Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A lakosság mekkora része...

A lakosság mekkora része vágyik vissza a Kádár-korszakba?

Figyelt kérdés
Azért kérdem, mert mostanában eléggé megszaporodtak a Kádárnosztalgiázások. Vagy csak a Munkáspárt tagjai lendültek ismét akcióba ?
2015. júl. 18. 19:19
1 2
 1/11 anonim válasza:
100%
Tudod, a megszépítő messzeség.
2015. júl. 18. 19:19
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Egy vagy kettő van, aki ezért a rohamért felel. Majd ha kinosztalgiázták magukat, abbahagyják. Egyébként nem lepődnék meg, ha nagyjából a fele visszavágyna.
2015. júl. 18. 19:33
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Az idősebb korosztály is rátalált a Gyakori kérdésekre.
2015. júl. 18. 19:56
 4/11 anonim ***** válasza:

Én a rendszerváltás évében kezdtem az iskolát, így túl sok emlékem nincs.

De azt tudom, hogy mindkét szülőmnek volt munkája, és nem éltünk rosszul. Nem éltünk nagy lábon sem, de mindig kaptam új ruhákat, emlékszem a vasárnapi ebédekre, mindig rántott hús volt. A szüleim 1x-2x kimentek Bécsbe, hoztak olyan dolgokat, amik akkor még itthon nem voltak. Tehát volt valamennyi kis félretett pénzük.

Akkor voltunk utoljára nyaralni...

Egyik ágról sem volt gazdag a család, de lett egy lakásunk. Hitel nélkül.

Ma 30 éves vagyok. Dolgozom, de nem keresek sokat. Anyámnak 20 éve nincs munkája (ebben mondjuk ő is hibás.)

Édesapámtól elvette az állam a rokkantnyugdíját, így a 28 ezres segélyt kapja, pedig dolgozni nem tud. Ő pont olyan volt, aki jogosan volt rokkantnyugdíjas, a mai napig alig tud járni, és a szíve sincs rendben. Így hát munkát nem talál. A házát elvitte ezután a bank, mert 28 ezerből nem tudta fizetni. Én tartom el, ami ebben a korban (mind az én koromban, mind az övében) még nem lenne normális.

Nagyon nehezen felvettem egy lakáshitelt, de mivel szülői segítségre nem számíthattam, az önerőm egy másik hitel volt. Majd beledöglöttünk a párommal. A ház nem nagy, és nincs is jó állapotban. De a sajátunk (lesz majd egyszer), és nem albérletet fizetünk. Gyereket nem tudunk vállalni, pedig öregszünk, de a hitelek miatt, és az öreg eltartása miatt esélyünk sincs.

Még így is a szerencsésebbek közé tartozunk, mert kettőnknek van munkája. De rosszul vagyunk attól, mennyi féle adót fizetünk, és nincs látszatja.

Befizetem pl. a kommunális adót, de az utcát sosem dúrják el, bokáig homokban közelkedünk. NIncs közvilágítás, az önkormányzat nem fizeti ki, hogy itt is kiépítsék. sorolhatnám még...

Én úgy érzem, mindez nem így működött azelőtt. Én visszamennék, szívesebben élnék abban a korszakban, amikor mindenkinek volt munkája, volt hely a kórházakban, voltak orvosok, nem volt legális egy időseket átverő termékbemutatós cég, stb stb.

Pedig én még nem is tartozom ahhoz az említett "idősebb generáció"-hoz. De akkor is úgy érzem, hogy jobb élet volt anno.

2015. júl. 18. 20:23
 5/11 anonim ***** válasza:

Vannak olyanok mint a 4-es válaszoló, akik akkor könnyebben éltek mint ma.

Aki ma tudott karriert építeni, vagy épp hogy Kádár alatt nyomták el, azoknak eszébe se jut nosztalgiázni.

2015. júl. 18. 21:41
 6/11 anonim ***** válasza:

"Vannak olyanok mint a 4-es válaszoló, akik akkor könnyebben éltek mint ma.

Aki ma tudott karriert építeni, vagy épp hogy Kádár alatt nyomták el, azoknak eszébe se jut nosztalgiázni."

Az a baj, sokan jobban éltek akkor.

A ma jól élők javarésze meg annak köszönheti, hogy összelopta magának.

Kevés olyat ismerek, hogy tényleg tisztességesen tudott egy élhető színvonalat biztosítani.

Kíváncsi vagyok a nagy okostojások mikor fognak olyan házakat felépíteni, mint amit abban a rendszerben épített mondjuk egy szakmunkás-ápolónő.

De nem baj, ő keres havi 250et diplomásként és akkor komolyan elhiszi magáról, hogy ő a nagy életképes atyaúristen, aki a kapitalizmus nagy nyertese.

Közben meg ha nem az anyjáékkal lakna, hanem albérletezne, fizetné a saját kajáját meg esetleg fizetne egy normális nyugdíj előtakarékosságit, akkor arra nem maradna pénze, hogy vegyen magának egy normális cipőt meg egy épkézláb kabátot, ami nem kínai, hanem valódi minőség.....

2015. júl. 18. 22:12
 7/11 anonim ***** válasza:

22:12

"Az a baj, sokan jobban éltek akkor."

A baj az, h mesterségesen hozták létre azt a "jólétet" és nem a gazdaság termelte ki magából. Ráadásul a rendszer egyenlően osztotta szét a javakat, nem egyenlő munka után, így nem adott esélyt a jobb életre és értelmetlenné tette a szorgalmat, az ambíciót, és mindazokat a tulajdonságokat, amelyek az emberiséget előbbre viszik már a kőkorszak óta.

Többek között ezért is volt bukásra ítélve a rendszer...

2015. júl. 18. 22:32
 8/11 anonim ***** válasza:

"A baj az, h mesterségesen hozták létre azt a "jólétet""

Igen, mert aztán most nem hitelből élünk, áhh hol....

Másrészt az ambíció is annyira benne van az emberekben, hogy csak úgy csattog:)

Annyira díjazzák, hogy jaj!

2015. júl. 18. 22:39
 9/11 anonim ***** válasza:

22:39

"mert aztán most nem hitelből élünk"

Nem. Most hitelből FEJLESZTÜNK. Óriási különbség.

2015. júl. 18. 22:49
 10/11 anonim ***** válasza:

"FEJLESZTÜNK"

Mit?A közmunka program nem fejlesztés.

2015. júl. 18. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!