Külföldi magyarok, válaszolnátok?
Miért mentél ki? Milyen kint, hogy érzed magad, sikerültek a terveid? A nemzeti öntudat megvan benned? Vagy olyan nemzetiségűnek vallod magad ahol élsz? Tervezel hazajönni vagy gyereket? Milyennek látod az országunkat onnan? Itthon vagy ott szeretnél gyermeket?
Köszönöm!
Mert tervezek pár külföldi országban élni, mielőtt valahol megállapodok. Nagyon imádok itt élni, de 5-10 éven belül mindenképp tovább állunk. Nem, magyarnak érzem magam, valamint kicsit a párom nemzetéhez tartozónak, de nem olyan nemzetiségűnek, ahol élek.
Nem, haza semmiképp.
21N
Miért mentél ki? Kaland. A technika pár évvel előrébb jár, ami otthon még "csúnya félkész fejlesztés alatt álló" jelzőt kapja, itt már napi használataban volt az automatizálásnál. Sokan mondják hogy biztos a pénz is. Otthon is volt mit aprítani a levesbe, az első 4 évben egyáltalán nem kerestem jobban, és azt sem mondhatom hogy kevesebb munkával.
Milyen kint, hogy érzed magad, sikerültek a terveid?
Azt mondhatom igen, de vannak újabb terveim, amit szintén végig kell vinnem. Eddig a nyelv megtanulása volt, szakmában valamit elérni. Most talán külföldi diploma megszerzése, hogy a pozíció biztosítva legyen a jövőben is.
A nemzeti öntudat megvan benned?
Nincs. Sajnos olyan sok negatív dolog ért a tipikus magyar mentalitás miatt, hogy nem érzem azok közé tartozónak magam. Bár lehet hogy akikről beszélek nem is igazi magyarok maguk sem.
De az a tipikus otthoni mentalitás, hogy ha valaki nem érti miről beszélek akkor engem néz hülyének, az is közrejátszott hogy léptem.
Vagy olyan nemzetiségűnek vallod magad ahol élsz?
Nem, de a gondolkodásom ezekhez az emberekhez közelebb áll, ezért is ragadtam itt.
Tervezel hazajönni vagy gyereket?
Nem, igen. De a sors persze közbeszólhat.
Milyennek látod az országunkat onnan?
Sok irigy embert látok, aki azt hiszi, hogy itt minden jobb, és ha esetleg mesélek a tapasztalatokról, mit csináltam régen rosszabbul, és mit tanultam, akkor jön az hogy akinek kint arany élete van, és nem magyarországra adózik az "ne osszon észt".
Itthon vagy ott szeretnél gyermeket?
Itt. Minek mennénk ezért Magyarországra? Itt élünk, egyrészt kényelmetlen lenne, utolsó hónapokban utazni, meg szimplán piszkos anyagi okokból is itt éri meg. Ha itt születik, kap egyszeri pár száz eur támogatást.
Leginkább azért jöttünk ki a párommal, mert a szakma, amiben dolgozunk, nem megfizetett és megbecsült. Mérnökök vagyunk mindketten, ennek ellenére a legjobb fizetésünk is egy gyári munkáséval volt egyenrangú, ami így 2 diploma után és rengeteg tanulás árán nem túl kecsegtető. Nagy családot szeretnénk, dübörög a baba project egy ideje, de a mo-i fizuval nem tudtuk volna mindazt megadni a gyereknek, amit szeretnénk.
Magyarnak valljuk magunkat a mai napig, bár az itteni kultúra is tetszik, de erős bennünk a nemzeti öntudat.
Itt szakmailag borzasztóan sokat fejlődünk és Mo-n sosem becsülnének meg minket annyira, mint itt, és nem csak az anyagiakra gondolok; tehát nem biztos, hogy valaha hazaköltöznénk végleg.
Ha itt lesz gyerekünk, biztos, hogy kétnyelvű lesz, ragaszkodunk ahhoz, hogy tudjon magyarul és ismerje a magyar hagyományokat, egyebeket.
