Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarország miért ilyen...

Magyarország miért ilyen központosított, nem lehetne decentralizáltabb?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam, hogy vannak Magyarországnál kisebb államok is, amelyek decentralizáltak (ld. Ausztria - 9 tartomány, Svájc - 26 kanton, Bosznia-Hercegovina - 2 állam, az egyikben 10 kanton, Belgium - 3 régió, 3 nyelvi közösség). Ugyanígy Magyarország is lehetne tartományok szövetsége, nem pont USA-típusúra gondolok, de legalább Svájc-típusúra. Az pedig nem indok, hogy Magyarországon ennek nincs hagyománya, a demokráciának sem volt, mégis évtizedekig az után epekedtünk (de most ebbe ne menjünk bele).
2015. szept. 20. 15:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"hahahahahhaahhahaahahha fizetett hozzászólást hallhattunk. Gyere le Nyíregyre 70 ezerért a LEGO-ba. És még sorolhatnám, de minek is."

Vagy menj el Nyíregyen CNC-snek nettó 200+cafeteriáért...és még sorolhatnám, de minek is...

2015. szept. 20. 16:09
 12/14 anonim ***** válasza:

Kérdező, az általad felsorolt országok közigazgatási felosztásának etnikai okai vannak.

Bosznián belül van egy szerb köztársaság. Belgiumot zömmel a flamandok és a vallonok lakják.

Svájc soknemzetiségű.

Magyarország viszont egynyelvű ország, a lakosok többsége magyar, a megyerendszer gyakorlatilag egyidős (ezer éves) a magyar állammal. A megyehatárok pedig földrajzi elhelyezkedéshez, természeti határokhoz igazodnak.

Kanton szintű rendszert Erdélyben lehetne létrehozni, ott lenne értelme.

2015. szept. 20. 16:34
 13/14 anonim ***** válasza:

"Bp.-n is 80-90 ezerért robotolnak a mekiben. Ne a legalja melókból indulj ki."

Mindig a legalja melóból van a legtöbb. Mégis miből kéne kiindulni, ha nem azokból?

2015. szept. 20. 17:00
 14/14 A kérdező kommentje:

Nem központosított Magyarország sem szerintem. Ezt csak a pesti panelprolik gondolják. Minden megyeszékhelyen van élet és munkalehetőség.

Ezzel teljesen egyetértek, Budapesten kívül valamennyi megyeszékhelyen, de még a 10-20-30 ezres városokban is van élet és munkalehetőségek, de most én politikailag, közigazgatásilag értettem a központosítottságot.

2015. okt. 23. 23:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!