: "Én nem örülök a magyar katasztrófának, Trianonnak, de ha a nemzetiségek szemével nézem, akkor abszolút meg lehet őket érteni."
Akkor döntsd el, hogy kinek a szemével nézed, kinek a pártján állsz.
Egyébként mit nyertek a nemzetiségek az anyaországukhoz kerüléshez? Miért nem mentek haza már Trianon előtt? Vagy talán mégsem volt olyan vonzó Románia meg Szerbia?
Természetesen a magyarok pártján állok, ez eddig sem volt kérdéses. Te nem állsz a magyarok pártján. Nem tudod megérteni, hogy pont ez a szemellenzős, mindenki takarodjon hozzáállás, amit te képviselsz, vezetett el Trianonhoz. Az akkori magyar politikai elit sem bírta ezt felfogni.
Én csak azt mondom, hogy itt élünk egymás hegyén-hátán a Kárpát-medencében, és amíg úgy viszonyulunk egymáshoz, hogy a másik takarodjon, addig nem is lesz itt semmi. Ők is így vélekednek és mi is.
Azt nem értem, hogy nem veszed észre magad, milyen hülyeséget írsz. Pont ugyanazt írod, amit ma mondanak pl. a románok a magyarokra, hogy takarodjanak Erdélyből, ha nem tetszik nekik. A szlovákok is ezt mondják ma, hogy takarodjunk a Felvidékről. Szerinted ez így működik?
Amíg itt a nemzetek így gondolkodnak itt ebben a térségben, addig nem lesz itt soha béke és semmi. Komolyan, néha már nem is sajnálom ezt az országot, pont az ilyen te fajtáid miatt. Olyan vagy, mint egy román.
#18.: "Pont ugyanazt írod, amit ma mondanak pl. a románok a magyarokra, hogy takarodjanak Erdélyből, ha nem tetszik nekik. A szlovákok is ezt mondják ma, hogy takarodjunk a Felvidékről. Szerinted ez így működik?"
Persze, hogy nem így működik. Csak azt nem értem, mire föl ez a nagy magyargyűlölet részükről: talán mi írtogattuk az övéiket? Elüldöztük őket? Benes-dekrétummal sújtottuk?
Elrabolták az országunk 2/3 területét az anyaországaik, és még az sem elég, még nekik áll feljebb?
Hogy én olyan volnék, mint egy román? Tudod mit? Nem sértődöm meg ezen. Mert bárcsak olyanok volnánk, és akkor sosem kaparintották volna meg Erdélyt, vagy ha mégis, akkor nem fogadnánk ezt el olyan megadóan és belenyugvóan, mint ahogy most tesszük.
Élelmes, és ha kell, akkor pofátlanul önös nemzetnek kell lennünk, ha fenn akarunk maradni, mert a többi ilyen. Ha nem alkalmazkodunk a körülményekhez, akkor lassan de biztosan végünk. Ezt akarod? Olyan vagy, mint egy román.
Figyelj, a 19-20. század fordulóján a soviniszta magyar politika következménye lett Trianon (vagyis hogy amikor baj volt, a nemzetiségek egyből ellenünk fordultak). Én eddig erről beszéltem, mert erről szól a kérdés.
A mai állapotok nem tartoznak a kérdéshez, ezt te erőszakolod bele, én erről nem is mondtam semmit, csak te adsz a számba dolgokat (pl. hogy belenyugszom Trianonba stb., amit én sehol nem írtam le). Úgyhogy ezekre nem fogok reagálni, mert ezeket te találod ki, hiába adod a számba őket, én nem írtam le ezeket. A mai helyzetről is megvan a véleményem, de sztem ezt felesleges összekavarni a 100 évvel ezelőttivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!