A kommunizmus után született első generáció ha eléri a felnőttkor végét (45-50 éves) és ők hozzák a döntések nagy részét, az milyen lesz?
Az első olyan generáció, amelyik a kommunizmus után született olyan lesz, mint amilyennek a szüleik nevelték ha már ők lesznek az ország irányítói, vagy akkor már az új szabályok fognak érvényesülni?
Másképpen fogalmazva, melyik effektust gondoljátok erősebbnek, azt, hogy az a bizonyos első generáció az előző generáció elveit, szokásait, viselkedésmintáit, mondatait viszik tovább, vagy azt, hogy amikor ők lesznek koruknál fogva a legmeghatározóbb döntéshozók, akkor át fog billenni a dolog, és hiába őket még kommunizmusban nevelkedett emberek nevelték fel, ők már, lévén, hogy immár ők a döntéshozók, ennélfogva megtehetik, már az új elvek szerint fogják a döntéseket meghozni?
Ide lehet érteni politikát, kultúrát, társadalmat.
Mit gondoltok?
Bennem két ellentétes irányvonal merült fel és nem tudok dönteni. Az egyik, hogy a szülő neveli fel a gyereket, így az erényeket és a hibákat is megtanítja neki, és ebből nagyon nem könnyű kiugrani, sok minden mellett például a szülő iránt érzett tisztelet miatt, vagy pedig amiatt, hogy nem is olyan könnyű észrevenni, hogy mik a hibák, hiszen a hibákat nem úgy tanították a szülők, hogy azok hibák, hanem úgy, hogy azok is helyes dolgok, tehát azt úgy kellene észrevenni, hogy hiba, hogy közben meg arra a tudásra alapozva lehet egyáltalán megismernie a világot a gyereknek, amely tudáson belül van a hiba is.
A másik, egy ennél puritánabb megfigyelésem és egy kis statisztikai reménykedés egyvelege, mégpedig, hogy amikor körbe nézek és látom azt a generációt, akikből lesz majd az a bizonyos generáció, akikről beszélünk, tehát az első felnőttkor végét elérő olyan generáció, akik a kommunizmus után születettek, azokon azt látom, hogy ő bennük megvan az új lehetőség csírája, de nem alkalmazzák azt, és elfogadják a régi dolgokat, szokásokat, mondatokat, tehát jelenleg nem aktiválódott bennük, de folyamatosan az a benyomásom, hogy ők már mások és itt jön be a statisztika, hogy ők lesznek az elsők, akik a kommunizmus után születtek és elérték a felnőtt kor végét, döntéshozók lesznek, tehát már nem lesznek ott a szüleik, hanem magukra lesznek hagyva és talán akkor aktiválódni fog ez a jelenleg szunnyadó másság.
Természetesen olyanok lesznek, mint eddig.
Nem az a lényeg, hogy kommunista-e vagy sem, hanem az, hogy mennyire gonosz.
A magyarok pedig elég gonoszak és ez igaz a fiatalabb generációra is.
Szerintem tévedés, ha bárki azt hiszi, hogy bármilyen változás fog történni. Kérdező, te is úgy írsz, mintha a következő vezető generációt nem az előző, szocializmusban hatalomhoz jutott generáció nevelte volna fel.
Gyakorlatilag olyanok lesznek, mint az elődeik, max kicsit modernebbek.
Tulajdonképpen ha magam példáját vesszükk, a családunk balos volt, én most 24 leszek, de nekem érdekes élmény volt a 2006-os év.
2006-ban elkezdett győzködni a helyi kántor asszony, aki hittan tanárom volt, hogy milyen szemetek a MSZP-SZDSZ kormány, hujujuj, aztán valahogy fidesztől elpártoltam, elkezdtem tanulmányozni a jobbikot, meg szent-korona tant, végül 2009-ben abból is kiábrándultam, jött az LMP akikkel olyan 2011-ben ismerkedtem meg, majd 2013 szakítás után maradtam PM-tag.
Én most vagyok 37,leginkább külsőségekre emlékszem.
Vannak 55-60körüli munkatársaim és bizony a legtöbb akit ismerek nagyon egyszerű.Ha ma lennének 20-30évesek éhen halnának.
Magyarországon sose volt kommunizmus, még Rákosi alatt se, egy demagóg, paternalista rendszer volt itt végig. Kádár azonban beleégette a komplett magyarságba azt a hozzáállást, hogy felesleges megkérdőjelezni bármit is, majd a rendszer gondolkodik helyetted, te csak végezd a munkádat. Ez a mentalitás a mai napig megvan, pedig János bácsi már a föld alatt van egy jó ideje.
"bennük megvan az új lehetőség csírája, de nem alkalmazzák azt, és elfogadják a régi dolgokat, szokásokat, mondatokat" - erről beszélek, ez Kádár hagyatéka, ez kvázi annyit tesz, hogy: "kussoljál el, ne pattogj, ne ellenkezz, fogadj el mindent és akkor a rendszer szeretni fog téged". Ha a kommunizmus után születettek alatt a rendszerváltás után születetteket érted, akkor el kell keserítselek, nagyon messze van még az az idő, ahol ők lesznek a vezetői réteg, ergo lehetetlen megjósolni, hogy mit és hogyan fognak megtenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!