Magyarországon ennyire jól megy?
Egy cikk ihlette a kérdést:
Miért van az hogy más állítólag gazdag népek megeszik a párizsi jellegő kajákat, mint pl. németeknél a Leberkäse, pirosra sütve, vagy pl. Wurstragout (megfelel a virslipörköltnek).
Meg lyoner néven kb ugyanazt lehet kapni németeknél is. Annyi hogy némelyikbe van pisztácia, de alapból nincs.
Ezeket akár egy siemens-konyhán adják és megfelel az embereknek.
Nálunk meg csak fintorognak a rántottpárizsi hallatán, vagy a virslipörkölt a "szegény nyugdíjasok" étele.
A Leberkäse, Lyoner még véletlen sem azonos a magyar párizsival, mert azokban is csak hús (méghozzá nem hulladék, hanem színhús), füszerek és víz van, semmi más.
A magyar párizsiban/virsliben meg minden van, csak hús alig, és az a pici, ami véletlen belekerül, az is iprai hulladék.
A Wurstragout is egész más, mint mit a virslipörkölt.
De eettök függetlenül Németországban nem szokatlan, ha valaki nem csak színhúst eszik, a legtöbben hetente csak két-három napon esznek húsos ételt (és akkor is sok Wurst-félét), más napokon egy sürübb leves, zöldségétel, tészta vagy krumpli kerül asztalra. (Többek közt azért is madar nekik több meg a fizetésböl, mert nem költik el drága kajára)
Személy szerint én sem szeretem a parizert.
A gépsonkát viszont szeretem.De azt is csak akkor, ha vékony szeletekre van vágva.
"Sertéshús (50%), Víz, Sertésszalonna, Sertésín, Szójafehérje, Sertésbőrke, Étkezési só, Stabilizátor (E 450), Burgonyakeményítő, Dextróz, Aromák, Füstaroma, Antioxidáns (E 316), Ízfokozó (E 621), Őrölt szárított fűszerek, Színezék (E 120), Tartósítószer (E 250)"
Ha választhatok, hogy ezt veszek (Pick párizsi, 1700 Ft/kg), vagy egy kiló húst, akkor inkább ez utóbbit veszem meg, és abból főzök pörköltet vagy rántom ki.
"Sertéshús (40%), Ivóvíz, Sertés bőrkepép/sertésbőr, Ivóvíz, Étkezési sav (tejsav, citromsav), Sertésszalonna, Szójafehérje, Burgonyakeményítő, Étkezési só, Fokhagyma, Emulgeálószer (difoszfátok), Fűszerek, Dextróz, Sűrítőanyagok (feldolgozott Euchema moszat, guargumi), Kukoricakeményítő, Antioxidánsok (citromsav, nátrium-eritroaszkorbát), Füstaroma, Ízfokozó (nátrium-glutamát), Fűszerkivonatok, Színezék (kárminsav), Tartósítószer (nátrium-nitrit)"
Ennek még fincsibb az összetétele, igaz, csak 700 Ft kilója, de a csirke/sertésmáj, vagy a csirkecomb farrésszel még mindig olcsóbb. Mondjuk én eleve nem veszek semmilyen felvágottat, de az összetételüket tekintve nem is annyira meglepő. Az ár/érték arány nem megfelelő, olcsóbban kapok színhúst, mint "normális" felvágottat...
Ha egy német vagy egy osztrák elé odaraknád azt, amit Magyarországon párizsinak neveznek, akkor lazán leokádna.
Szóval ennyit a kérdésről.
"Most kint vagyok pár hónapot, hidd el itt is megvan az a réteg, aki a Lidl-ben meg a Nettoban tud csak vásárolni..."
5 éve itt élek. Sok külömbséget nem látok a Lidl, netto vagy Real termékek közt, csak árban. Sőt, a real olcsó terméke ugyanazért az árért rosszabb mint egy aldi, vagy lidl. A kaufland az ahol nincsenek egekben az árak, és van minden(értsd olcsó is, meg középkategória). Persze vannak a drágább igényesebb termékek is. De aki adni akar a kajára, az elmegy valami hofladenbe, és megveszi a parasztoktól a dolgokat, mert már a "bio"-ban nem bíznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!