Ti is nagyon szomorúnak, kiszolgáltatottnak, világtól elzárnak éreztétek magatokat a 90-es években, az internet előtt, ha láttatok a TV-ben valami Amerikában játszódó sorozatot vagy ilyesmit, aztán szembesültetek az életetek valóságával?
Bevillant a fejembe egy emlékkép, életérzés a 90-es évek végéről kb. 10 éves koromból, hogy látok a tévében valami akciódús, nagyon modern rendszerint amerikai filmet vagy sorozatot, mint a Sliders vagy a Knight Rider, képernyőre tapadt szemmel nézem, mintha magát a Megváltót látnám, aztán eltelik a mesés 1-másfél óra, és amilyen hirtelen indult, véget is ér. A stáblista zenéje és kinézete még ad pár csepp Amerikát, aztán komor ruhájú SZTK-keretes szemüvegű bemondó/nő jelenik meg egyszerű háttér előtt és bemorogja, hogy valami komolyzenei műsor vagy a Híradó kezdődik, én meg hirtelen ott ülök a panelház nyolcadik emeleti nappalijában, kint szürke felhők sorakoznak, látom a ház előtt a Ladákat, Trabantokat, távolban a gyárkéményeket.
Abban a pillanatban meg akarok többet tudni arról a világból, környezetről, ami ilyen filmet, filmsorozatot hozott létre, de nincs internet, nem tudok utána nézni semmi ilyesminek. Nincs lehetőségem külföldiekkel chat-elni, arról még álmodni sem merek, hogy komoly tervvel álljak elő arra, hogyan tudnék a jövőben Amerikába vagy más ilyen országba elutazni.
Mennyire más minden most, hogy ilyen elterjedt a szélessávú internet, és temérdek mennyiségű információhoz hozzá lehet férni meg szinte bármilyen országbeli emberrel pár perc keresgélés után lehet chat-elni. A technika is sokat fejlődött, meg sok dolognak lement az ára, ha annyira akarnám, fél évi spórolással személyesen láthatnám Amerikát vagy más távoli tájakat.
Nektek volt ilyen érzésetek az internet előtti időszakban akár gyerekként is, mint nekem? Szembesültetek ilyen gondolatokkal, ha a TV hirtelen elrepítette az agyatokat a magyar valóságból 1-2 órákra?
Nem. Életem legboldogabb időszaka úgy 92-től 98-ig tartott. Nem tapadtam a tévére, nem ültem a számítógép előtt naphosszat, hanem kint játszottam katonásat a többiekkel, vagy homokvárakat építettünk és matchobxoztunk.
Persze tök jó, hogy olyan emberekkel tudok beszélgetni, akikkel a büdös életben nem találkoztam volna (külföldiekkel akár a Föld másik oldaláról), de valahogy ez nem akkora élmény számomra, mint a gyerekkorom.
Nem igazán, ugyanis magyarországon akkoriban létbiztonság volt. Nem volt a Kádár korszakban munkanélküliség és hajléktalant sem láttál,nem úgy mint az USÁban. Tudtuk, hogy ott sem McGyverek szaladgálnak a rendőrség kötelékében és a Sliders-féle párhuzamos univerzumok is csak egy fikció, a kvantumfizika hipotetikus elmélete, egyetlen fizikus sem hisz benne, csupán egy szükségszerű mellékvágánya az elméleti fejlődésnek
Akkoriban a munkahelyekből dömping volt, ma kiléptél holnap mentél máshova dolgozni és ezek a sci-fik, mint a Star Wars a jövőről alkotott szép álmok, utópiák közé tartozott már amerikában is
Te megvesztél. A '90 - es évek végén már minden volt, internet is, bár még lassú, mint a franc. Én '96 - ban interneteztem először.
Nagyon lúzer vagy, ha neked a '90 - es években megváltás volt a Knight Rider. Az már akkor C kategória volt itthon is.
Utazni? Nem is tudom, '95 nyarán a spanyol tengerparton voltunk.
Ladák, Trabantok? Furcsa, nekem már nyugati autóm volt, és az uralta az utcaképet abban az időben, a keletiek már kihalóban voltak.
Szürke felhők az USA - ban meg köztudottan nincsenek.
A '90 - es évek vége szinte ugyanolyan volt mint a mai világ.
Te kevered a '80 - as évekkel, amit írsz.
Majom
Elárulnám neked, hogy Borsod megyében egy Golfod volt akkor már te voltál a Jani.
Internet 99-ben még a suliban se volt, Spanyolországról meg kb annyi volt meg, amit a osztálytársam kamionos apja mesélt.
Kérdező
Ugye már nem először írod ki ezt a kérdést?
"Az meg lehet, hogy volt minden, de még annyira se volt rá pénz, mint manapság."
Ebből komoly vita lesz, mert sokan azt fogják mondani, akkor több pénz maradt az embereknél mint ma - és nem minden alap nélkül.
"Elárulnám neked, hogy Borsod megyében egy Golfod volt akkor már te voltál a Jani."
Szeva penge. Nekünk '88 - ban Honda Accordunk volt, ne magadból indulj ki.
"Internet 99-ben még a suliban se volt"
Nálatok, én '96 - ban már interneteztem.
"Spanyolországról meg kb annyi volt meg, amit a osztálytársam kamionos apja mesélt."
'95 - '96 - ban ott nyaraltunk, 2001 óta meg én is kamionos vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!