Én 25N, a párom 31F
Sokaknak nem fog tetszeni, amit írok, de ez az igazság.
Először is két fő ok miatt mentem ki Ausztriába. Az egyik az, hogy ott emberi fizetést, sőt megbecsülést adnak. Amióta kinn élek nemhogy az itthoni adósságokat ki tudtam fizetni, de még félretenni is jócskán sikerült. Azonban nem a pénz volt döntésem legfőbb oka, hanem az emberek. Még egy ilyen széthúzó, egymásnak direkt keresztbetevő, gyűlölködő népet ritkán látni. Elég csak beleolvasni bármelyik fórumba és látni minimun az anyázást, zsidózást, nagy magyarkodást. Ami egyébként egy ilyen néptől nevetséges. Ugyanis manapság magyarok jóformán már csak Erdélyben vannak. Magyarország népe inkább már a betelepített tótok, svábok, jászok, stb. + ezek keverékének a leszármazottja. Ami részemről nem lenne akkora baj, hiszen ők részben/egészben átvették a magyar nyelvet, kultúrát. Inkább azzal van a baj, hogy sajnos még ez sem köti eléggé össze őket. És ahogy elnézem, sajnos jó darabig még nem is fogja. Mindezek ellenére a magyar állampolgárságot nem szándékozom osztrákra cserélni. Ám egyenlőre hazaköltözni sem. Majd akkor, ha minimun egy székely szintű közösség lesz a nép. Nem genetikailag, hanem mentálisan értve. Addig inkább elképzelek magamnak egy olyan magyar népet, mint amilyennek ezt szeretném látni.
"Mindezek ellenére a magyar állampolgárságot nem szándékozom osztrákra cserélni."
Ahogy hallottam ez nem is csak morális kérdés hanem anyagilag Sem éri meg osztrákoknál. Egy jó barátom van ott, és mesélte hogy egy ottani Magyar segít neki beilleszkedni, tanulni stb., és ö huszonegynehány éve nem váltott áp.-ot, mert többe lönye van külföldiként mint ha osztráknak számítana. (én németeknél vagyok, itt nincs belöle elönyöm)
28 evvel ezelott emigraltam (illetve akkor meg disszidaltam) Ausztraliaba. Regota ausztral allampolgar vagyok es Magyar szarmazasu vagyok Magyar gyokerekkel de Ausztraliat tartom a hazamnak Mo mar cask a szulohazam semmi tobb. minden egyeb dologban ehhez az orszaghoz tartozom. felfogasban jogokban es kotelessegekben is .
Nem jarok vissza Mo ra egyszer voltam otthon 28 ev alatt tobbszor nem is szandekozom. gyereket meg ha fiatal lennek ott sose vallalnek. Milyennek latom innet az orszagot? Depressziosnak es sok embert rosszindulatunak.
amugy az orszag nagyon szep de nincs az a penz amiert ott elnek ujra.
Erdélyben lakom.
Nem mentem ki, itt születtem.
Nagyon jó, programozóként dolgozva hülyére keresem magam. Az ország gyönyörű, az emberek rendesek.
Nem tervezek Magyarországra költözni, herótom van a pökhendi és egymást tépő magyarországiaktól (tisztelet az 5% kivételnek).
Mert itt (angliában) meg lehet élni. Mert a minimálbérből (egy fizetésből) is lehet rendes (másfél szobás) albérletet bérelni, rendesen enni (hetente ehetek rákot! 100%-os narancslé is belefér a fizetésembe! Ezt Magyarországon minimálbérből megteheted, albérlet mellett?) Jobban élek itt minimálbérből, mint Magyarországon programozóként - nem volt csúcsfizetésem, de nem is maradt belőle sok...
Magyar vagyok, ezt nem tagadom sehol, elismerem a múlt eredményeit, viszont a jelenlegi magyar helyzetet baromira rühellem, és eszünk ágában sincs visszamenni. Itt tervezünk gyereket, mert erősen kétlem, hogy mostanság Magyarország élhető lesz, mert inkább egyre mélyebbre zúg a süllyesztőben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!