A mai magyarorszagi lakossag kb. hany szazaleka mondhato szukebb etnikai ertelem szerint magyarnak?
,,es a felmenoik kozott nincs olyan szemely, amelyik vmelyik kisebbseghez tartozik''
Enne a feltételnek kétlem hogy egyetlen egy Magyar ember is eleget tenne, Európai népek eléggé keveredve vannak, ha a családfádat felkutatod 8-9 nemzedékre visszanézve biztos hogy esz benne legalább 10 idegen nemzetiségű, csak a teljesen elszigetelt csoportokban nincs. De olyan Magyarországon hogy egy közösség teljesen ellegyen zárva a külvilágtól, nincs.
A kerdes nem arra iranyult, h milyen erkolcsi stb. szempontok alapjan mondhato magyarnak vki, hanem olyan ertelemben, mint hogy pl. arrol is lehetne beszelni, h a magyar lakossag milyen aranyban szlav, vagy german eredetu. Nem az volt a celom a kerdessel, h barkiben is indulatokat keltsek, vagy tamadjam nemzeti identitasanak kapcsan, hanem pusztan az erdekesseg kedveert, h mekkora azon magyarok aranya, akik nem rendelkeznek jelentos szlav, german, vagy mas etnikai hatterrel, egyebkent ha mar szoba kerult, az emlitett kriteriumok alapjan en szemely szerint nem vagyok magyar,
Egyebkent a "Kovač" vezeteknev nem utal magyar eredetre, mibel a magyar "kovacs"szo szlav jovevenyszo a magyar nyelvben, ami a mesterseget jeloli eredetileg.
Átlátszó és primitív magyarázkodás, kérdező.
A választ mindenki tudja, ezért ez nem is kérdés, hanem szimpla provokáció.
Az ne zavarjon, hogy bármelyik nép nevével helyettesítenénk be a magyart, a válasz ugyanaz lenne.
Kedves Kérdező,
ne másokat próbálj megvádolni tereléssel meg magyarellenességgel, amikor a saját kérdésedet sem érted. A mondataidból úgy tűnsz, mint ha feltételeznél egy "magyar gént", ami öröklődik, és minden magyarban kimutatható. Nos, sajnos ilyen nincs.
De tessék, ha akarsz kapni egy számot válaszul arra, hogy a mai lakosság hány százalékának nincsen más nemzetiségű őse akár csak 100 évre visszamenőleg: nulla.
Nem tartom igaznak az állításod. Ha valóban ez lenne a kérdésed célja, a "Tudományok" vagy a "Kultúra" cím alatt tetted volna fel. Ha azt szeretnéd (márpedig azt szeretnéd), hogy politikailag értelmezzük, akkor a kérdésed provokáció. Persze, ha tényleg nem, akkor teljesen őszintén kérek tőled elnézést.
Szóval a Kovács név is idegenekkel való keveredést jelez? Ez a szó már teljes értékű magyar szó. És, ha egy magyar erről a foglalkozásról kap nevet, szerintem nem idegen őst jelent. A foglalkozást jelölő név pedig - ha jól tudom - a magyarok körében szokás. És a leggyakoribb szlovák családnevekhez mit szólsz? A Varga, Nagy, Szabó, Molnár, Lukács is mással való keveredés eredménye?
27. vagyok
Mármint persze, hogy idegenekkel való keveredést jelez, csakhogy ezek az emberek már szlovákok, így arra akartam kilyukadni, hogy minden nép keveredett. Ha a magyar egy keveredés szüleménye, akkor oda-vissza ment, tehát azok is akikkel turmixok, akikkel keveredtünk. Persze ez most nem csak a szlovákok felé irányult.
Igaz, h szerencsesebb lett volna mas kategoriaban feltenni a kerdest, akkor talan nem ertelmeztek vna ilyen sokan felre. Ettol fuggetlenul sokan inkabb egy "Mi alapjan definialod azt, h vki magyar" jellegu kerdesre adtak valaszt, holott a nem igy szolt a kerdes, aki nem erti a ketto kozotti kulonbseget, sajnalom:)
Azzal, h a kovacs szlav jovevenyszo nem azt akartam mondani, h a nev viseloi szamara szlav eredetre utal, hanem, h mibel jovevenyszo, igy nyilvan az eredeti nyelvben is megtalalhato, es tudtommal a mesterseg alapu vezeteknevek nem csak a magyar nyelvre jellemzoek, hanem sok mas nyelvben is talalhatoak ilyen logikan alapulo vezeteknevek, ahogy pl. gyakori vezeteknevek a nemet Schmidt, vagy az angol Smith, mindegyik "kovacs"-ot jelent,ahogy a Kovač is, tehat ez esetben az osszefugges nyelvi, nem szarmazas jellegu.
Tisztaban vagyok azzal, h keveredes szinte valamennyi nepnel figyelheto meg, de ezen belul van mindenhol egy olyan csoport, ahol ez az arany kisebb, vagy nem olyan szignifikans, erre a csoportra vtam kivancsi, es persze, h minden nemzetrol fel lehetne tenni ezt a kerdest, de en most a magyar nemzetet illetoen tettem fel, mindezt mindenfele politikai, vagy moralis vonatkozas nelkul.
Ettol fuggetlenul ugy gondolom, h pl. europai viszonylatban a magyar nepnel a keveredesi arany viszonylag magas, viszont ez nem negativum, ezt nem is allitottam soha.
Van tiszta magyar.
Volt 39 gyerek is egy családban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!