A magyar kivándorlók között miért van ekkora "kontraszt"? Miért nem ismerek senkit aki az úgymond középrétegbe tudott elhelyezkedni odakint?
Pedig nagyon sok ismerősöm van úgy alapvetően, és rengeteg embert ismerek aki dolgozik/dolgozott külföldön, szóval van viszonyítási alapom.
Viszont azt vettem észre, hogy kint nyugaton valaki vagy alja kulimunkát talál (pl. mosogatás, takarítás, éjszakai árufeltöltés) vagy elitnek számítót (informatikus, orvos, mérnök).
Olyat viszont egyetlen egyet sem ismerek aki tipikus közepesnek számító munkát végez (pl. pedagógus, óvónő, jogász, közgazdász)
Egyetlen kivétel a "közepes" munkára az egészségügyi dolgozó, de az is csak olyan munkát kap amit egy nyugati nem hajlandó megcsinálni. Ilyen éjszakai ügyelet, cserélgetni az ápolásra szoruló öregemberek ürülékét kórházakban stb.
En a nemet viszonyokat ismerem, errol tudok neked meselni. A tanari vegzettsegekkel itt nem nagyon lehet mit kezdeni ha a szakmaban akarsz elhelyezkedni, mert amennyire en tudom, nem ismerik el a magyar vegzettseget. Meg aztan hogyan tanitson egy magyar tanar full akcentussal nemet gyerekeket peldaul nemetre? Ovodaban mar vannak kulfoldiek, de ott sem ovonokent, hanem kisegitokent dolgoznak, azert mert itt is baromi keveset fizetnek.
A magyar jogi vegzettseg szinten hasznalhatatlan kulfoldon. Kozgazdaszok viszont vannak boven, akik a sajat teruletukon dolgoznak, csak az a problema hogy ebben a szakmaban baromi nagy a verseny, ha van ra megfelelo tapasztalattal rendelkezo nemet, akkor magyarkent nemigen rugsz labdaba.
Amugy meg erzesem szerintem az orvos, mernok, informatikus az meg boven a kozepreteg Nemetorszagban, annak is az alja.
Az igazi kozepreteg a kos es kozepes vallalkozok, cegtulajdonosok, ok sokkal jobban elnek mint az alkalmazottak, legyenek azok barmennyire hianyszakmaban is.
Az informatikus, orvos, mérnök, ha alkalmazottként beszélünk róluk, tipikus középosztálybeli szakmák, nem számítanak elitnek, ahogy a jogász, közgazdász is, ott persze a tanár is, nálunk az nem. Szóval én nem érzek semmi kontrasztot, sokan mennek mosogatni, sokan mennek szakmunkát végezni, és sokan mennek diplomás állásba is.
Ahogy más már leírta, a második csoport jobban ország specifikus, ezért mennek azokból a szakmákból kevesebben.
Egyébként az én környezetemben sok minden van, de többségében diplomások és a szakmájukban helyezkedtek el. Közgazdász is akad köztük. Meg olyan is van, aki a kormány felsőoktatási "reformja" elől menekült el, és most azért mosogat, hogy ott tanulhasson, szerintem hosszútávon jobban fog járni az ott szerzett diplomával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!