Minden Kárpátaljai magyar megérdemli a magyar állampolgárságot?
Ezt Semjén Zsolti mondta a Kárpátaljai magyar gyerekeknek.
Akkor a Felvidéki, Vajdasági és a többi külföldön élő magyar nem érdemli a magyar állampolgárságát?
2004-ben teljesen más volt a politikai helyzet. Változik a világ. Liberális létemre ma sem szívesen azonosulok a magyar bal-libbel, de 2004-ben még ennyire se szerettem volna. Ezért nem érdemes ekkora távlatokban "na de a jobb, na de a bal" alapon gondolkodni. Anno Orbán a Liberális internacionálé alelnöke volt, ma már "illiberális" például.
Nem kérdőjelezem meg a külhoniak magyarságát, és egyetértek veled: Aki a magyar kultúrában nőtt fel, magyarul beszél, és magyarnak vallja magát, az magyar. Ezért nem értem miért olyan fontos az állampolgárság. Ha állampolgárság nincs is, a kultúra, a nyelv, az identitás marad. Lehet könnyen beszélek, de én akárhová utaztam, akárhol éltem, mindig magyar maradtam, és az anyanyelvem is magyar maradt, annak ellenére, hogy sokan megfosztottak volna ettől, mert az ő definíciójuk szerint az magyar aki utálja X népet, vagy Y-ra szavaz. Mondom ezt úgy, hogy egyébként hiszek az európai összefogásban, és az európai identitásban. Én úgy döntöttem hogy magyar vagyok, és az is maradok akármilyenek is legyenek a körülmények, és ehhez szerintem nem kell papír.
De igazából nem is az állampolgársággal van bajom, hanem a szavazati joggal, illetve a kiskapukkal, amik segítségével kihasználhatják a magyar nyugdíjrendszert. Ha ezeket különválaszthatnánk, teljes szívvel támogatnám a külhoni magyarok állampolgárságát.
Elképesztő mennyi irigy, korlátolt válaszoló van itt.
És még azt mondják, költözzünk Magyarországra. Én éltem ott. De az a helyzet, hogy a románok, szerbek, ukránok kevésbé utálnak minket, mint a saját népünk. A magyar a külföldön rekedt magyart, kb annyira szereti, mint a szlovákok. A másik meg, ha odaköltözik egy székely vagy kárpátaljai, akkor meg az a baj, hogy "elveszi a magyarok elől a munkát". Ha oda költözik az a baj, ha nem költözik, az a baj. Ez, ez ilyen érdekes filozófia.
Na, de hogy nyugodt legyen a lelketek, hogy az az évi pár száz forint támogatás többszörösen visszatérül, leírom a helyzetet.
Egy évben 4x utazhatsz magyar igazolvánnyal (legtöbbünknek nincs) kedvezményesen. Tehát vegyünk egy Budapest-Nyíregyháza utat. 18000ft kedvezmény.
Nos, Kárpátalján több ezren járnak magyar autóval, magyar rendszám szerint adózva. Kezdetnek vagyonszerzési illeték, átlag 35000 forint. Tehát két évre megvan a kedvezmény váltva (már ha ki is használják, de elárulom, nagyon ritka). Aztán súlyadó, évente átlag 15000 forint. Megint csak meg van. Legtöbben fizetik a tb-t is, 6660 forint, sőt most már több is.
Tehát a "ti" pénzetek többszörösen vissza van térítve. De azért szívesen megnézném, ti hogyan boldogulnátok a külhoni magyarok helyébe. Mert a más helyzetébe bele gondolás sajna nem megy, csak a "nehogy a magyar adóból elvegyen 500 forintot, ha már saját országába nem tartozhat, a politika miatt".
Most már muszáj leszek én is magyar igazolványt igényelni, nem tudom miért hagytam ki eddig az ilyen lehetőségeket...
Igaz hogy véletlenül születtem ide, de ugyanakkor te is véletlenül születtél oda, a sokat utált menekültek pedig pl. Szíriába. Ezen hülyeség rugózni. Ide lehet költözni ha akarsz.
Kommunizmust pedig sosem éltettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!