Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szeresse mindenki a menekültek...

Koplárovics Béci kérdése:

Szeresse mindenki a menekülteket. De?

Figyelt kérdés

"Szeresse mindenki a menekülteket és legyen befogadó" - ezt hirdetik a baloldali pártok. "De azért ahol a legnagyobb szavazóbázisunk van, ott azért lehetőleg ne időzzenek, hanem húzzanak le minél előbb a franca vidékre, ott a kutya se szavazna ránk" - erről szólna a befogadás? Sózzuk rá a vidéki parasztokra?

[link]

2015. júl. 21. 20:57
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
41%

Magánlakásokba befogadni menekülteket marhaság, szerintem ezt te is tudod; persze alkalmilag egy-egy ilyen eset előfordulhat, de "intézményesítve" nem.

A "táborépítésről" meg eszembe jutott valami (azon túl, hogy ha építenének, akkor biztosan nem a belső kerületekben...)

Szóval a hajléktalanok túlnyomó többsége meg a fővárosban van, akár hajléktalanszállókon, akár az utcán. (Kb. 15 ezer fő volt pár évvel ezelőtt, friss adatot nem tudok.) Nagyobb városokban is működnek ilyen szállók, de kevés, és alacsony felvehető létszámmal. Ha úgy nézzük, ez sem "igazságos", mégsem hallottam még nyávogni emiatt senkit.

(A félreértések elkerülése végett: nem pesti vagyok...)

2015. júl. 24. 22:52
 22/26 anonim ***** válasza:
45%

A hajléktalanok megérdemlik mert nem tanultak, nagyobb részben. S persze ezért ő a felelős.

Azt viszont senki nem választja hogy mibe születik bele, tudod! Mert te akár Afrikában éhező gyerek is lehettél volna!

2015. júl. 24. 23:59
 23/26 anonim ***** válasza:
41%

És ki állította mindennek az ellenkezőjét???

Szó sem volt felelősségről, tanulásról, születésről.

A párhuzamot a hajléktalanok és a menekültek között egyedül az elszállásolás helye szerint vontam, bármi egyéb megjegyzés nélkül.

2015. júl. 25. 00:17
 24/26 anonim ***** válasza:

Hát jó tőlem csinálhatnak hajléktalanoknak szállásokat, csak ugye az is szociális rész, amit az állam csinál.

Az hogy valaki nem tanult, nem dolgozott, vagy éppen elvitte a drog, az alkohol, a kábító hatású gyógyszerek a fizetését, és majdhogynem az életét...Szerinted még neki állna feljebb, hogy miért nincsen jobb szállásolás?

A menekült meg alapból a támadások elől menekült, ha ott lerombolták, lebombázták a boltját, vállalkozását, vagy valamilyét, akkor csak nem hülye, hogy megint építtet ott hasonlót.

Ennyi ez az én véleményem. A hajléktalanoknak volt esélyük, hogy kezdjenek valamit az életükkel, de elcseszték. Azt, hogy a menekültek kerüljenek az utcára, az felháborító, mert szerintem mindenkinek meg kell adni legalább egy esélyt.

2015. júl. 30. 17:08
 25/26 anonim ***** válasza:
Ja és én beszüntetném a segélyeket, hacsak nem valami brutál indokkal kérik. Legalább az európai emberek, még a menekültek érkezése előtt nem fog senki ítélkezni felettük, hogy "jajjj..segélyekből élnek...jaaajjj".
2015. júl. 30. 17:11
 26/26 anonim ***** válasza:

Nem akartam sokat írni előzőleg, de úgy látom, kénytelen leszek...

Figyelj jól, 36-oska, olvasd lassan, légy szíves, mert láthatóan előzőleg sem értetted meg:

Az ezen az oldalon lévő első válaszom a kérdező hozzám intézett kommentjére volt válasz (lásd az előző oldalon).

Nem idézgettem az ő mondatait, de ettől még nem félreérthető, amit írtam.

Egyáltalán nem "kampányoltam" a hajléktalanok mellett, pusztán párhuzamot vontam az elhelyezésekkel kapcsolatban, mint már említettem előzőleg.

Még jobban figyelj:

Nem kellett volna "győzködnöd" sem a hajléktalanokkal, sem a menekültekkel kapcsolatban. Ugyanis kb. ugyanúgy gondolom, mint te.

Lehet köpködni a véleményemért (nem te, mások), amit már más kérdésnél is kifejtettem, de a hajléktalanok kb. 90%-a igenis tehet a saját helyzetéről, és ráadásul egy jelentős részüknek esze ágában sincs változtatni rajta, még akkor sem, ha lenne rá lehetősége. Ismertem olyan családot, akiket bő egymilliós lakbér- és rezsihátralék miatt lakoltattak ki. Merthogy "apuka" eljátékgépezte először még csak a saját fizetését, aztán már az anyáét is elszedte. (Ha nem adta oda neki, akkor fizikai erőszakkal.) A három gyerek nevelőszülőkhöz, ill. intézetbe került. A nő új családot "alapított", a férfival nem tudom, mi lett.

