Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most hogy már nincs kétharmad,...

Most hogy már nincs kétharmad, mért nem szavazzák le a vasárnapi zárva tartást?

Figyelt kérdés
2015. márc. 10. 15:44
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
85%

Fideszes narancstudatú droidok, menjetek már be légyszi egy éjjel-nappaliba, és kérdezzétek meg a dolgozókat, hogy ők örülnek-e ennek az intézkedésnek. Én megtettem, ahol megkérdeztem, mindenhol ki voltak akadva miatta.

Nálunk a sarki kis bolt, ami eddig mindennap 24 órában nyitva volt, és multikhoz közük nincsen, pl. valószínűleg végleg be fog zárni, mivel mostantól pont annyi ideig lehetnek csak nyitva, mint a 200 méteren belül található két Spar üzlet. Tehát senki nem fog hozzájuk menni vásárolni.

2015. márc. 10. 16:51
 12/33 anonim ***** válasza:
19%
Magam sem értem hogy mi ez a nagy felháborodàs. Vasárnap helyett elmennek az emberek máskor a boltba. Akár 12 óra munka utàm is el lehet menni, ugyanis mindenkinek arra van ideje, amire akarja hogy legyen. Vasárnap meg el lehet tölteni másképp is az időt, nem csak a boltban ténferegve. El lehet menni kirándulni, étterembe, moziba, kávézóba, színházba, stb. Ausztriában, Németeknél is jól működik, Magyarországon meg nyavalyognak még emiatt is. Végülis nincs min csodàlkozni, panaszkodós nemzet vagyunk, akiknek soha semmi sem jó.
2015. márc. 10. 16:55
 13/33 kovpet ***** válasza:
91%

"Vasárnap meg el lehet tölteni másképp is az időt, nem csak a boltban ténferegve."

Igen, és vásárolni is. De felnőtt, adófizető emberként ELVÁROM, hogy erről én dönthessek és ne az állam.

Ha korlátoznak ebben, akkor viszont NAGYON alaposan indokolják meg, hogy elhiggyem, hogy nem csak a KDNP-sek agymenése miatt szívatnak, hanem valaki jelentősen jól jár azzal hogy mindenki más rosszul jár. Ha ez nincs így, akkor ez csak packázás az emberrel.

2015. márc. 10. 16:58
 14/33 anonim ***** válasza:
83%

" Miért kellene ? Németországban és Ausztriában is zárva vannak vasárnap, ott mindenki elégedett"

Csak volt, rájöttek hogy hülyeség és kezdik visszacsinálni.

2015. márc. 10. 17:28
 15/33 anonim ***** válasza:
100%

Visszatérve a kérdésre...

Azt, hogy „most hogy már nincs kétharmad” kicsit tágan kell értelmezni. Ugyanis, 2015. január 9-e óta a FIDESZ és KDNP képviselőnek együttes létszámaránya kevesebb, mint 2/3, az országgyűlésben. (Ezt egy másik válaszban részletesen leírtam, a 17. válasz az.)

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__664..

A „2014. évi CII. Törvény a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról” 2014. december 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben; tehát a 2/3 megszűnése előtt.

[link]

És, bár ez nem úgynevezett 2/3-os többséget igénylő (azaz sarkalatos) törvény, az időpontokból látszik, hogy lehetőség lett volna akkor is a meghozására, ha az lenne.

Ezzel együtt, nem értem a kérdést.

Ha ez 2/3-os törvény lenne, akkor hogyan kéne eljárni?

A kormánypártoknak nincs 2/3-os többségük. Ettől még jócskán kisebbségben van az ellenzék. Ha teljeskörűen összefognak, akkor is messze vannak a 2/3-as aránytól. Tehát, ha senkinek nincs 2/3-a, akkor kik szavaznának meg egy olyan 2/3-ot igénylő törvényt, vagy törvénymódosítást, amelyik változást jelentene?

Mivel nem sarkalatos törvény, így meg ráadásul nincs is jelentősége a 2/3 megszűntének, amire a kérdés hivatkozik.

A kormánypártok többsége fölényes, A KDNP-seket nem is számítva, csak FIDESZ-es képviselő 115 fő van. MSZP-s, JOBBIK-os, LMP-s és független képviselő összesen 66 fő van. Ha Kész Zoltán leteszi az esküt, és április 12-én sem a FIDESZ-es jelölt nyer, akkor 66 helyett 68-an lennének. Nehéz egy teljeskörű összefogást elképzelni, de akkor is nagy létszámhátrányban lennének. Tehát, hogyan változtathatnának törvényt?

2015. márc. 10. 17:30
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

"Magam sem értem hogy mi ez a nagy felháborodàs. (...)"

1. Nem hiszem, hogy átgondoltad rendesen... Ha valaki lehúz 12 órát, plusz még esetleg utazik is 1-2-t, akkor majd pont baromira kedve lesz bevásárolni még ezután...

2. Ha valaki szombaton dolgozik (akár rendszeresen, akár csak alkalmanként), annak _pénteken_ meg kell oldania a hétvégi bevásárlást. Ez "csodálatos", ha mondjuk a vasárnapra már kétnapos kenyérre, kiflire gondolunk...

