Szerintetek a Numerus Clausus antiszemita indíttatásból született törvény volt, vagy nem? Manapság elfogadható lenne hasonló felsőoktatási kvóta bevezetése?
Az 1920-as években Magyarország legjelentősebb kisebbsége a zsidóság volt, az ország kb. 10%-a volt zsidó. A felsőoktatásban viszont a hallgatók több, mint 50%-a zsidó volt.
A Numerus Clausus azt akarta elérni, hogy a felsőoktatásbeli etnikai arány is megegyezzen az országos etnikai aránnyal, azaz a hallgatók 10%-a legyen csak zsidó, több esélyt adva a magyar hallgatóknak.
Szerintetek ez antiszemita törvény volt, vagy nem? Manapság ha bevezetnének valami hasonlót, elfogadható lenne?
Az volt.
Hogy lenne elfogadható?! Nehogy már a származás/vallás döntsön, hogy valaki bekerül-e egyetemre. Mindenki egyenlő esélyekkel induljon!
Csak jelzem, mivel többen félreértették, hogy a Numerus Clausus a _maximális_ arányt határozta meg. (Nem minimumot, és nem pontos arányt.)
.......
"De természetesen mindenkiantiszemita aki nem részesíti jogtalan előnyben a zsidókat."
Nézz utána a fogalmaknak a h.lyeségek irkálása helyett. Pl. a Wikin.
"Az embereket MINDENKOR faji származásuk szerint kell rangsorolni."
Ja, hogyne. És mit szólnál, ha mondjuk az amcsik állítanák fel a rangsort? Vagy az angolok. Vagy a franciák. Vagy az olaszok. Vagy a busmannok. Tetszene? :D
"Magyarországon (gyöngébbek kedvéért: magyar emberek földjén) miért lenne egy zsidónak ugyanannyi joga mint egy magyar embernek?"
Meglepetés: azért, mert nem a származás számít, hanem az állampolgárság. Egy magyar származású magyar állampolgárnak ugyanannyi joga van, mint egy zsidó (vagy sváb, vagy ruszin stb.) származású magyar állampolgárnak.
Egyébként meg légy szíves bebizonyítani, hogy a te őseid között soha nem volt semmiféle más nemzetiségű, csak magyar.
@ 11.:
Olvasni nem tudsz rendesen, vagy töriből voltál felmentve?
Segítek: most NINCS ilyen "probléma".
És te vajon "egész egyszerűen" be tudod bizonyítani, hogy soha nem voltak zsidók a felmenőid között?
Ezt a sületlenséget írod: "
Meglepetés: azért, mert nem a származás számít, hanem az állampolgárság"
ezek szerint Fekete Pákó is magyar nemzeti érzelmű ember.A én őseim németek és még II.Lajos idején telepítették őket a Felvidékre.Az évszázadok során asszimilálódtak és magyar érzelmű emberek lettek akik harcoltak a hazáért ha kellett. német mindig is dolgos rendszerető és pontos ember volt és ezeket a jó tulajdonságait a Magyarország vette hasznát.Ellentétben más jött-ment népekkel akik több kárt okoztak és okoznak még most is.At hiszem tudjátok kikre gondolok.Persze,hogy a pirézekre és az buckalakókra.Pedig ezek a kártevők is magyar igazolvánnyal rendelkeznek.Na akkor ki az igaz magyar?Az aki becsülettel dolgozik és neveli a gyerekeit vagy a nemzet vérszívói???
@ 16.:
1. Úgy látom, gondjaid vannak a szövegértő olvasással. Segítek: nézz utána a "kontextus" szónak. A mondat, amit idéztél tőlem, _egy kérdésre_ volt válasz; olvasd vissza.
2. EGYÁLTALÁN nem beszéltem "nemzeti érzelemről", sem "igaz magyarokról". Ne keverj.
3. A fogalmazást gyakorolhatnád kicsit.
4. A helyesírást szintén, különösen a vesszőhasználatot. Ha annyira nagyon "igaz magyarnak" érzed magad, akkor ez a minimális tisztelet az anyanyelved iránt.
5. El kellene felejteni már ezeket a nemzeti/nemzetiségi sztereotípiákat. Nincs olyan, hogy "a német mindig is dolgos, rendszerető és pontos ember volt"; mint ahogyan az sem igaz, hogy az olasz pasik mind jó szeretők, a franciák meg mind csapodárok stb. Kizárólag az EGYES személyekről, emberekről van értelme beszélni.
18-as ! már hozzászoktam ahhoz,hogy ha mást nem tud felhozni a válaszoló,akkor beleköt a vesszőhasználatba.
Ettől függetlenül nézz meg egy zömében svábok lakta települést és egy olyat ahol cigányok vannak többségben. Hamar rádöbbennél arra,hogy a két nemzetiség közül melyik a kulturáltabb,rendszeretőbb,és dolgosabb..Itt bukik meg a te "egyed" elméleted. Na .tessék! Lehet stilisztikailag elemezni azt a mit írtam :)
"ha mást nem tud felhozni a válaszoló,akkor beleköt a vesszőhasználatba"
A vesszőhasználaton kívül 4 (azaz négy) dolgot hoztam fel, de ne is törődj vele. (Ja, bocs, nem is törődtél, úgyhogy mindegy. :P)
"nézz meg egy zömében svábok lakta települést és egy olyat ahol cigányok vannak többségben. Hamar rádöbbennél arra,hogy a két nemzetiség közül melyik a kulturáltabb,rendszeretőbb,és dolgosabb.. Itt bukik meg a te "egyed" elméleted."
Láttam már mindkettőt, köszi. De ettől még az "egyed elmélet" nem bukik meg. Pont az a lényeg, hogy lehet, hogy egy-egy tulajdonság igaz egy adott csoport kisebb-nagyobb hányadára, de BIZTOSAN nem az összes egyedére.
(Megjegyzem, ha én írtam volna, hogy hasonlítsunk össze egy zömében svábok lakta települést - esetleg pl. egy ausztriai vagy németországi települést - egy olyannal, ahol "magyarok" vannak többségben - esetleg egy magyar falut - , biztos az lenne a reakció, hogy "hungarofób" vagyok, és/vagy nem is magyar stb.)
"Lehet stilisztikailag elemezni azt a mit írtam :)"
Kösz, de most se kedvem, se időm ilyesmire.
De az vicces, hogy épp pár perce olvastam a kuruttyinfó felhívásait a magyar nyelv ápolására és a helyesírásra; kétszer is megemlítették benne a nagybetűvel kezdett "magyar" szót mint helytelent. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!