Szintén játékgépfüggő volt egy másik kilakoltatott, de neki legalább családja nem volt. Egy ideig egy ismerősének a telkén élt egy kis faházban, kerti munkáért cserébe, aztán továbbállt valamerre, nincs infóm róla.

Beszélgettem már olyan hajléktalannal, aki elmondta, hogy jó 10 éve van az utcán, megszokta a "szabadságot", és nem menne vissza a "normális társadalomba" melózni, másokhoz alkalmazkodni stb. Teljesen normálisan lehetett vele beszélgetni, kulturáltan és aránylag választékosan fejezte ki magát. A városi szóbeszéd szerint azelőtt pedagógus volt, és egy gyerekmolesztálási ügy miatt rúgták ki. Nem tudom, igaz-e a sztori. Azóta már meg is halt az illető.

Persze ez csak _egyetlen_ példa, ami alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. De az egyik rokonom 15 évig dolgozott a fővárosi hajléktalanok között szociális munkásként, tőle tudom, hogy a klienseik mindössze 1%-a esetében "eredményes" a munkájuk, azaz 100 emberből csak egyetlen egy akar és tud is talpra állni. Ez a sikertelenségi arány persze a szocmunkásokat is frusztrálja, de az már egy másik történet.

Illetve tudok egy nagyon jónak tűnő kezdeményezésről: egy alapítvány hajléktalanokat képez szociális munkássá, ezzel egyrészt megoldódik a szakmát szerzők helyzete, másrészt remélhetőleg ők jó példát mutatva több embert tudnak elérni, és kiráncigálni a trutyiból.

Beugrott még egy kezdeményezés pár évvel ezelőttről: valamelyik "kihalt" faluban kapott házat néhány hajléktalan. Sajnos nem tudom, mennyire volt eredményes a project.

Nem értem azokat, akik annyira paráznak a "menekültáradattól", miközben több tízezer hajléktalan él az országban, csak ezt általában nem tudják. Tudomásuk van esetleg a hajléktalanszállókról, meg látnak egy párat a Nyugatinál/Keletinél, a körúton, vagy elszórtan egyet-egyet még a jobb környékeken is (én például a 2. kerületben láttam egy padon fekvő, cigiző hajléktalant úgy két hete, amikor arra jártam), de ennyi.

A vasúti sínek melletti ligetes-bokros részeken álló, fából/deszkából/lécből épített kalyibákat már kevesebben látják, a budai hegyekben élők "tanyáit" meg még kevesebben. És még bizonyára van jópár hasonló "búvóhely", mert alsó hangon 15 ezer emberről van szó, mint fentebb írtam. (Nem hivatalos forrásaim szerint egyébként folyamatosan nő a hajléktalanok száma.)

Nem mellesleg a hajléktalanok között is vannak fertőző betegek. Egy mentőorvos srác hívta fel ismeretségi körben a figyelmet a városunkban lévő TBC-s hajléktalanra úgy két-három éve. Önként nem kezeltette magát, kényszeríteni meg nem lehetett. Próbáltuk minél messzebbre elkerülni, mást nem tehettünk. Már jó ideje nincs itt, nem tudom, arrébb állt-e máshova, vagy meghalt. (Valószínűleg az utóbbi, mert az említett mentőorvos szerint igencsak súlyos betegség miatt vitték többször is kórházba az illetőt, de a piát csak nem hagyta abba a tiltás ellenére sem...)

No és persze a hajléktalanok a higiénia szinte teljes hiánya miatt messziről bűzlenek; de ennél sokkal rosszabb, hogy az általuk megérintett dolgokon ott hagyják a baktériumaikat, vírusaikat. És jó eséllyel sokan tetvesek, rühösek is, mivel ezen paraziták igencsak elszaporodnak a mosdatlan embereken...

Azon keveseket, akik tényleg önhibájukon kívül kerültek az utcára, nagyon sajnálom, és remélem, hogy előbb-utóbb rendbe jön az életük.

A menekültekről már csak két mondat: Akik valóban menekültek, azok háborús övezetből, diktatúrából és hasonló körülmények közül érkeznek, tehát _egyáltalán nem tehetnek_ a jelenlegi helyzetükről. És kötelező orvosi vizsgálaton vesznek részt, tehát ilyen szempontból sokkal kevésbé "veszélyesek", mint a hajléktalanok.

2015. aug. 2. 01:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!