3. És még a szombaton vásárolt másnapi pékáru sem az igazi (bár én speciel megeszem); különösen akkor, ha már nincs is, mert elfogyott. Emlékszem még gyerekkoromból, hogy "kifosztották" az üzleteket szombatonként max. délre: húst, péksüteményt, kenyeret mutatóban sem lehetett látni. (Merthogy az üzletek csak annyit rendelnek, amennyit biztosan eladnak, hogy ne maradjon a nyakukon.)

4. Természetesen ha egy-két nap alatt kell megvásárolni ugyanazt, amire eddig 3 nap volt, akkor _lényegesen_ nagyobb lesz a tömeg a boltokban, így sokkal több időt pocsékolunk el sorbanállással.

5. Ha épp vasárnap van szükség valamire (mert pl. hirtelen kifogyott, vagy esetleg megromlott, nem ritkaság), akkor nincs hova menni. (Nálunk van olyan városrész, ahol valószínűleg több kilométeres körzetben nem lesz nyitva semmi.)

6. A másik oldalon pedig a kereskedelmi dolgozók sem mind örülnek, sőt. Egy részük elveszíti emiatt az állását, egy másik részük pedig kevesebbet fog keresni.

7. Akik hétfőn reggel 6-ra járnak dolgozni, egyáltalán nem fognak tudni munka előtt reggelit/tízórait venni maguknak, mivel az üzletek csak 6-kor nyithatnak ki. Akik 8-ra járnak, azok elvileg meg tudják oldani (esetlegesen az utazás után), de nekik sem lesz kellemes a tömeg...

Így hirtelen ennyi. Remélem, most már érted, mi ez a nagy felháborodás.

Nem mellesleg a törvény alkotmányossági problémákat is felvet:

[link]

2015. márc. 10. 20:03
 17/33 anonim ***** válasza:
0%

"menjetek már be légyszi egy éjjel-nappaliba, és kérdezzétek meg a dolgozókat, hogy ők örülnek-e ennek az intézkedésnek. Én megtettem, ahol megkérdeztem, mindenhol ki voltak akadva miatta. "

Az éjjelnappaliba minden eladó ki van bukva mindenre. Megviseli őket az éjszakázás. Az éjjel nappali eladók a kereskedelem 0.1%-át sem képviselik, kb kerületenként 3 ember.

"Igen, és vásárolni is. De felnőtt, adófizető emberként ELVÁROM, hogy erről én dönthessek és ne az állam"

Hétköznap 20-óra után úgysem tudsz csak Tescoba vásárolni, akkor legyen nyitva a CBA is non stop, hogy te döntsd el melyik percben ugrasz le a saroka?

2015. márc. 10. 20:12
 18/33 anonim ***** válasza:
13%
Szumma szummárum, ez nem a vásárlásról szól, csak bele kell kötni ahol lehet az aktuális kormányba. :P
2015. márc. 10. 20:13
 19/33 LazyJones ***** válasza:
92%
45%os, ennyire h*lye nem lehetsz, hacsaknem szánt szándékkal. Egészen eddig volt egy LEHETŐSÉG, a vasárnapi nyitva tartásra. Akinek megérte, élt vele, akinek nem, az bezárt. Aki szombaton akart vásárolni, az elment szombaton, vagy akkor, amikor neki jó volt. Ezt a döntési szabadságot veszi el a kormány teljesen értelmetlenül. Nem azért voltak emberek a boltokban akármikor is, mert kötelező volt, vagy mert kényszerítették őket. (Vásárlói szinten. Alkalmazotti szinten meg voltak azért olyan boltok eddig is, ahol meg lehetett úszni a vasárnapi melót, szóval volt választási lehetőség állás terén...) Egészen eddig a saját döntésem volt, hogy a családdal vagyok-e, haverokkal, boltban, vagy bárhol máshol. Ettől megfosztottak mindenféle alap nélkül. Miért? Az ország tetemes része vasárnap is dolgozik (Mentők, tűzoltók, egészségügy, biztonsági szolgálatok, sok esetben takarítók, taxisok, futárok, zenészek, színészek, média alkalmazottak, közlekedési alkalmazottak, éttermi alkalmazottak, a többit had ne soroljam...) velük szemben ez egyszerű kib*szás. És még egyszer kiemelem: teljesen értelmetlenül és céltalanul!
2015. márc. 10. 20:39
 20/33 anonim ***** válasza:
92%
Nem lep meg, hogy sokan egyetértenek a vasárnapi bezárással, ugyanis nagy az Isten állatkertje. Abba nem gondol bele a hülyéje, hogy nem a családokért teszi Orsós, hanem a Cba és egyéb haver tulajdonú kisboltok nyereségének növelése érdekében. Az eladókat pedig baromira nem sajnálom, hogy vasárnap is dolgozniuk kell. Utálom a kivételezést. Az eü dolgozók, gyári munkások talán nem akarnának a családjukkal lenni? Nem kéne Ausztriával sem példálózni. Ott annyit keres a kukás, mint itt a diplomás. Van pénzük egészséges kajára, nem gazdagok fizetnek a legkevesebbet és nem kell majdnem minden héten túlórázniuk a megélhetésért.
2015. márc. 10. 20:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!